Entre trinxeres i búnquers a Isona: el front republicà

Isona, Pallars Jussà

“La vida a la trinxera és salvatge. Si plou et mulles, t’asseques quan surt el sol, menges si arriba el subministrament i vas carregat de polls perquè no tens manera de rentar-te”.

Aquest és el testimoni de Pere Cornellà, un jove de 17 anys que va ser cridat a files per combatre contra l’exèrcit franquista, segons recull Emma Aixalà al seu llibre La quinta del biberó. Els anys perduts’.

Us proposem un itinerari per la zona de la Posa a Isona entre búnquers, trinxeres i fortificacions ocupats des de la primavera de 1938 pels republicans. Aquestes estructures militars formaven part de la línia fortificada de rereguarda que controlava la carretera de Bóixols. I és que Isona va ser durant la guerra civil espanyola línia fronterera entre el front republicà i el franquista.

La Posa - isona4

Com arribar-hi:
La ruta s’inicia a l’àrea d’esbarjo de l’Ermita Mare de Déu de la Posa. Per arribar-hi cal agafar la carretera L511 d’Isona a Coll de Nargó. Entre el km 3 i 4 trobareu a la dreta un indicador cap a l’ermita. Hi arribareu per una pista asfaltada en 1,2 km. Al costat de l’ermita hi ha una zona d’aparcament.

En marxa:
Dirigiu-vos a l’àrea de pícnic ubicada darrere de l’ermita de la Mare de Déu de la Posa, però abans fixeu-vos en la campana de l’ermita. És un cap d’una bomba!

Deixeu l’àrea de pícnic a la vostra esquerra i agafeu el sender davant vostre que puja a l’alçada d’un pal indicador. El sender girarà a l’esquerra per endinsar-vos dins una zona més boscosa amb alzines i pins. Quan porteu uns 10 minuts de camí, trobareu a la dreta una entrada d’un laberint de trinxeres marcat amb un pal indicador com a zona 7. Entreu-hi per fer-hi un tomb. Per sortir, heu de tornar a la pista principal i anar a la dreta per arribar en uns 10 minuts més a un búnquer amb unes altres trinxeres. Des d’aquí teniu unes bones vistes.

Desfeu el camí per tornar a l’àrea de pícnic.

On dinar:
Al costat de l’ermita hi ha una àrea de pícnic senzilla sense ombra amb taules de pedra i bancs, papereres, una font d’aigua no tractada i unes barbacoes.

La Posa - isona1

Info de la ruta:

Detalls de la ruta:
Durada: aprox. 45 min (Inclou anada i tornada)
Distància: 1,5 km (inclou anada i tornada)
Accessibilitat: és una ruta amb molt poc desnivell per una pista de terra batuda.
Recomanacions: aneu amb compte quan entreu en els búnquers i les trinxeres, ja que les pedres poden estar soltes. Respecteu les restes.
Edat recomanada: +4 anys

"En castellà: Castellà"

Sobre Barbara Vastenavond 526 Articles
Historiadora de l’Art, gestora cultural i mare de dos nens. Convençuda de que cada experiència que vivim enriqueix la nostra vida. Explorar, tocar, viatjar, sentir... és la millor herència que els puc deixar.. Creadora de YouMeKids i coautora de la col·lecció de guies “Excursions amb nens des d'una àrea de pícnic” .

1 Comentari de Entre trinxeres i búnquers a Isona: el front republicà

Deixa un comentari

El teu e-mail no es publicarà.


*