Si ja és un repte mantenir la casa endreçada, amb nens encara es complica més. Roba, sabates, joguines, cotxets. La casa s’omple de coses. És possible aplicar el mètode KonMari amb nens a casa?
El mètode de la Marie Kondo, guru de l’organització domèstica i recentment mare d’una nena nascuda al juliol de 2016, bàsicament es redueix a envoltar-nos només de coses que ens fan feliços. Per aconseguir-ho, recomana agafar tot el que tenim i preguntar-nos si aquests objectes ens produeixen un sentiment d’alegria i, si no és el cas, els hem d’agrair el servei que han fet i desfer-nos d’ells. Una vegada ens quedem amb el que realment ens omple, li busquem un lloc visible i accessible a cada cosa.
No és aquest el somni de totes les famílies: una casa sense “trastos”? Però com ho aconseguim? La regla bàsica és que els adults ens hem de centrar en posar en ordre les nostres pròpies coses primer. Una vegada que haguem acabat, podem ajudar als nostres fills, però sempre deixant la tria de les coses “preferides” a les seves mans.
Els passos a seguir segons Kondo (i la nostra adaptació per a famílies amb nens):
1. Descarta primer, després endreça
Comenceu amb les coses que són fàcils de descartar com roba i estris de cuina. Després podeu triar pel·lícules, jocs i llibres, deixant les coses més sentimentals com cartes i fotos pel final. Un cop hagueu descartat el que no us aporta res, trobareu molt espai per emmagatzemar adequadament les coses importants que voleu conservar. Cal destacar, per exemple, que per la Marie Kondo gran part dels papers poden anar a la brossa. Només cal arxivar documents que cal tenir a mà com contractes, préstecs bancaris, factures pendents, garanties o les notes i diplomes dels nens.
Demaneu als nens de triar les seves coses preferides, en comptes de descartar allò amb el que no juguen o el que ja no fan servir. Així us estalviareu que de cop tot sigui indispensable. Un truc que us pot ajudar en la tria és posar-vos d’acord amb els vostres fills en una llista d’articles que es descartin directament, com ara joguines trencades, duplicades, perilloses, massa sorolloses o no apropiades per l’edat. D’aquesta manera el número de joguines per triar es redueix considerablement. Tingueu en ment que amb menys joguines, els nens tendeixen a jugar d’una forma més creativa.
2. Per categoria, no per habitació
Marie Kondo proposa endreçar la casa d’acord amb cinc categories (roba, llibres, papers, objectes diversos i objectes sentimentals). Si guardem les mateixes coses en diversos llocs de la casa i ens posem a organitzar cada lloc per separat, mai ens adonarem del volum total de coses que tenim i no acabarem d’organitzar-les mai. A més és l’única manera de detectar les coses repetides o que compleixen la mateixa funció. Amb cada categoria haurem de fer el mateix: deixar tots els objectes apilats a terra i revisar un per un per escollir què volem conservar perquè ens fa feliç o realment és necessari.
Amb els nens podeu seguir el mateix ordre (roba, llibres, papers, objectes diversos i objectes sentimentals), però les joguines (i en especial les nines i els animals de peluix) deixeu-les pel final. Entren en la categoria de “coses sentimentals”. I què fem amb les manualitats i totes aquelles petites obres d’art fetes pels nens? Us proposem fer un mural “de records” on exposar les obres favorites dels nens o aquelles de les quals estan molt orgullosos. Aquest racó pot formar part de la decoració de casa i a més anirà canviant a mesura que creixin els nens. Abans de substituir una de les obres del mural, recordeu que segons Kondo cal donar les gràcies a l’obra per les setmanes o mesos de plaer que ha donat a la família.
3. Classifica i fes servir caixes
Guarda de forma classificada. La roba per colors, els llibres per gènere, els documents administratius, etc. D’aquesta manera serà més fàcil localitzar-ho tot i tornar-ho a col·locar al seu lloc. Aprofiteu les caixes de sabates com a classificadors de mitjons o estris de cuina. Així tindreu les calaixeres més endreçades!
Pels nens podeu fer servir cistells o caixes de plàstic de colors per guardar les joguines per tipus o categoria. És important limitar l’espai d’emmagatzematge dels nens i posar les coses a la seva alçada. D’aquesta manera aprenen que cada cosa té el seu lloc i que cal tornar-lo quan l’hem fet servir. Així, endreçar després de jugar es convertirà en un hàbit. També cal deixar clar que, si entra alguna joguina nova, caldrà fer espai triant alguna que marxarà de casa per fer feliç a un altre nen.
4. Doblega i guarda verticalment
La clau està en guardar la roba de forma vertical i no horitzontal al calaix per estalviar espai i tenir-ho tot a la vista. Cal fer diversos plecs a la roba perquè aconsegueixi consistència i pugui sostenir-se de forma vertical.
Des de ben petits podeu aprofitar el fet que als nens els encanta fer el que fan els grans. Poseu-vos junts a doblegar roba i ensenyeu-los com es fa a l’estil de la Marie Kondo. Tindreu uns grans ajudants i uns calaixos plens de colors on els nens poden veure fàcilment tota la seva roba i agafar el que volen sense desendreçar-ho tot.
5. Reduir el número de regals
Què fem amb la gran quantitat de regals d’aniversari, el sant o Reis? Està a les vostres mans limitar el número de regals que reben els vostres fills. Per l’aniversari podeu optar per fer un regal comú entre tots els amics o familiars assegurant-vos així que serà una cosa que realment agradi als vostres fills. Segur que la resta de pares us ho agraeixen, perquè es comparteix el cost del regal i no perden temps en anar a buscar el detall.
Per Reis, trieu un regal per llar. No cal que a casa dels tiets i avis hi hagi encara més regals que a casa. Penseu que també podeu regalar experiències com aventures a cavall, tallers de cuina o visites a granges d’animals entre d’altres moltes coses.
Preparats per tenir un casa que us faci feliços?
"En castellà: Castellà"