Fi del roaming: tarifes mòbils ‘com a casa’ a la UE

Foto: Alamy

Si teniu fills i filles adolescents enganxats als mòbils, ja no haureu de patir per la factura si viatgeu a països membres de la Unió Europea.

Des del passat 15 de juny de 2017 va entrar en vigor la normativa de la Unió Europea que ha posat fi al roaming, és a dir, els costos addicionals que cobraven les operadores als ciutadans europeus per utilitzar el mòbil en un altre país d’Europa fent servir una xarxa diferent de la que tenien contractada. Ara, si viatgeu a un dels 28 països de la Unió Europea, us aplicaran la mateixa tarifa a l’estranger que la que teniu a casa per parlar, enviar missatges o utilitzar les dades. Per tant, els minuts, SMS i gigabytes de dades que consumiu a un altre país de la UE es carregaran o es deduiran dels volums del vostre pla de tarifes estatal exactament com si estiguéssiu a casa.

En altres paraules, si la vostra tarifa només us dóna 2 GB, aquesta serà la quantitat de dades que podreu consumir tant dins com fora d’Espanya. Ara sí, hi ha límits en el consum de dades mòbils per aquells contractes que ofereixen dades il·limitades o volums de dades a preus unitaris estatals molt baixos. En aquest cas, l’operador haurà d’informar-vos prèviament sobre aquest límit. Superat el límit, podreu seguir utilitzant les vostres dades en itinerància pagant un petit recàrrec (màxim 7,70€ / GB + IVA; que disminuirà progressivament fins a arribar als 2,50€ / GB a partir de 2022).

En el cas dels clients de targeta prepagament, són els operadors que decideixen si apliquen o no la tarifa estatal. Per això, és recomanable fer una ullada a les condicions de cada operadora, tot i que la majoria han cancel·lat també les tarifes d’itinerància.

Cal activar el servei?

No. És automàtic. A diferència del roaming, que es calia sol·licitar a la companyia corresponent, el “roam like at home” (itinerància com a casa) s’activa sense necessitat de contactar amb l’operadora. Ara sí, tingueu en compte que encara que la nostra operadora ens ofereixi el roaming de franc, hem de seguir activant la itinerància de dades en el terminal, tal com fèiem abans en sortir d’Espanya. Això és necessari per a que el mòbil funcioni fora de les nostres fronteres.

En quins països es pagarà com a casa?

L’acord només és pels 28 països que conformen la Unió Europea: Alemanya, Àustria, Bèlgica, Bulgària, Xipre, República Txeca, Croàcia, Dinamarca, Eslovàquia, Eslovènia, Espanya, Estònia, Finlàndia, França , Grècia, Hongria, Irlanda, Itàlia, Letònia, Lituània, Luxemburg, Malta, Països Baixos, Polònia, Portugal, Regne Unit, Romania i Suècia.

Tot i així, moltes companyies telefòniques han decidit estendre aquesta mesura a altres països. És el cas de Movistar i Orange, que eliminen el roaming també a Noruega, Islàndia i Liechtenstein, i de Vodafone, que a més d’aquests tres països també mantindrà les tarifes estatals a Estats Units, Suïssa, Albània i Turquia.  Però si aneu a Andorra, pagareu la tarifa estrangera.

Què passa si viatjo a un país de la UE hi he de trucar a un telèfon d’aquell país?

No ens poden cobrar cap recàrrec. La trucada es pagarà com si es fes des de l’estat on tenim contractada la nostra línia de telèfon mòbil. Per exemple, si viatgem a França i hem de trucar a la casa rural que tenim reservada per dir que arribarem més tard, se’ns aplicarà la tarifa per trucades a fixes que tinguem contractada a Espanya. El mateix passarà si truquem a un telèfon mòbil. Això és extensiu a qualsevol telèfon de la llista de països on s’aplica la “itinerància com a casa”, mentre efectivament estem en itinerància, tant per trucades entrants com per trucades sortints. Som a França amb un mòbil espanyol hi hem de trucar a Alemanya? Pagarem com si fos una trucada local a Espanya. Som a Espanya i hem de trucar a Alemanya? Pagarem la tarifa de trucar a l’estranger que se’ns apliqui al nostre contracte.

Què passa amb el roaming als creuers? 

Si viatgeu en vaixell dins de la UE, mantindreu les vostres tarifes estatals sempre i quan estigueu connectats a una xarxa de telefonia mòbil terrestre. Si els serveis mòbils es presten per satèl·lit, no s’aplica la itinerància sense recàrrecs i haureu d’abonar el cost dels serveis de roaming.

I què passa amb les trucades a l’estranger des d’Espanya?

Trucar des del propi país no és itinerància. Els nous drets engloben les comunicacions (trucades, SMS, dades) efectuades quan es viatja a un altre país de la UE. Els preus de les trucades des de casa a un país estranger, fins i tot si és de la UE, continuaran tenint una tarifa de trucades internacionals.

"En castellà: Castellà"

Sobre Barbara Vastenavond 526 Articles
Historiadora de l’Art, gestora cultural i mare de dos nens. Convençuda de que cada experiència que vivim enriqueix la nostra vida. Explorar, tocar, viatjar, sentir... és la millor herència que els puc deixar.. Creadora de YouMeKids i coautora de la col·lecció de guies “Excursions amb nens des d'una àrea de pícnic” .

Comenta

Deixa un comentari

El teu e-mail no es publicarà.


*