f movies Merry Christmas Images download in hd free

Recursos tecnològics per a professors connectats

Alumnes de l'escola Carrilet de Palafrugell programant en Scratch al YoMo 2017 - Foto: YouMeKids

Cada vegada més es parla d’estimular el raonament científic integrant les STEAM (sigles en anglès per a ciència, tecnologia, enginyeria, art/disseny i matemàtiques) dins del dia a dia de les aules.

I és que el repte del nou sistema educatiu que treballa per competències implica proporcionar als alumnes les habilitats necessàries per a fomentar ments creatives i curioses, capaces de generar idees, emprendre accions, fer propostes, ser actives davant les situacions. Però quins recursos hi ha a l’abast dels docents? I com es fa a la pràctica?

D’això es parla cada any, entre d’altres, Youth Mobile Festival Barcelona (YoMo). Docents i alumnes poden provar-hi recursos tecnològics de primera mà. Us en destaquem nou.

Materials didàctics:

Makey Makeymakey makey: una placa electrònica que converteix qualsevol objecte conductor en un botó o una tecla. És una solució senzilla per a qui vol experimentar sense massa o cap tipus de programació, ja que els desenvolupadors ofereixen a la seva web una sèrie d’aplicacions per treure profit al dispositiu. El Makey Makey és una bona eina per crear murals interactius o instruments musicals a l’aula.

fischer technikFischer Technik: un sistema modular de peces mecàniques, electròniques i assistides per ordinador que permet fer prototips integrant la domòtica. Així es poden construir escoles intel·ligents a petita escala amb portes que s’obren soles, serveis ventilats automàticament, etc.

little bitsLittle Bits: kits que contenen una col·lecció de mòduls electrònics per crear prototips, instruments de música i invents basant-se en la idea dels blocs de construcció. Els mòduls i circuits electrònics s’acoblen amb imants sense la necessitat de soldadures, cablejats, o programació. A l’aula pot servir per crear prototips amb sensors com per exemple una alarma antirobatori de motxilles, un molí de vent o un cotxe. També hi ha kits per fer música.

HUE HD Càmera: càmera portàtil i petita que permet visualitzar documents o materials de fHUEorma instantània a l’ordinador. Inclou programes de gravació de so i de vídeo, edició d’imatges, captura d’imatges automatitzat i Skype. Algunes versions també inclouen un paquet de programari d’animació per crear pel·lícules de stop motion. És un recurs ideal per projectar en pantalla el que el professor fa davant de classe i no tothom veu, com els experiments o exploració d’òrgans com el cor d’un porc, pulmons, etc.

Aplicacions i programes:

Scratch: una interfície de programació molt senzilla i intuïtiva per a nens a partir de 8 anys que treballa amb blocs. Permet crear històries interactives, tutorials, jocs i animacions. Ajuda als alumnes a pensar de forma creativa, a raonar sistemàticament, a treballar el mètode prova-error i a col·laborar amb els altres, competències essencials per a tothom en la societat actual. El programa és gratuït i de software lliure. Aquest programa és compatible amb el Makey Makey i molts materials de robòtica. Hi ha una versió ScratchJr per a nens de 5 a 7 anys.

Mobile History Map: plataforma web de geolocalització que permet als alumnes crear continguts de manera col·lectiva amb elements del patrimoni cultural, històric i social. És un bon recurs per engrescar els alumnes en treballs d’història relacionats amb la seva ciutat com la Tàrraco romana, la Barcelona Modernista, etc. Cal estar registrat a la plataforma de mSchools per poder accedir-hi. Una alternativa similar i gratuïta, però fora de l’entorn educatiu és MyMaps de Google. Es poden incloure fotos, vídeos, descripcions dels llocs o monuments i enllaços.

Toolbox: aparador d’aplicacions mòbils avaluades per docents de Catalunya seguint criteris educatius i d’adequació curricular. Hi podeu trobar apps per treballar el càlcul, el cos humà, o les llengües entre d’altres. Una de les apps que proposa és Rory Story Cubes app, la versió mòbil del joc de daus d’escriptura creativa. Els alumnes hauran de construir la seva història a partir de les nou icones que obtinguin en el seu torn. Un joc que posa a prova la imaginació i l’enginy. El fet de treballar amb un joc motiva més a l’alumnat abordant l’expressió escrita i oral des d’una nova perspectiva.

Lino IT: eina per crear la nostra pissarra o surera virtual i presentar-hi notes tipus post-it (anomenades sticks), imatges comentades, URL’s de pàgines web i vídeos de Youtube, Vimeo i Ustream. És un bon recurs per a l’aula, ja que permet disposar de diversos murals en els quals poder presentar la informació agrupada per temàtiques, àrees o projectes. Hi ha una versió gratuïta i una premium amb més opcions i capacitat d’emmagatzematge.

We Video: una plataforma online per editar vídeos de forma molt senzilla i intuïtiva que permet col·laborar amb altres membres del projecte i compartir el material en línia. Amb la versió gratuïta, es pot publicar el vídeo a WeVideo o a Google Drive. Amb el compte premium de pagament, es pot publicar també a YouTube, Vimeo, Dropbox, o descarregar-los a l’ordinador.

"En castellà: Castellà"

Sobre Barbara Vastenavond 526 Articles
Historiadora de l’Art, gestora cultural i mare de dos nens. Convençuda de que cada experiència que vivim enriqueix la nostra vida. Explorar, tocar, viatjar, sentir... és la millor herència que els puc deixar.. Creadora de YouMeKids i coautora de la col·lecció de guies “Excursions amb nens des d'una àrea de pícnic” .