“Som el que mengem: pares, doneu bon exemple”

Entrevista a Carla Zaplana, autora del bestseller Sucs Verds i Superfoods.

Superfoods - Foto: Guillem Trius

Si li preguntem a Carla Zaplana quins aliments hem de menjar per guanyar energia, irradiar bellesa i cuidar la salut, ho té clar: productes naturals! Som el que mengem.

Carla Zaplana - Foto: Guillem Trius
Carla Zaplana – Foto: Guillem Trius

Carla Zaplana és nutricionista, dietista i coach de salut. És autora dels llibres Sucs Verds (2015) i Superfoods (2016). Des de fa cinc anys viu als Estats Units. La seva filosofia és el menjar net, una dieta basada en aliments d’origen vegetal, que es consumeixen principalment crus. Per a ella som un mirall pels nostres fills. Ells aprenen més de les nostres accions que de les nostres paraules. Per això és tan important donar un bon exemple quan mengem.

Quins aliments no poden faltar en la dieta dels nostres fills?
Els vegetals són bàsics a totes les edats. Són la gran font de vitamines, minerals, antioxidants i enzims, que és el que el nostre cós més necessita. En edat de creixement les fruites són molt bones, ja que a més de minerals i vitamines, aporten sucres d’on treure energia. Els fruits secs són boníssims i tenen moltes proteïnes. I no ens oblidem dels llegums. Són un aliment molt complert que aporta tant carbohidrats com proteïnes.

I què ens dius de la carn? 
Si prenen carn, que siguin talls de qualitat, de ramaderia ecològica. Intenteu evitar les carns vermelles, perquè són molt dures de digerir. És preferible menjar carn més blanca com ara el conill i el pollastre. Els ous i el peix orgànic també poden ser una bona font de proteïnes.

Ja, però no a tots els nens els agrada menjar variat. Què ens recomanaries per iniciar-los?
Per començar, els recomanaria un suc amb ingredients que els nens coneixen i que tingui un gust més dolcet. Un suc de poma, pastanaga i una mica de cogombre pot estar molt bé. És molt típic, molt dolç i aporta molta energia i vitalitat. La poma, a més, és una de les fruites més depuradores que tenim a mà. Ja ho diuen en anglès “One apple a day, keeps the doctor away” (Una poma cada dia allunya el metge).

Doncs que bé, ara em menjaré la poma més a gust cada dia! I als pares i mares, quin suc ens aniria de perles per encarar el dia amb energia i vitalitat?
Un suc verd-verd, que és més depuratiu i diürètic. Com el Glory Morning que surt al meu llibre Sucs Verds. És una injecció d’energia i bon humor per començar el dia, ideal per substituir el cafè. Només cal afegir una poma verda, api, cogombre, julivert, una mica d’espinacs i gingebre. I si li afegim un superaliment com el pol·len d’abella, ja l’acabem d’arrodonir!

Què és un superaliment?
Per a mi, els superfoods són un grup d’aliments que tenen un valor nutricional molt dens. Bàsicament, aporten una considerable concentració de micronutrients com minerals, vitamines i antioxidants, entre d’altres, alhora que ens aporten poques calories.

Exactament la bomba energètica que necessitem pels nens. Dóna’ns una recepta fàcil de preparar i que pugui agradar als nens.
Doncs què et semblen unes barretes superfuel?

Sona bé! Què porten?
Les barretes aporten molta fibra perquè porten fruits secs. A la vegada també ens aporten sucres, que donen vitalitat i energia, i molts minerals, que van molt bé pel creixement. També són molt rics en calci. És una molt bona alternativa per berenar, molt millor que un iogurt.

Ah, sí?
Els iogurts provenen dels làctics, que tenen un efecte molt acidificant en el nostre cos, tot i que són coneguts pel seu contingut en calci. El que fa un element acidificant és descalcificar els ossos.

I jo que menjo tants iogurts!
Sembla contradictori, oi? Molt millor prendre la barreta amb un got de begudes vegetals amb ametlles, que també ens aportarà bon calci, hidratació i bona nutrició.

Doncs m’ho apunto…
Una darrera cosa: els nens, que sobretot no passin gana. Les quantitats aquí no importen, és més aviat la qualitat. Sobretot aneu a buscar aliments naturals i nutritius. Som el que mengem! I els pares, a seguir conscienciant i donant bon exemple. Si volem que els nostres fills mengin bé, hem de ser la seva guia.

El menú que la Carla ens proposa:

El llibre "Superfoods" on trobareu les receptes proposades - Foto: Guillem Trius
El llibre “Superfoods” on trobareu les receptes proposades – Foto: Guillem Trius

Per esmorzar, un suc verd amb un bol de cereals, com ara flocs d’arròs inflats o d’avena i una mica de beguda vegetal de coco o d’ametlla. Li podem afegir fruita seca o una culleradeta de mel.

Per dinar, un bon plat de carbohidrats, ja sigui arròs o pasta sense gluten, sempre acompanyat d’amanida o verdures.

Per sopar una crema de verdures amb un trosset de peix, per una digestió més lleugera.

Sobre Barbara Vastenavond 526 Articles
Historiadora de l’Art, gestora cultural i mare de dos nens. Convençuda de que cada experiència que vivim enriqueix la nostra vida. Explorar, tocar, viatjar, sentir... és la millor herència que els puc deixar.. Creadora de YouMeKids i coautora de la col·lecció de guies “Excursions amb nens des d'una àrea de pícnic” .

1 Comentari de “Som el que mengem: pares, doneu bon exemple”

Deixa un comentari

El teu e-mail no es publicarà.


*