f movies Merry Christmas Images download in hd free

Què passa quan barregem bicarbonat de sodi amb vinagre?

Us ve de gust fer uns experiments ben senzills per entendre com funciona una reacció química?

La Queralt us convida a descobrir què passa quan barregem bicarbonat de sodi i vinagre, un base amb un àcid. Veurem el procés mitjançant el qual unes substàncies (els reactius) es transformen en altres substàncies diferents anomenades productes. És tracta d’una reacció química àcid-base que entendrem simulant una erupció d’un volcà i inflant un globus sense haver de bufar.

Què necessitarem?
Bicarbonat de sodi
Vinagre
Pebre vermell (com a colorant)
Un got
Una cullereta
Un globus
Un recipient
(Trobareu tots aquest materials en un supermercat)

Com ho fem?
Erupció d’un volcà: Amb una cullera posem bicarbonat de sodi per cobrir la base del got. Li posem una capa fina de pebre vermell que servirà de colorant. Li tirem vinagre al damunt i veurem com reacciona i la barreja puja en el got com una erupció de volcà.
Inflem un globus sense bufar: omplim un globus fins a la meitat amb bicarbonat de sodi. Posem un dit de vinagre dins d’una ampolla de plàstic petita. Enganxem el globus a la boca de l’ampolla i aboquem el bicarbonat de sodi dins de l’ampolla sense deixar anar el globus. De seguida veurem com el globus s’infla “sol”.

Què passa?
Al barrejar el vinagre (que és un àcid) amb el bicarbonat de sodi (que és un base), reaccionen i es transformen en aigua, acetat de sodi (una sal) i diòxid de carboni (un gas). El diòxid de carboni (CO2) és el gas responsable de que es formin les bombolles de l’erupció del volcà i que s’infli el globus. Quan deixen de produir-se bombolles, la reacció química ha acabat i el globus no s’inflarà més. Les reaccions químiques acaben quan es consumeixen els reactius.

"En castellà: Castellà"

Sobre Barbara Vastenavond 526 Articles
Historiadora de l’Art, gestora cultural i mare de dos nens. Convençuda de que cada experiència que vivim enriqueix la nostra vida. Explorar, tocar, viatjar, sentir... és la millor herència que els puc deixar.. Creadora de YouMeKids i coautora de la col·lecció de guies “Excursions amb nens des d'una àrea de pícnic” .