f movies Merry Christmas Images download in hd free

Mascaretes quirúrgiques o de tela reutilitzable?

Cinc claus per un bon ús de la protecció personal contra el COVID-19

Es recomana la mascareta quirúrgica per a la població a partir de 6 anys - Foto: Janko Ferlic (Pexels)

Ara que ha entrat en vigor l’obligació d’ús de la mascareta en espais públics tancats i oberts on no es pugui garantir la distància de 2 metres, s’afegeix una nova despesa a la cistella familiar i sorgeixen vàries preguntes.

Quina mascareta és millor? Serveix una de tela? Si és reutilitzable, com s’ha de rentar? Quanta estona la puc portar abans de canviar-la?

Antoni Palau, metge especialista en Medicina Familiar i Comunitària a un centre d’assistència primària del Baix Camp, ens aporta algunes claus. Però abans vol deixar clar que “la mascareta ens dóna llibertat“. “Si tothom la porta a llocs on no podem garantir els 2 metres de seguretat, estem ajudant entre tots a reduir la transmissió del virus“, explica el metge.

Ara sí, en cap cas substitueix la higiene de mans freqüent i la distància de seguretat respecte d’altres persones.

Quina mascareta és millor: la mascareta quirúrgica o la de tela?

Des del departament de salut es recomana la mascareta quirúrgica per a la població a partir de 6 anys, però una mascareta de tela reutilitzable i transpirable també pot servir si és de cotó amb doble capa i ajustada tapant nas i boca.

Cal tenir clar, que tant la mascareta quirúrgica com la mascareta de tela reutilitzable comercial o feta a casa, no protegeixen a l’usuari de contraure el virus, però si impedeixen la propagació de les gotetes respiratòries que expulsem quan tossim, esternudem o parlem. I per tant redueixen la transmissió del virus a la resta de la població (d’especial importància en casos asimptomàtics).

Només les mascaretes de protecció de classe FFP2 i FFP3, reservades per al personal sanitari, protegeixen contra les malalties contagioses i els virus pel tipus de teixit utilitzat.

Quant he de canviar la mascareta?

Les mascaretes quirúrgiques són d’un únic ús i es poden utilitzar durant màxim 4 hores seguides. Després d’aquest període de temps, s’han de llençar, ja que el filtre perd capacitat. Cal fer el mateix, si es mullen.

Les mascaretes de tela són reutilitzables, però cal rentar-les diàriament per desinfectar-les correctament.

Com puc desinfectar les mascaretes reutilitzables?

Les mascaretes de tela reutilitzables es poden desinfectar de 3 maneres:

 • Amb una rentada a màquina amb detergent normal i aigua a temperatura entre 60º-90º (cicle normal de rentadora) i deixant assecar després.
 • Submergint les mascaretes en una dilució de 20 mil·lilitres de lleixiu i 980 mL d’aigua tèbia durant 30 minuts. Després rentar amb aigua i sabó i aclarir bé per eliminar qualsevol resta de lleixiu i deixar assecar.
 • Fent servir un producte viricida autoritzat pel Ministeri
  de Sanitat
  (com SANYTOL) seguint les instruccions del fabricant. Un cop desinfectades les màscares, es rentaran amb abundant aigua i sabó per eliminar qualsevol rest químic abans d’assecar-les.

Com he de guardar les mascaretes?

Podeu guardar les mascaretes quirúrgiques que encara no han arribat a les 4 hores d’ús i les reutilitzables de manera individual en un sobre de paper o bossa transpirable. D’aquesta manera no contamina el lloc on la deixeu. Sobretot no les guardeu a les butxaques o bosses de mà.

Puc compartir una mascareta amb membres de la meva família?

No. Cada persona ha de tenir la seva.

Més informació sobre l’ús de la mascareta a la pàgina del departament de Salut.


L’apunt: desinfecteu els mòbils
Els mòbils són una extensió de nosaltres i van a tot arreu. Els deixem sobre un munt de superfícies que no podem garantir que estan netes. Per tant, desinfecteu-los.

 • Si porten una funda de plàstic, podeu netejar-la amb un drap humit amb aigua i sabó.
 • Podeu utilitzar tovalloletes a base d’alcohol o fer servir cotó on heu posat una mica d’alcohol de 70%. Deixeu assecar la superfície completament.
 • Assequeu el dispositiu a consciència assegurant-vos que no entri humitat en les ranures.
 • Tingueu en compte que la neteja s’ha de fer amb el mòbil apagat.

"En castellà: Castellà"

Sobre Barbara Vastenavond 526 Articles
Historiadora de l’Art, gestora cultural i mare de dos nens. Convençuda de que cada experiència que vivim enriqueix la nostra vida. Explorar, tocar, viatjar, sentir... és la millor herència que els puc deixar.. Creadora de YouMeKids i coautora de la col·lecció de guies “Excursions amb nens des d'una àrea de pícnic” .