Tres llibres infantils sobre la verema i l’elaboració del vi

Temps de verema - Foto: YouMeKids

Si aneu a passejar per les vinyes aquest dies, veureu els pagesos enfeinats collint el raïm. I és que estem en època de verema. És un bon moment per explicar als nens com el raïm es transforma en vi. Us adonareu que no és un procés tan senzill. Cal molta cura i treball.

Us proposem tres contes que tracten la temàtica des de diversos angles, parlant de la verema manual i mecànica. A més, alguns dels exemplars inclouen un quadern didàctic amb activitats que complementen la lectura per tal que els nens apareguin el vocabulari d’una forma divertida.

1) En Patufet i les tradicions catalanes: la verema (+5)

La verema - Patufet

En Patufet, aquest simpàtic vailet, ens introdueix de nou d’una manera divertida i didàctica a les tradicions de casa nostra. Aquesta vegada el Patufet es calça les botes de pagès per anar al camp i collir el raïm. I és que estem en temps de verema!

Amb rodolins curts i en lletra lligada l’autor ens explica a través del protagonista la verema a l’antiga, aquella on encara es recull el raïm amb la mà i es premsa amb els peus per obtenir-ne el most i posteriorment fer-lo fermentar a les barriques per aconseguir el vi.

Un llibre amb unes il·lustracions plenes de color que apropen als primers lectors a la tradició de la verema tradicional.

En Patufet i la veremaAutor: Roger Roig
Il·lustrador: Hugo Prades
Editorial: Cossetània Edicions
Pàgines: 24
ISBN: 978-84-9034-500-9
Any de publicació: 2016
Idioma: català

2) La Verema. En Ciscu de can Garnatxa i el raïm misteriós (+6)

verema cepinansa interior

Aquesta és la història d’en Ciscu de Can Garnatxa. Ell ens explica com té cura de la seva vinya per fer un vi ben dolç. A l’hivern toca podar, a la primavera llaurar la terra, a l’estiu escavalla els sarments i finalment al setembre ja pot collir el raïm i convertir-lo en vi.

Un dia topa amb un gra de raïm gegant i molt més dolç que el seu. Aquí comença l’aventura per descobrir qui és el vinyater que té aquest raïm tan especial. A partir d’aquí el conte és més fantasiós i porta als nens a descobrir el mas dels gegants que cultiven unes vinyes de moscatell molt especials, d’un raïm dolç i gegantí.

Gràcies al quadern d’activitats didàctiques inclòs al final del llibre els nens poden repassar alguns conceptes i curiositats relacionats amb la verema i la vinya.

La verema - cepinansaAutora: Montserrat Balada
Il·lustradora: Eva Sans
Editorial: El Cep i la Nansa edicions
Pàgines: 32
ISBN: 978-84-92745-1-5
Any de publicació: 2015
Idioma: català

3) El raïm inquiet (+8)

diccionari del vi

Aquesta és la historia d’un gotim molt impacient i eixerit que té moltes ganes de ser vi. La història comença a la vinya on el gotim no para de preguntar quan serà vi. Això de ser pacient i esperar a que maduri li costa molt! Però finalment arriba la verema i es collit. Del cabàs passa a la bodega. Pas a pas seguirem l’aventura del petit gotim que viatja de màquina en màquina transformant-se en most. Ajudat pel llevat fermenta fins convertir-se en vi. Però aquí no acaba la història. Cal envellir per ser un gran vi. I així ha de tornar a ser pacient dins de la barrica fins que un dia està llest per entrar a l’ampolla, arribar a la tenda i finalment a la taula de casa nostra.

I és que transformar el raïm en vi no es fa en un plis-plas! Junt amb aquest raïm inquiet descobrim totes les fases per les que passa el raïm des de que es plantat.

Aquesta historia divertida amb unes il·lustracions fantàstiques explica d’una forma clara el procés laboriós de la viticultura i vinicultura. A més inclou un diccionari del vi, que recull visualment tots els conceptes que han anat apareixent al llarg del conte, així com dites, frases fetes i embarbussaments relacionats amb el raïm o el vi.

raim inquietAutora: Elisenda Guiu
Il·lustradora: Cristina Caupena
Editorial: Arola Editors
Pàgines: 44
ISBN: 978-84-94109-42-3
Any de publicació: 2013 (català), 2017 (anglès i castellà)
Idioma: català, castellà i anglès

"En castellà: Castellà"

Sobre Barbara Vastenavond 526 Articles
Historiadora de l’Art, gestora cultural i mare de dos nens. Convençuda de que cada experiència que vivim enriqueix la nostra vida. Explorar, tocar, viatjar, sentir... és la millor herència que els puc deixar.. Creadora de YouMeKids i coautora de la col·lecció de guies “Excursions amb nens des d'una àrea de pícnic” .

Comenta

Deixa un comentari

El teu e-mail no es publicarà.


*