Ruta pels pèlags a Vilobí del Penedès

Vilobí de Pendès, Alt Penedès

Mirador sobre el pèlag gran al Parc dels Talls a Vilobí de Penedès - Foto: YouMeKids

Què en penseu de descobrir un paisatge singular creat per la mà de l’home? Poques vegades l’acció humana deixa unes panoràmiques tan espectaculars com les que trobem al Parc dels Talls de Vilobí de Penedès.

Des de l’època romana fins als anys noranta del segle XX s’ha extret el guix del turó de Vilobí deixant els pèlags com a marques visibles de l’explotació minera. L’aigua subterrània que aflora a la superfície ha creat uns aqüífers extraordinaris on una gran varietat d’aus, amfibis i macroinvertebrats ha trobat refugi.

Cadascun dels cinc pèlags és singular. El pèlag llarg és idoni per descobrir la vegetació de ribera. El pèlag petit amaga els gripaus corredors. No podem marxar del pèlag sec sense entonar una cançó. La forma semicircular de les roques formen un auditori magnífic per fer ressonar la veu! I per últim arribem al més especular, el pèlag gran, on trobarem un mirador per espiar les aus que nidifiquen a la zona.

Vistes durant la ruta sobre el pèlag gran de Vilobí de Penedès - Foto: YouMeKids
Vistes durant la ruta sobre el pèlag gran de Vilobí de Penedès – Foto: YouMeKids

Com arribar-hi:
La ruta s’inicia al Pèlag Llarg. Hi arribareu accedint al poble de Vilobí de Penedès pel carrer Diputació, ubicat entre el km 5 i 6 de la BV2127. Continueu pel carrer Diputació fins a l’encreuament amb el carrer Talls. Agafeu el carrer Talls en direcció el Parc dels Talls i restaurant Cal Tres Pams. Passat l’encreuament del carrer Talls amb el carrer Maria Cristina, trobareu l’accés als pèlags a uns 260 metres. Podeu aparcar el cotxe a la banda dreta del mateix carrer Talls, just passat l’accés al pèlag petit.

En marxa:
La ruta s’inicia darrere de la cadena que dóna accés a la pista entre el pèlag Petit i el Pèlag Fiol, ubicat a la dreta del carrer Talls. Trobareu un pal indicador senyalant el “Camí interior dels pèlags”. Abans d’iniciar la ruta, podeu baixar per la pista de l’esquerra que us portarà a la vora del pèlag petit. Podeu sentir als gripaus? Torneu a pujar per agafar la pista de l’esquerra, que seguint les baranes de fusta, us portarà fins al pèlag sec. Aquí no trobareu aigua, sinó una gran esplanada verda envoltada de roques. És un fantàstic auditori natural on la veu ressona d’una forma especial.

Sortiu del pèlag sec, per tornar a la pista i seguir el camí marcat. Ara el camí és més estret, fins a arribar a l’encreuament amb una pista més gran. Aneu a la dreta. El camí ara fa una mica de pujada. En arribar a un nou encreuament a l’alçada d’una vinya, aneu a l’esquerra. Continueu per la pista fins a topar a mà dreta amb una pista ampla amb l’accés restringit pels cotxes (amb una cadena). Tot i que veureu un senyal de prohibit l’accés per a persones, no feu cas, ja que són restes de la senyalització de l’antiga pedrera, tal com ens han assegurat els agents rurals que vigilen la zona.

De camí entre el pèlag petit i el pèlag sec a Vilobí de Penedès - Foto. YouMeKids
De camí entre el pèlag petit i el pèlag sec a Vilobí de Penedès – Foto: YouMeKids

Agafeu aquesta pista ampla (seguint de nou les baranes de fusta). De seguida tindreu unes bones vistes sobre el pèlag gran i el parc amb mirador que l’envolta. Continueu per la pista fins a arribar a l’encreuament amb una pista d’accés pels cotxes. A la dreta, trobareu un pas d’home que us porta a un mirador sobre el pèlag gran. Aneu amb compte amb els nens en aquesta zona, ja que no hi ha barana.

Per continuar l’excursió, heu de tornar a l’encreuament i anar a l’esquerra vorejant el pèlag per sobre. En arribar a un nou encreuament en forma ve “V”, agafeu la pista de l’esquerra cap amunt, sempre seguint les baranes de fusta. Al següent trencall de camins, continueu per l’esquerra, vorejant les vinyes per la dreta. En arribar al final del camp, continueu recte deixant ara la vinya a l’esquerra. A l’alçada d’un marge de pedra, trobareu un nou trencall. Ara cal seguir pel sender de l’esquerra que s’endinsa pel bosc. A poc a poc anireu baixant en zig-zag fins a arribar a una pista ampla amb una vinya davant vostre. Aneu a l’esquerra per arribar en pocs minuts al pèlag gran. Aprofiteu per pujar al mirador i anar a la recerca d’aus.

Pèlag sec a Vilobí de Penedès - foto: YouMeKids
Pèlag sec a Vilobí de Penedès – foto: YouMeKids

Quan hageu descansat, torneu al plafó informatiu que hi ha davant de la zona d’aparcament. Ara cal agafar la pista (poc marcada) que puja en paral·lel a la carretera que surt a l’esquerra del plafó (si estem d’esquena al plafó). Continueu per la pista fins a topar amb la carretera. Ara haureu de fer un tram curt de carretera que us portarà al pèlag Llarg, el darrer pèlag. Per arribar-hi heu d’anar a l’esquerra. Passat el restaurant Cal Tres Pams, i just en un revolt trobareu a la dreta una pista de terra amb un indicador al pèlag Llarg. Baixeu fins al pèlag llarg on trobareu una taula de pícnic on fer un mos. Desfeu el camí fins a la carretera. A pocs metres trobareu l’accés al Parc dels talls on heu deixat el cotxe.

On dinar:
Trobareu una taula de pícnic en una zona ombrívola al pèlag Llarg. La zona disposa de paperes i una petita zona d’aparcament.

Mirador del pèlag gran - foto: YouMeKids
Mirador del pèlag gran – foto: YouMeKids

Info de la ruta: 

Detalls de la ruta:
Durada: 1h20 minuts (sense aturades)
Distància: aprox. 3 km
Accessibilitat: la gran part del recorregut és per pistes agrícoles poc transitades o prohibides per cotxes. El darrer tram (uns 350 metres) es fan per un camí asfaltat transitat per cotxes.
Recomanacions: Porteu aigua pel camí, ja que no hi ha fonts. Una part del recorregut és de solana i per tant eviteu les hores de més calor. El bany està prohibit en tots els pèlags. Els gossos han d’anar lligats en tot moment.
Edat recomanada: +6 anys

"En castellà: Castellà"

Sobre Barbara Vastenavond 526 Articles
Historiadora de l’Art, gestora cultural i mare de dos nens. Convençuda de que cada experiència que vivim enriqueix la nostra vida. Explorar, tocar, viatjar, sentir... és la millor herència que els puc deixar.. Creadora de YouMeKids i coautora de la col·lecció de guies “Excursions amb nens des d'una àrea de pícnic” .

Comenta

Deixa un comentari

El teu e-mail no es publicarà.


*