f movies Merry Christmas Images download in hd free

Robots atenent al públic

Pepper durant el Mobile World Congress a Barcelona el passat mes de març de 2017 - Foto: YouMeKids

Es diu Pepper i va ser una de les sensacions a l’espai NextTech del passat Mobile World Congress a Barcelona. Aquest robot humanoide de l’empresa francesa SoftBank Robotics és capaç de reconèixer les emocions humanes i està dissenyat -expliquen els seus creadors- per “fer feliç la gent”. La seva principal aplicació és l’atenció al públic. Per donar la benvinguda a un comerç o per orientar un turista, la intel·ligència artificial d’aquest robot de 1,20 metres d’alçada i menys de 30 quilograms aprèn de l’experiència i s’adapta a les conductes dels seus usuaris. El millor: mai té un mal dia i el client sempre té la raó, per molt impertinent que pugui arribar a posar-se.

Al Japó, algunes llars l’han adoptat com a mascota. No és un robot domèstic orientat a satisfer alguna tasca (com les sèries de robots netejadors d’iRobot, entre els quals destaca el popular Roomba), sinó que es tracta d’un ‘robot de companyia’. Interactuar amb ell, en efecte, provoca en moltes persones la sensació d’estar davant d’un gosset que fa monades. En lloc de saltar-nos a sobre i donar-nos llepades mentre mou la cua, Pepper ens dóna la mà i ens desitja un bon dia. Però a més s’interessa per nosaltres i aprèn de les nostres respostes, analitzant les nostres expressions facials, els nostres gestos o el nostre to de veu. Jugar, ballar i fins i tot conversar en un altre idioma estan entre les seves funcions.

La seva pantalla tàctil al pit pot donar-nos informació valuosa, i serveix també perquè els comerços que l’han incorporat puguin mostrar els seus productes i fins i tot tancar alguna venda. Al Japó, més de 140 botigues de SoftBank Mobile (una cadena especialitzada en la venda de smartphones, tablets i altres dispositius mòbils) han incorporat aquests robots humanoides per donar la benvinguda als seus clients i informar-los de les seves ofertes.

També en aquest país, Nestlé té previst equipar totes les seves botigues amb un robot Pepper. No són els únics que han vist en els robots amb intel·ligència artificial una oportunitat per a la venda al detall de cafè. A Korea del Sud, SK Telecom compta amb un dispositiu equipat amb intel·ligència artificial que interactua amb l’usuari i que s’està aplicant al sector de les cafeteries. Els robots amb intel·ligència artificial de cara al públic ja són aquí, i en poc temps començarem a veure’ls proliferar.

Romeo, el company que mai es cansarà de les mateixes històries

Romeo en acció - Foto: Softbank Robotics
Romeo, l’assistent personal – Foto: Softbank Robotics

Romeo és el projecte de SoftBank Robotics i quatre grups de recerca europeus per desenvolupar un robot que serveixi d’assistent a persones grans o amb mobilitat reduïda. Amb 1,40 metres d’altura, és capaç d’obrir portes, pujar escales o agafar coses d’una taula. Acompanyar a algú fins al bany o ajudar-lo a aixecar-se del sofà no és cap secret per a ell. Què tal un esmorzar al llit?

Encara en fase de desenvolupament, a la interacció física li suma Romeo la interacció cognitiva, amb una intel·ligència artificial que, igual que en el cas del seu germà petit (i més juganer) Pepper, aprèn amb la relació diària amb éssers humans. De vegades, els més grans es repeteixen. Romeo podrà escoltar una i altra vegada la mateixa història … i amb el mateix interès que el primer dia.

"En castellà: Castellà"

Sobre Rafael Servent Arracó 17 Articles
Pare d'en Rafel i la Queralt. Periodista. M'agrada estar al cas del que passa en aquest món, entendre-ho i explicar-ho. Quan se'm fica al cap conèixer alguna cosa, mai en tinc prou. Com tants dels que vam tirar pel grunge, ara m'he passat a l'indie folk.