Cinc trucs per minimitzar els efectes nocius de productes de neteja i d’altres articles d’ús quotidià a la llar
Sembla una paradoxa, però tenir la llar impecable no sempre és sinònim d’un ambient net i lliure de tòxics. Els productes de neteja, dissolvents, pesticides i ambientadors de la llar contenen substàncies químiques que poden tenir efectes nocius sobre la salut.
Diversos estudis ja han relacionat l’exposició per inhalació d’esprais desgreixants, el lleixiu i altres desinfectants amb l’asma, però ara, a més, una investigació feta per la Universitat de Bergen a Noruega publicada el passat mes de febrer de 2018, demostra una disminució accelerada de la funció pulmonar en les dones que han fet servir productes de neteja com a mínim un cop a la setmana durant un període de vint anys. L’estudi, que ha analitzat les dades de 6.235 participants durant 20 anys, conclou que l’efecte equival – en alguns casos – a haver fumat 20 cigarretes al dia.
De fet si ho pensem, no ens calen estudis per adonar-nos que hi ha productes que irriten la pell i els ulls o ens produeixen mal de cap. A qui no li ha costat respirar alguna vegada mentre netejava el lavabo amb amoníac o lleixiu?
Però també les joguines de plàstic, els vernissos dels mobles, els productes per protegir les catifes i moquetes del foc, contenen substàncies químiques tòxiques que no es veuen, però que hi són. Encara que a dosis baixes, l’exposició continuada a substàncies químiques pot acabar sensibilitzant l’organisme.
Cinc elements nocius presents a l’aire interior de la llar:
Formaldehid: els mobles d’aglomerat, catifes, materials de tapisseria, fum de tabac, envasos de plàstic i gas contenen aquest element que pot produir reaccions al·lèrgiques, irritacions, asma o malalties cutànies.
Tricloroetilè: els netejadors de catifes i pantalles, els cartutxos per a impressores, les pintures i vernissos poden contenir aquesta substància cancerígena que produeix la irritació d’ulls i pell, afecta el fetge i els ronyons, i provoca agitació psicomotora.
Benzè: és present al fum del tabac, els detergents, les pintures, els vernissos i els productes de cautxú per a la neteja. Pot provocar càncer a més de dificultats per respirar i disminució de la pressió arterial.
Amoníac: els ordinadors, el fum de tabac i els productes comercials de neteja conten amoníac. Aquest químic pot causar la sensació de gola seca, tos, dolor al pit, a més d’inflamació de la laringe i els pulmons.
Xilè: es troba a molts tipus de plàstics, pintures, vernissos, coles, productes de cuir i en el fum de tabac. Causa irritació a la pell, les vies respiratòries i la membrana mucosa de l’ull. A més, té efectes neurotòxics importants, com la pèrdua de memòria. Pot afectar negativament el fetge, els ronyons i el fetus en vies de desenvolupament.
Què podem fer per limitar la quantitat de tòxics a la llar?
Meritxell Guasch, propietària de la botiga de productes ecològics “El racó ecològic” de Tarragona ens proposa cinc trucs per reduir els agents tòxics a casa.
Ventilar la casa per renovar l’aire
Sabíeu que els vernissos dels mobles poden deixar anar vapors tòxics com benzè i formaldehid? També els productes de neteja alliberen substàncies nocives, a l’igual que alguns materials de construcció. Per això és important obrir les finestres diàriament durant mínim vint minuts per renovar l’aire. D’aquesta manera evitem que es concentrin substàncies nocives en l’aire de la llar i evitem que s’acumulin fongs, bacteris i àcars en catifes i moquetes.
Tenir plantes depuradores de l’aire
Segons un estudi publicat per la NASA l’any 1989 hi ha plantes d’interior que tenen la capacitat de neutralitzar fins al 85% de la contaminació de l’aire en una habitació i purificar l’aire de forma ecològica i econòmica.
Així el Potus, sobreviu perfectament amb poca llum i purifica l’aire de forma eficient del formaldehid i benzè. Cal mantenir-la lluny de nens i mascotes, ja que és una planta verinosa. La Chlorophytum (o Cintes), en canvi, és una planta inofensiva. Aquesta planta de moltes fulles i flors petites de color blanc, combat eficientment el benzè, formaldehid, monòxid de carboni i xilè.
La sansevièria és una planta molt resistent. Combat contaminants com el formaldehid, el benzè i tricloroetilè. A la nit, absorbeix el diòxid de carboni i allibera oxigen. La palmera bambú filtra el benzè, el tricloroetilè i el formaldehid. És recomanable posar-la a prop dels mobles envernissats que emanen compostos nocius.
L’ideal és posar una planta per cada 10 m².
Fer servir productes de neteja naturals
Els productes de neteja comercials poden substituir-se fàcilment per ingredients que tenim a casa. El vinagre de vi blanc o l’àcid cítric, per exemple, són ideals per treure la cal. A més també desinfecten. Si la brutícia està molt incrustada, podem barrejar el vinagre amb una mica d’aigua calenta i una culleradeta de bicarbonat sòdic.
Per desinfectar les superfícies del bany i la cuina podem fer servir olis essencials. Tenen propietats antibacterianes i antifúngiques i a més perfumen de forma natural les estances. I per blanquejar la roba el percarbonat de sodi és ideal. Extreu les taques de forma natural.
Recepta per fer frega terres natural
¾ litre d’aigua
¼ litre de vinagre blanc
10 gotes d’oli essencial d’arbre de te
5 gotes d’oli essencial de llimonaRecepta d’esprai multi superfícies casolà pel bany i WC
¼ litre d”aigua
5 gotes d’oli essencial d’eucaliptus
5 gotes d’oli essencial d’arbre de te
Reduir els estris de plàstic i tefló
Molts dels materials habitualment emprats en les nostres cuines com paelles i cassoles de tefló o tuppers de plàstic, alliberen substàncies que són disruptores hormonals i inclús cancerígenes. En especial els compostos químics com bisfenol A (BPA) que s’utilitzen per fer més tou i resistent el PVC (material amb el qual es fan els tuppers), redueixen la fertilitat.
Per això és recomanable evitar els menjars i begudes envasades en plàstic. Escalfeu el menjar en recipients de vidre, ceràmica o porcellana per evitar que els compostos químics que deixen anar els plàstics o les cassoles de tefló s’alliberin i passin al menjar i al nostre cos.
Portar sabatilles a casa
Si portem les sabates de carrer a casa, estem entrant agents tòxics externs a la llar. Una investigació, coordinada per la Universitat de York del Regne Unit amb la participació d’investigadors de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, ha demostrat el risc potencial de càncer entre els no fumadors – particularment en els nens petits- per la presència de contaminants específics del tabac que arriben a les llars “lliures de fum” des de l’exterior entre d’altres per la sola de la sabata. Per això, fer un canvi de calçat quan entrem a casa, pot ajudar a reduir la contaminació d’agents tòxics a la llar.
Amb aquests cinc consells, podem començar a minimitzar l’efecte de les substàncies tòxiques a la llar, però hi ha molt camí per córrer. També els productes de neteja personals com desodorats, productes per l’afaitat i els xampús o les joguines dels nens contenen químics nocius que caldria evitar. La guia pràctica editada pel Grup de Tòxics d’Alternativa Verda ofereix en aquest sentit una sèrie de trucs per reduir la càrrega tòxica de forma senzilla en la vida quotidiana.
"En castellà: Castellà"