Via Verda entre Benifallet i la Fontcalda amb nens

Benifallet, Baix Ebre

Vistes des de la Fontcalda sobre les piscines naturals - Foto: YouMeKids

Què en penseu de fer la Via Verda entre Benifallet i la Fontcalda amb nens? És un itinerari amb BTT ple d’aventura.

Seguint el traçat de les antigues vies de tren que unien La Puebla de Híjar amb Tortosa, passareu per ponts i túnels enmig de les espectaculars muntanyes dels Ports.

L’itinerari us portarà fins al Santuari de la Fontcalda, antiga estada dels templers que depenien de Miravet, amb una font on remullar els peus. Segons es diu, l’aigua cristal•lina que durant tot l’any manté la temperatura de 24ºC, té propietats medicinals. I no oblidem banyar-vos al riu Canaletes, majestuós entre les serres de la Mola de la Fusta i del Crestall.

Un recorregut per gaudir de ple del paisatge sobre dues rodes, en companyia dels nens.

Com arribar-hi:
Per arribar al punt d’inici de la ruta, heu d’anar a Benifallet. A l’alçada del km 39 de la C12 entre Benifallet i Tortosa i just en una corba, trobareu un cartell a mà dreta cap a la Via Verda i l’estació de Benifallet. Agafeu-lo. Seguint aquest camí, arribareu a l’Estació de Benifallet en 1’5km. Deixeu el cotxe a l’aparcament.

En marxa:
A partir de l’aparcament de l’Estació de Benifallet, agafeu les bicicletes en direcció Bot i la Fontcalda per la Via Verda (direcció contraria de la que veníeu en cotxe). El primer tram entre l’estació de Benifallet i Pinell de Brai (4,5 km) està ple de túnels. Hi ha un de molt llarg, així que millor deixeu les llums de les bicis enceses durant tot el camí. Arribareu a Pinell de Brai després de pedalar durant uns 40 minuts per una pista asfaltada amb un desnivell quasi imperceptible.

Aprofiteu per recarregar piles a l’àrea de Pinell de Brai, per poder encarar amb tranquil·litat els 5,6 km que us queden fins el Santuari de la Fontcalda i que fan una mica més de pujada. El Santuari està ubicat a la part dreta i haureu de desviar-vos de la Via Verda en arribar a un encreuament de pistes molt visible. No patiu, que està ben indicat. Aneu amb compte en baixar a la Fontcalda, perquè la baixada és molt forta.

A la Fontcalda, us recomanem fer-vos un bany . Just en arribar veureu que la majoria de la gent estarà banyant-se als tolls de l’esquerra, a prop de la font de la Fontcalda, però hi ha uns gorgs més bonics, a la part més baixa del riu. Hi podreu accedir-hi des de l’àrea de pícnic, ubicada darrera de l’esglèsia. Aneu en direcció dels lavabos de l’àrea de pícnic. Just darrera de l’edifici, trobareu a la dreta un caminet que baixa cap al riu, seguiu-lo. Pujant i baixant escales fetes a la roca, arribareu al final del senderó a un toll molt tranquil amb vistes precioses de la via Verda que es troba més amunt.

Per tornar a l’estació de Benifallet, haureu de desfer el camí.

On dinar:
Podeu dinar a les diferents zones de picnic habilitades durant tot el recorregut. A l’estació Pinell de Brai trobareu una àrea de lleure amb taules i una zona amb jocs infantils. Si preferiu un restaurant amb cuina catalana, feu la parada al restaurant del balneari de la Fontcalda. Aquí també trobareu una àrea de lleure amb taules, barbacoes, una font i serveis.

També l’Estació de Benifallet, punt d’inici i final de la ruta, disposa d’un bon restaurant i una petita taula de pícnic.

Via Verda entre Benifallet i la Fontcalda - Foto: YouMeKids
Àrea de pícnic de Pinell de Brai - foto: YouMeKids
Àrea de pícnic de Pinell de Brai - foto: YouMeKids
Via Verda entre Benifallet i la Fontcalda - Foto: YouMeKids
Vistes sobre la fontcalda des de la Via Verda - foto: YouMeKids
Santuari de la Fontcalda - foto: YouMeKids
Vistes sobre el riu Caneletes des de la Fontcalda - foto: YouMeKids
Riu Caneletes - foto: YouMekids
Via Verda entre Benifallet i la Fontcalda - Foto: YouMeKids
Via Verda entre Benifallet i la Fontcalda pel seu pas per Pinell de Brai- Foto: YouMeKids

Info de la ruta:

Dades de la ruta:
Edat recomanada: +6 anys
Durada: 1h30 minuts d’anada i 30 minuts de tornada (sense aturades)
Distància: 20,2 km (inclou anada i tornada)
Desnivell: avia asfaltada amb poc desnivell. Només el darrer tram a la Fontcalda serà complicat amb cadira de rodes i/o cotxets perquè hi ha molt desnivell.
Recomanacions: portar llums a les bicis per als túnels. A l’estiu: portar aigua, picnic, crema solar i gorra.
A la primavera i la tardor: portar roba d’abric, ja que és una zona de vent.

Sobre Barbara Vastenavond 526 Articles
Historiadora de l’Art, gestora cultural i mare de dos nens. Convençuda de que cada experiència que vivim enriqueix la nostra vida. Explorar, tocar, viatjar, sentir... és la millor herència que els puc deixar.. Creadora de YouMeKids i coautora de la col·lecció de guies “Excursions amb nens des d'una àrea de pícnic” .

2 Comentaris Via Verda entre Benifallet i la Fontcalda amb nens

Deixa un comentari

El teu e-mail no es publicarà.


*