El fenomen Marie Kondo: endreçar casa teva per ser feliç

Calaixera endreçada segons mètode KonMari - Foto: Twenty Two

Muntanyes de roba a terra. Piles de llibres escampats per casa. Segur que heu topat amb alguna foto a les xarxes socials d’algú que sembla que està fent la gran neteja a casa seva.

Si us heu preguntat si s’han tornat bojos, no patiu. Simplement estan posant en pràctica el mètode KonMari, un mètode impulsat per la ja guru de l’organització domèstica, la japonesa Marie Kondo, que va més enllà de posar ordre a casa teva.

“Es tracta d’envoltar-te d’allò que et fa feliç i et fa sentir bé”, explica Vero Cobos, mare de dues nenes de 5 i 2 anys que ha posat en pràctica els consells de Marie Kondo animada per les mares de l’escola de la seva filla. “Ha estat un efecte en cadena, perquè jo sóc d’acumular. Em costa desfer-me de les coses, però després de desfer-me d’allò que no m’atrevia a llençar, ara a casa només estic envoltada de coses que m’agraden!”.

I justament aquesta és la clau de ‘La màgia de l’ordre’ (Ara llibres, 2015) i la ‘La felicitat després de l’ordre‘ (Ara llibres, 2016), els súper vendes de Kondo: quedar-se amb el que realment ens fa feliços. Però com arribem a aquest punt? El mètode KonMari es basa en dos grans principis: en primer lloc, s’ha d’agafar tot el que tenim i preguntar-nos si aquests objectes ens fan feliços i, si no és el cas, els hem d’agrair el servei que han fet i desfer-nos d’ells. Una vegada ens quedem amb el que realment ens omple, li busquem un lloc visible i accessible a cada cosa. Només llavors, diu Kondo, haurem arribat al nirvana de l’ordre, i no haurem de tornar a fer la gran neteja mai més.

Part del que fa el seu mètode inusualment pràctic és que en lloc d’endreçar habitació per habitació, recomana fer-ho per categories: primer tota la roba, a continuació, tots els llibres i documents. Després és el moment d’endreçar les coses vàries i deixem el més difícil pel final: les fotos i els records. D’aquesta manera casa nostra es converteix en un lloc on no hi ha coses innecessàries, i –segons Kondo- “els nostres pensaments tornen a ser clars”. Aquí és on entra la filosofia oriental fengshui que troba l’equilibri i l’harmonia en el que ens envolta.

Calaixos de cuina a l'estil Mari Kondo - Foto: Danielle Dirks
Calaixos de cuina a l’estil Marie Kondo – Foto: Danielle Dirks

“A mesura que organitzes casa teva, et reordenes com a persona”, comenta Núria Grau, que fa uns mesos va iniciar el procés de posar ordre a casa seva seguint les indicacions de la japonesa. “Prens consciència de la quantitat de coses materials que tens que no ens serveixen i que ocupen un espai. En desfer-me d’elles, em sento més lleugera” – segueix Grau. En aquest sentit, Marie Kondo assegura que només podrem reajustar la nostra vida i iniciar un nou estil una vegada ens hàgim desfet del que no ens inspira alegria.

“El fet de seleccionar, m’ha canviat la manera de comprar”, comenta Vero Cobos. “Abans -continua- comprava el més barrat i pràctic i no em plantejava si realment m’agradava o em feia feliç”. Cris Santa Eulària, mare i barcelonina, comparteix la mateixa opinió: “Ara si necessito unes botes noves, ja no s’hi val qualsevol sabata. Ara m’han d’enamorar”. I és que, al prefaci del seu llibre l’autora japonesa assegura que el mètode transforma la vida, ja que mantenir la casa arreglada no és només una qüestió de neteja, també de felicitat i benestar mental perquè en estar envoltats de coses que ens alegren la vida, vivim millor.

“Jo era molt excèptica amb tot aquest tema, perquè sempre he estat molt caòtica i desendreçada -explica Cris Santa Eulària- però la Marie Kondo m’ha revolucionat. M’ha ajudat a posar ordre a la meva vida traient coses i patrons que no n’anaven bé. Fins al punt, per exemple, que ara em cuido més a l’hora de vestir i els meus amics han notat el canvi”.

Si ho mirem en perspectiva, Marie Kondo no ens explica res de nou. Qui no se sent genial el dia que porta aquell pantaló que li queda tan bé? I, no seríem tots més feliços sense veure cada dia el quadre horrorós que ens ha regalat la tieta i que per obligació hem hagut de penjar a la sala?

Foto: 43 cambios
Foto: 43 cambios

El gran repte, però, és mantenir la casa endreçada amb nens que creixen i canvien constantment.

El gran repte, però, és mantenir la casa endreçada amb nens que creixen i canvien constantment. Roba, sabates, joguines, cotxets. La casa s’omple de coses. La Vero Cobos assegura que a casa seva hi ha hagut un efecte dominó. Les seves filles de cinc i dos anys, en veure-la fer piles de roba, també van buidar les seves calaixeres i van fer tria del que els agradava. A casa de la Núria Grau, al seu fill de cinc anys li va encantar la nova manera de plegar la seva roba i guardar-la de forma vertical: “És increïble, ara veig tot el que tinc”, va sentenciar.

De fet, Kondo, mare d’una nena nascuda al juliol de 2016, suggereix que els nens a partir de tres anys poden fer servir una versió adaptada del seu mètode, ja que entenen perfectament que cada cosa ha de tenir el seu lloc i que cal tornar-la quan l’hem fet servir. Si mantenim aquesta idea en ment, endreçar després de jugar es convertirà en un hàbit. Però el més important és predicar amb l’exemple.

Seguiu llegint Claus del mètode KonMari (i com aplicar-ho en una casa amb nens)

"En castellà: Castellà"

Sobre Barbara Vastenavond 526 Articles
Historiadora de l’Art, gestora cultural i mare de dos nens. Convençuda de que cada experiència que vivim enriqueix la nostra vida. Explorar, tocar, viatjar, sentir... és la millor herència que els puc deixar.. Creadora de YouMeKids i coautora de la col·lecció de guies “Excursions amb nens des d'una àrea de pícnic” .

Comenta

Deixa un comentari

El teu e-mail no es publicarà.


*