f movies Merry Christmas Images download in hd free

Ruta circular per l’Estany de Sils descobrint ocells amb nens

Sils, La Selva

Estany de Sils amb el segon observatori de fons - foto: Enric Pàmies

Passejant de mirador en mirador per descobrir els aiguamolls i els ocells que hi habiten

Què en penseu d’agafar els prismàtics i anar a fer una volta per l’Estany de Sils?

Aquesta zona d’aiguamolls que ara s’ha recuperat parcialment, però que a mitjans del segle XIX va ser dessecada per combatre el paludisme i convertir-la en camps de conreu, amaga molts bitxets.  A l’estany podreu gaudir de les tortugues. Des dels miradors habilitats al voltant, podreu espiar les diverses espècies d’ocells. Això sí, haureu de ser pacients i no fer gaire soroll per així poder gaudir dels ànecs, oques, un tímid rascló o el bernat pescaire des del vostre amagatall!

Preparats per fer de petits ornitòlegs per una estona?

Mallerenga cuallarga a estany de Sils - Foto: Enric Pàmies
Mallerenga cuallarga a l’Estany de Sils – Foto: Enric Pàmies

Com arribar:

Des de la carretera C-63 (entre el km 15 i 16) en direcció a Sils trobarem, a la primera entrada, un cartell indicatiu per anar en direcció a l’estany. Uns metres més endavant trobarem una zona d’aparcament al costat de l’estació de tren. Aquí començarà el nostre itinerari.

En marxa:

Just abans de començar l’itinerari us recomanem entrar a l’estació de tren reconvertida en Centre d’Informació de l’Estany de Sils (Obert dissabtes, diumenges i festius de 10h a 13h). Aquí podreu demanar informació de la zona i del propi estany.

L’itinerari s’inicia pel Carrer de l’Estany fins arribar a un camí ample de terra. Tot el recorregut circular transcorre per un camí de terra ample i ben pla, accessible amb cotxets i cadires de rodes sempre i quan no hagi plogut.

Camí de terra pla i ample de camí al segon observatori - Foto: Enric Pàmies
Camí de terra pla i ample a l’Estany de Sils – Foto: Enric Pàmies

Creuarem per un petit pont sobre la Riera de Santa Maria. Aquí val la pena mirar amb deteniment ambdós costats de la riera, doncs habitualment hi ha aigua i s’hi poden observar tortugues d’estany i diverses espècies d’ocells, com el tímid rascló o l’espècie forània anomenada bec de corall senegalès.

Seguirem tot recte l’itinerari i, ben aviat, trobarem una gran plataforma elevada que ens permetrà observar tot l’estany. És un bon lloc per treure els prismàtics i buscar els primers grans ocells d’aquests ambients, com per exemple el bernat pescaire, l’arpella o diferents espècies d’ànecs i oques.

Seguirem tot recte, observant a mà dreta diferents plantes marginals com joncs o canyís i a mà esquerra plantacions de pollancres, fins que el camí ens permeti fer un gir cap a la dreta que ens dirigirà cap al segon observatori, en aquest cas en forma de caseta de fusta. En aquest observatori tindrem una visió molt propera a la part aquàtica, on veurem de més a prop els ocells que viuen tant a l’aigua com als canyissars i joncars de la vora. Si restem en suficient silenci i tenim paciència molts ocells passaran ben a prop nostre, gràcies a que aquest amagatall ens permet no ser vistos per les aus.

Plataforma per observar l'estany de Sils i les aus - Foto: Enric Pàmies
Plataforma per observar l’estany de Sils i les aus – Foto: Enric Pàmies

Seguirem aquest camí únic, que en un tram passarà per una zona més boscosa on podrem buscar també ocells d’aquests tipus d’ambients com el gaig, el raspinell o la mallerenga cuallarga.

Un tercer observatori, molt similar a l’anterior, ens donarà l’oportunitat d’observar l’estany des d’un altre angle.

Durant tot el trajecte podrem observar diferents caixes niu penjades als arbres que han estat col·locades per afavorir la cria de diferents espècies, com el raspinell o les mallerengues, degut a que al tractar-se bona part de la zona de plantacions de pollancres, els arbres són sempre força joves i no ofereixen forats on puguin nidificar els ocells.

També recomanem anar observant amb detall les zones d’arbres i joncs i també el cel, doncs segur que hi podrem anar albirant un bon nombre d’espècies diferents d’ocells.

Abans de girar a la dreta a l’última corba, veurem al davant una petita zona de passarel·les que donen a un terreny inundable. Si hi ha aigua podrem observar-hi ocells com la fredeluga. Seguirem el camí vorejant l’estany fins arribar el pont que creua la riera, des d’on desfarem el camí en direcció a la zona d’aparcament.

Passarel·la a la zona inundable Estany de Sils - Foto: Enric Pàmies
Passarel·la a la zona inundable Estany de Sils – Foto: Enric Pàmies

On dinar:

No hi trobarem cap zona de pícnic, però es pot instal·lar una petita tovallola de pícnic en qualsevol racó del recorregut per fer un mos. Al poble de Sils hi trobarem també diversos restaurants.

Info de la ruta:

Detalls de la ruta:
Distància total: aprox 3,5 km
Durada: 1h30 minuts (depenent de les parades que es realitzin als observatoris)
Accessibilitat: Accés molt senzill i completament pla, mitjançant un camí ample de terra. Si no ha plogut, es pot transitar amb cadira de rodes i cotxets. Si ha plogut molt és millor no anar-hi, doncs algunes zones poden estar parcialment entollades o inundades.
Recomanacions: S’ha de portar cantimplora, doncs no hi ha fonts en tot el trajecte. Es recomanar dur prismàtics per observar millor les aus de la zona. Es permet accedir-hi amb gossos, però s’han de portar sempre lligats.

"En castellà: Castellà"

Sobre Enric Pàmies 2 Articles
Assessor fiscal i comptable de professió, tot i que des que té memòria ha estat un amant de la natura i els animals. Dedica el seu temps lliure a gestionar diferents blogs sobre tortugues, ornitologia i fotografia, a fer petites sortides per fotografiar aus i a fer excursions amb la seva família per descobrir nous racons. Col·labora amb l'associació CEN fent de guia en sortides ornitològiques (Birding Catalunya) .
Contacte: Website