Què fer en cas de tempesta elèctrica o foc a la muntanya?

Si anem d’excursió, és imprescindible consultar la previsió del temps al lloc de destí abans de marxar. Una tempesta sobtada dalt de la muntanya pot ser molt perillosa.

Per excursions a Catalunya, el servei del Meteocat és força precís, i es pot consultar per municipis i franges horàries. A més aquest servei també emet avisos de situacions meteorològiques de perill (nevades, vent fort, etc.) A l’estiu tampoc està de més consultar el mapa de previsió de risc d’incendi. Així reduireu la possibilitat que us enxampi una tempesta amb molt d’aparell elèctric o un foc causat per les altes temperatures.

Però si us trobeu en una situació de perill, seguiu els següents consells de Guillem Amorós, cap del Grup d’Actuacions Especial dels Bombers de la Generalitat.

Com actuar en cas de tempesta elèctrica a la muntanya?

llamps1. Eviteu els punts elevats, per crear un efecte punta. Per tant, si esteu a la muntanya o un turó, perdeu cota, però sense córrer. Si correu, podeu atreure un llamp.
2. Allunyeu-vos d’elements que sobresurtin i que puguin atraure un llamp, com ara pedres grans en un prat, pals de llum, vies de tren, o arbres que estan sols.
3. No busqueu aixopluc sota balmes o coves; són zones conductores del corrent elèctric, com també rius, llacs i superfícies humides.
4. Desfeu-vos dels elements metàl·lics que porteu com ara bastons de caminar o pals selfie.
5. Si teniu el cotxe a prop, refugieu-vos al cotxe. És la zona més segura. Si no trobeu refugi, ajupiu-vos i toqueu terra només amb la punta dels peus. Així reduïu la superfície de contacte amb el terra. Si porteu cordes o motxilles sense elements metàl·lics, podeu posar-vos sobre, ja que faran d’aïllant.

Com actuar en cas d’un incendi a la muntanya?

Incendi forestal1. Allunyeu-vos del front del foc pels costats en direcció oposada al vent i truqueu immediatament al telèfon d’emergències 112.
2. Dirigiu-vos a una zona clara amb poca o sense quasi massa forestal.
3. No us refugieu en pous ni en coves, ja que l’oxigen pot acabar-se ràpidament. Eviteu les zones amb pendent, els ports de muntanya i les valls estretes, perquè l’aire calent tendeix a pujar.
4. Si podeu, mulleu un mocador per tapar-vos la cara i evitar així els efectes nocius del fum. Reguleu la respiració amb inspiracions poc profundes i lentes, agafant l’aire de prop de terra i evitant inhalar el fum espès.
5. Si esteu prop del mar o de rius, acosteu-vos a l’aigua i si cal, fiqueu-vos a dins.

"En castellà: Castellà"

Sobre Barbara Vastenavond 526 Articles
Historiadora de l’Art, gestora cultural i mare de dos nens. Convençuda de que cada experiència que vivim enriqueix la nostra vida. Explorar, tocar, viatjar, sentir... és la millor herència que els puc deixar.. Creadora de YouMeKids i coautora de la col·lecció de guies “Excursions amb nens des d'una àrea de pícnic” .

Comenta

Deixa un comentari

El teu e-mail no es publicarà.


*