f movies Merry Christmas Images download in hd free

Com fer slime amb detergent de roba i cola (sense bòrax)

Una reacció orgànica per crear un polímer entrecreuat

Quan fem slime, estem fent una reacció orgànica - Foto: YouMeKids

Què en penseu de fer un slime casolà? Sí, aquella massa viscosa que sembla un moc que ara està tan de moda entre la canalla!

Per als nens és un joc. Enfonsen els dits, estiren la massa, l’aixafen, la llancen o la dobleguen… però sabíeu que és més que això? Barrejant la cola i el detergent de roba, estan fent una reacció orgànica!

Un experiment en tota regla per crear un material nou: un polímer entrecreuat… bàsicament cadenes de molècules unides per ponts! A què mola?

Què necessitarem?
100 ml de cola blanca
Colorant alimentari
50 ml d’aigua
1 tap de detergent líquid*
*Marca Dixan Gel Total, ja que totes les marques no són vàlides. A més, alguns detergents contenen bòrax, un producte químic al qual algunes persones són sensibles, tot i que la quantitat utilitzada de bòrax en detergents i sabons és molt reduïda. S’ha d’anar amb compte, ja que és tòxic quan s’ingereix.

Com ho fem?
Primer barrejarem els 100 ml de cola blanca amb una mica de colorant alimentari per donar color. Depenent de la tonalitat que vulguem, afegirem més o menys quantitat de colorant alimentari.
Ara cal barrejar els 50 ml d’aigua amb el detergent líquid que càpiga en un tap. Barrejarem bé fins a aconseguir una massa homogènia.
A continuació, ajuntem la barreja de detergent i aigua amb la barreja de la cola i el colorant. Fem servir una cullera per barrejar-ho tot bé. Després toca amassar-ho amb les mans.
Al principi pot ser que s’enganxi una mica a les mans, però a mesura que aneu amassant, el resultat serà millor. Si us ha quedat massa líquid, haureu de posar una mica més de detergent. Si ha quedat massa rígid, poseu una mica més d’aigua.

Què passa?
La massa viscosa (el blandiblú o el moc fals) només es crea perquè fem servir dos productes (la cola i el detergent de roba) que contenen ingredients que s’uneixen entre si.
Bàsicament estem creant una reacció orgànica en la que es forma un polímer entrecreuat (encreuat, perquè formem ponts!).

Els polímers són macromolècules que es formen per la unió de molècules (unió d’àtoms) més petites.
Això passa perquè la cola blanca conté alcohol polivinílic (PVA), que és un polímer (és a dir, està format per cadenes independents i molt llargues de molècules que es repeteixen). I el detergent de roba que hem fet servir (Dixan Gel) conté polifosfats. Quan els polifosfats es combinen amb l’alcohol polivinílic (PVA) formen ponts entre les cadenes de molècules d’aquest creant un polímer entrecreuat.
Per això, al barrejar bé les proporcions de sabó i cola, el polímer és viscós. En canvi, si posem massa sabó (detergent), es formarien massa ponts i el polímer resultant seria molt rígid i no podríem jugar amb ell.

El mateix passaria amb detergents que contenen bòrax. En aquest cas seria el bòrax que al barrejar-se amb el PVA crea els ponts.

Curiositat
Sabeu perquè l’slime sempre està fresquet? Resulta que conté molta aigua i aquesta per evaporar-se necessita agafar calor. Aquesta calor l’agafa del propi slime i per tant, aquest es refreda. Curiós, oi?

Agraïm la Dra. Eva Pocurull Aixala, professora del Departament de Química Analítica i Química Orgànica de la Universitat Rovira i Virgili la seva aportació a l’explicació tècnica del que passa quan fem slime.

"En castellà: Castellà"

Sobre Barbara Vastenavond 526 Articles
Historiadora de l’Art, gestora cultural i mare de dos nens. Convençuda de que cada experiència que vivim enriqueix la nostra vida. Explorar, tocar, viatjar, sentir... és la millor herència que els puc deixar.. Creadora de YouMeKids i coautora de la col·lecció de guies “Excursions amb nens des d'una àrea de pícnic” .