Pensar com un científic és una competència imprescindible per afrontar els reptes del futur. Va més enllà del simple fet de conèixer fórmules o procediments específics. Ens aporta una manera de veure i entendre les coses.
Aprendre a observar, a fer-se preguntes, a experimentar per comprovar la nostra hipòtesi, comprar variables i divulgar els nostres resultats és aplicable a molts àmbits de la nostra vida quotidiana… i de fet, el que estem fent és aplicar el mètode científic.
I és justament això que el programa Repte Experimenta vol aconseguir.
Aprofitant la curiositat dels nens i nenes, els convida a posar a prova les seves hipòtesis fent experiments de la mà de padrins científics.
Experimenta a l’aula
En la seva versió per a les escoles, presentada en format concurs, desafia els alumnes de 1r i 2n d’ESO a dissenyar un experiment i gravar el procés en vídeo. Ajudats per padrins científics del món acadèmic i empresarial cada equip de quatre alumnes competeix per optar a un dels tres Premis Experimenta als millors joves divulgadors científics. I és que en el fons no només es treballen les competències científic-tècniques, sinó també les habilitats comunicatives, de treball en equip i les financeres fent un pressupost del cost de l’experiment.
Experimenta a casa
Però el Repte Experimenta va més enllà. El seu objectiu final és fer de motor per despertar vocacions científiques en els més petits. Per això ofereix càpsules d’alfabetització científica i una secció Experimenta a casa on les famílies tenim l’oportunitat d’experimentar a casa amb els nostres fills i filles.
I és que tots els experiments que es proposen estan vinculats amb alguna curiositat de la vida real i per tant és molt fàcil engrescar als menuts a investigar-ho.
Us posem cinc exemples:
Sabeu perquè…
- La Torre de Pisa no cau? Experimentem amb l’equilibri estable, inestable i dinàmic.
- Suren els vaixells? Experimentem amb la densitat de l’aigua salada.
- Alguns insectes, com el sabater, poden surar a l’aigua? Experimentem amb la tensió superficial.
- Les teranyines són tan eficients atrapant preses? Experimentem amb la electricitat estàtica.
- Fem servir extintors de CO2 per apagar les flames d’un incendi? Experimentem amb una reacció àcid-base.
I així un munt de fenòmens més que podem explorar amb material que tenim fàcilment a casa, perquè qui té una cuina, té un laboratori en potència.
"En castellà: Castellà"