f movies Merry Christmas Images download in hd free

Repte Experimenta: Aprèn a pensar com un científic

Descoberta del mètode científic fent experiments a casa

Repte Experimenta
Repte Experimenta: despertant vocacions científiques experimentant!

Pensar com un científic és una competència imprescindible per afrontar els reptes del futur. Va més enllà del simple fet de conèixer fórmules o procediments específics. Ens aporta una manera de veure i entendre les coses.

Aprendre a observar, a fer-se preguntes, a experimentar per comprovar la nostra hipòtesi, comprar variables i divulgar els nostres resultats és aplicable a molts àmbits de la nostra vida quotidiana… i de fet, el que estem fent és aplicar el mètode científic.

I és justament això que el programa Repte Experimenta vol aconseguir.

Aprofitant la curiositat dels nens i nenes, els convida a posar a prova les seves hipòtesis fent experiments de la mà de padrins científics.

Font: Programa Repte Experimenta

Experimenta a l’aula

En la seva versió per a les escoles, presentada en format concurs, desafia els alumnes de 1r i 2n d’ESO a dissenyar un experiment i gravar el procés en vídeo. Ajudats per padrins científics del món acadèmic i empresarial cada equip de quatre alumnes competeix per optar a un dels tres Premis Experimenta als millors joves divulgadors científics. I és que en el fons no només es treballen les competències científic-tècniques, sinó també les habilitats comunicatives, de treball en equip i les financeres fent un pressupost del cost de l’experiment.

Experimenta a casa

Però el Repte Experimenta va més enllà. El seu objectiu final és fer de motor per despertar vocacions científiques en els més petits. Per això ofereix càpsules d’alfabetització científica i una secció Experimenta a casa on les famílies tenim l’oportunitat d’experimentar a casa amb els nostres fills i filles.

I és que tots els experiments que es proposen estan vinculats amb alguna curiositat de la vida real i per tant és molt fàcil engrescar als menuts a investigar-ho.

Us posem cinc exemples:

Sabeu perquè…

  1. La Torre de Pisa no cau? Experimentem amb l’equilibri estable, inestable i dinàmic.
  2. Suren els vaixells? Experimentem amb la densitat de l’aigua salada.
  3. Alguns insectes, com el sabater, poden surar a l’aigua? Experimentem amb la tensió superficial.
  4. Les teranyines són tan eficients atrapant preses? Experimentem amb la electricitat estàtica.
  5. Fem servir extintors de CO2 per apagar les flames d’un incendi? Experimentem amb una reacció àcid-base.

I així un munt de fenòmens més que podem explorar  amb material que tenim fàcilment a casa, perquè qui té una cuina, té un laboratori en potència.

"En castellà: Castellà"

Sobre Barbara Vastenavond 526 Articles
Historiadora de l’Art, gestora cultural i mare de dos nens. Convençuda de que cada experiència que vivim enriqueix la nostra vida. Explorar, tocar, viatjar, sentir... és la millor herència que els puc deixar.. Creadora de YouMeKids i coautora de la col·lecció de guies “Excursions amb nens des d'una àrea de pícnic” .