f movies Merry Christmas Images download in hd free

Què passa si barregem aigua i farina de blat de moro?

Líquid o sòlid? Les arenes movedisses o els fluids no newtonians

Foto: YouMeKids

Sabeu perquè ens enfonsem en les arenes movedisses? Ho descobrirem amb un experiment molt senzill fent servir farina de blat de moro i aigua.

No tots els fluids són iguals. Hi ha fluids com l’aigua o la llet que no canvien de viscositat. Aquests sempre tenen la mateixa consistència no importa la pressió a la qual se sotmetin. En canvi els fluids no newtonians com el que anem a preparar amb farina de blat de moro i aigua poden passar de líquid a sòlid només pel fet de rebre un cop. Fem un experiment per experimentar-ho de primera mà?

Què necessitarem?
400 gr de farina de blat de moro (Maizena)
200 ml d’aigua
1 bol

Com ho fem?
Posem els 400 grams de farina de blat de moro en un bol. Li afegim els 200 ml d’aigua poc a poc.
Ho barregem amb moviments suaus i ho deixem reposar uns 5 minuts.
En repòs és un líquid espès i blanc, semblant a la pintura, però si ho colpegem amb el puny es torna tan dur. En canvi, si enfonseu els dits lentament en la barreja, podreu moure’ls.
Ara agafeu una mica a la mà i estrenyeu-ho. Veureu que és una espècie de massa viscosa. Però si obriu la mà i deixeu de fer pressió, es converteix en un líquid que cau entre els nostres dits. Curiós, oi?

Què passa?
Els fluids no newtonians es comporten com un sòlid en exercir una forta pressió
sobre ells, ja que les seves molècules s’uneixen sota pressió. En el cas de la barreja que hem preparat nosaltres, les partícules de la farina de blat de moro es compacten, atrapant molècules d’aigua entre elles.

I això és exactament el que passa amb les arenes movedisses. Si pugéssim passar per sobre d’elles exercint una gran pressió de cop, no ens enfonsaríem. Seria com el cop que hem donat a la farina de blat de moro. Però en canvi, si passegem per les arenes movedisses, ens enfonsem al igual que passava al introduir els nostres dits lentament en la barreja d’aigua i farina de blat de moro.

Curiositat
Sabíeu que els fluids no newtonians es fan servir en les armilles antibales? Mentre l’armilla no rep cap impacte, es manté flexible, però quan una bala impacta amb força, el fluid es torna sòlid i actua d’escut.

"En castellà: Castellà"

Sobre Barbara Vastenavond 526 Articles
Historiadora de l’Art, gestora cultural i mare de dos nens. Convençuda de que cada experiència que vivim enriqueix la nostra vida. Explorar, tocar, viatjar, sentir... és la millor herència que els puc deixar.. Creadora de YouMeKids i coautora de la col·lecció de guies “Excursions amb nens des d'una àrea de pícnic” .