f movies Merry Christmas Images download in hd free

Toca-Toca d’animals al CAN – Granja natura de Navàs

Navàs, Bages

Descobrim que el mussol no fa soroll quan vola per no espantar la seva pressa - Foto: Montserrat López

Al Centre d’Apropament a la Natura de Navàs grans i petits es converteixen en grangers, pagesos i exploradors per una estona descobrint animals exòtics, salvatges i de granja.

Sabíeu que el canvi de color del camaleó no té res a veure amb el camuflatge, sinó amb un canvi hormonal? I què les iguanes tenen un sensor que indica si necessiten més sol o més ombra? I sabíeu que les oques són dels millors animals per vigilar? Doncs si, defensen el territori que ocupen i més durant l’època de zel. No es deixen enganyar amb un tros de carn com els gossos, per això n’hi tantes a les masies!

Aquestes són algunes de les moltes curiositats que podreu descobrir al Centre d’apropament a la natura (CAN) a Navàs durant la visita familiar que comença amb un toca-toca d’animals exòtics.

Ens expliquen que la taràntula té molt mala fama, però generalment és inofensiva. I si ens arriba a picar accidentalment, hem de saber que el seu verí no és mortal. Quan toca el torn de la serp, respirem a fons… i ens la posem de bufanda! Aprenem que les serps mengen un cop a la setmana, que el seu cor batega molt lentament i que realment són sordes. Ens detecten per les vibracions, així que val més quedar-se quiets si ens veuen.

La visita contínua a la granja. Aprofitem per donar menjar a porcs vietnamites, ovelles, cabres africanes, oques,… mentre descobrim el que podem aprofitar de cadascun d’ells: les plomes, la llet,… i alguna cosa més que de ben segur us sorprendrà!

Donem de menjar a les daines - Foto: Montserrat López
Donem de menjar a les daines – Foto: Montserrat López

De la granja passem a la zona d’animals salvatges. Sabíeu que els Emús, unes aus australianes, tenen plomes i ales, però no saben volar? Però sí que són súper ràpides quan corren! Arriben als 50 km/h. Ens aturem a donar menjar a les Daines on aprenem que únicament els mascles tenen banyes, i les muden anualment durant la primavera.

I seguim amb les aus rapinyaires, on descobrim una paraula nova: “egagròpila”, una bola de restes de menjar no digerit. I és que les aus rapinyaires s’empassen trossos de la seva presa (ratolins, rates, conills, llebres, esquirols, musaranyes), digerint les parts toves, però no les parts dures com els ossos o el pèl. Aquestes restes les escupen de nou.

Les cabres mengen de la nostra mà - Foto: Montserrat López
Les cabres mengen de la nostra mà – Foto: Montserrat López

Finalment també descobrim com els animals han arribat al centre de recuperació. El Duc Nival, per exemple, va arribar al CAN després que els agents rurals l’haguessin decomissat a una botiga d’animals de Sevilla on el tenien en condicions pèssimes. La iguana un dia es va fer massa voluminosa i els seus amos ja no la volien… i així és com el guia aprofitar per recordar-nos que tenir un animal comporta una responsabilitat que no podem obviar.

Si voleu passar tot el dia, podeu continuar l’estada a la tarda amb una visita a l’estable, una volta en poni i jocs a la zona infantil.

On dinar:
Les instal·lacions disposen d’una zona de pícnic amb 7 barbacoes disponibles sota reserva (2€) i una cafeteria on prendre una beguda.

Zona de pícnic de la granja natura a Navàs - foto: Montserrat López
Zona de pícnic de la granja natura a Navàs – foto: Montserrat López

Serveis:

CAN – Granja Natura
Casa La Granja, : El Mujal – Navàs
Tel. 938 39 29 40
e-mail: granjanatura@hotmail.com
Horaris: Dissabtes, diumenges i festius a les 11h. Activitats de tarda de 15h a 16h30. Cal fer reserva prèvia.
Preu: menors de 2 anys: gratuït; 2 anys a 14 anys. 7,5€; +14 anys: 9,5€.
Observacions: Cal portar calçat còmode.
Accessibilitat: l’últim tram d’accés a la granja no és asfaltat. Els cotxets no poden fer tot el recorregut.

"En castellà: Castellà"

Sobre Montserrat López 6 Articles
Sóc la Montserrat, Química de professió i mare de dos fills. Sóc molt curiosa i m’apassiona descobrir el món que hi ha darrera de cada petita cosa o activitat amb les que em creuo. M' agrada gaudir en família, de les tradicions del nostre poble i país. Gaudeixo viatjant, tenint l'oportunitat de conèixer nous indrets i costums.