f movies Merry Christmas Images download in hd free

Viatjar a l’estranger amb nens: documents imprescindibles

El peluix preferit del vostre menut, els xumets o el Dalcy són coses que de ben segur no oblidareu de posar a la maleta per marxar de viatge amb els nens. Però heu pensat a demanar la targeta sanitària europea?

O que per sortir a l’estranger els nens necessiten un DNI o un passaport? I que si a més viatgeu amb un gos, heu de tramitar el passaport per a animals domèstics?

Us fem una llista dels documents imprescindibles per viatjar a l’estranger en família, amb nens i mascota inclosa.

1DNI o passaport?

Tots els nens majors de 14 anys estan obligats per llei a tenir un Document Nacional d’Identitat (DNI). Amb aquest document en vigor poden viatjar a tots els països de la Unió Europea i l’Espai Econòmic Europeu. Per a la resta de països serà necessari un passaport i en alguns casos un visat. A la web del ministeri d’Assumptes Exteriors podreu trobar les recomanacions de viatge per països amb els requisits específics de documentació i/o vacunes.

Si es tracta de menors de 14 anys només caldria portar la documentació que provi la filiació i pàtria potestat, com ara el llibre de família o la partida de naixement, si viatgem a països de la Unió Europea. Tot i així és recomanable disposar del DNI en vigor, ja que és un document imprescindible per poder volar en avió amb la majoria de companyies aèries. Per a la resta de països cal disposar d’un passaport en vigor. Tingueu en compte que des de juny del 2014 és obligatori que tots els tutors legals dels nens estiguin presents (també en cas d’estar divorciats) per sol·licitar el passaport d’un menor.

I si a la vostra família teniu un gat o gos que us acompanya en les vostres aventures a l’estranger, també li haureu de tramitar el seu passaport a través del vostre veterinari. Per viatges dins de la UE és recomanable tramitar-ho amb dos mesos d’antelació.

Documents necessaris per la tramitació del DNI / passaport
Demanar cita prèvia DNI / passaport
Més informació sobre el passaport per a mascotes

viatjar amb nens

I si el meu fill viatja sol?

Quan el menor viatja sol o a càrrec d’altres persones a l’estranger que no siguin els pares (amb els avis, amb la família d’amics, amb els monitors d’un campament…) cal una autorització expressa del pare, la mare o el seu tutor legal per a emprendre el trajecte. Aquesta autorització s’ha de tramitar a les comissaries dels Mossos d’Esquadra. L’autorització té una validesa de tres mesos a partir de la data d’expedició del document.

Circled-2-C-48Targeta sanitària o assegurança de viatge?

Tot i que sempre creuem els dits per no posar-nos malalts durant les vacances, val més anar preparats per a que una febre o una infecció d’oïda típiques en els nens no ens agafin desprevinguts. Abans de marxar a un país de la Unió Europea, Islàndia, Liechtenstein, Noruega o Suïssa, demaneu la targeta sanitària europea (TSE) a les oficines de la seguretat social o per internet (només per a persones amb contracte indefinit). Us permetrà tenir l’accés als sistemes nacionals de salut dels països on viatgeu en les mateixes condicions que els nacionals d’aquests països. Per tant, si el sistema públic és de copagament o reemborsament, sereu atesos d’aquesta manera. Podeu consultar el tipus de cobertura per a cada país en aquest enllaç. La validesa de la targeta depén del contracte que tingueu (contracte indefinit: 2 anys; contracte per obra i servei o temporal: 90 dies). Tingueu en compte però, que la targeta sanitària europea no és una alternativa a les assegurances de viatge. L’assegurança de viatge no només s’encarrega del problema mèdic a l’hospital, també cobreix per exemple un canvi de bitllet, robatori d’equipatge, responsabilitat civil, el trasllat del malalt a l’hospital, cosa que la TSE no fa.

Per això, tant si viatgeu a Europa com si aneu a la resta de països fora de la UE, és recomanable disposar d’una assegurança de viatge que inclogui atenció sanitària o una assegurança mèdica privada amb validesa a l’estranger.

Recordeu que en cas d’emergència podeu trucar al 112 des de qualsevol telèfon. És el número d’emergència establert com a telèfon únic d’assistència a la ciutadania als països de la Unió Europea i Suïssa. Per a la resta de països haureu d’informar-vos abans de marxar.

Sol·licitar la targeta sanitària europea online
Demanar cita prèvia

Informació sobre TSE si esteu a l’atur o sense feina.

I si viatjo amb medicaments?

Si teniu algú a la família amb una malaltia que requereix una medicació amb recepta i viatgeu en avió, el ministeri d’Assumptes Exteriors recomana portar-los a l’equipatge de mà dins dels seus envasos originals amb les etiquetes visibles i a ser possible amb els detalls sobre la medicació (inclosos els noms genèrics dels medicaments), així com les dosis prescrites.

Si porteu xeringues, necessitareu un informe del metge certificant la necessitat d’emprar aquest material, ja que pot ser sol·licitat pels oficials de duanes o el personal de seguretat.

+3 anysCarnet de conduir nacional o internacional?

Tant si viatgeu amb el vostre cotxe com si el llogueu a l’estranger, podreu fer servir el carnet de conduir espanyol en vigor als estats membres de la UE, Islàndia, Liechtenstein i Noruega, a més d’una sèrie de països amb els quals Espanya té acords (entre d’altres Suïssa). Tingueu en compte, però, que si el permís està a punt de caducar, podeu renovar-lo fins tres mesos abans de la data de caducitat, tot i que l’autorització provisional només servirà per circular per Espanya i no a l’estranger.

En aquest cas o si la vostra destinació és un país fora de la UE necessitareu un carnet internacional per poder conduir temporalment per aquest territori. El permís internacional té una vigència d’un any i es sol·licita a la Direcció General de Trànsit.

Amb aquests documents imprescindibles com a mínim ja estareu preparats per viatjar a l’estranger amb nens amb tots els papers en ordre! Ara només cal fer la maleta (si voleu reduir la quantitat de coses que porteu, doneu un cop d’ull a KangApp) i assegurar-vos de que teniu la tarifa bona de mòbil per no tenir cap ensurt a la tornada de vacances.

"En castellà: Castellà"

Sobre Barbara Vastenavond 526 Articles
Historiadora de l’Art, gestora cultural i mare de dos nens. Convençuda de que cada experiència que vivim enriqueix la nostra vida. Explorar, tocar, viatjar, sentir... és la millor herència que els puc deixar.. Creadora de YouMeKids i coautora de la col·lecció de guies “Excursions amb nens des d'una àrea de pícnic” .