f movies Merry Christmas Images download in hd free

Pujada als estanys de la Pera

Lles de Cerdanya, Cerdanya

Estany Gran de la Pera
Estany Gran de la Pera - Foto: YouMeKids

Els estanys de la Pera, enclavats en un circ d’origen glacial, van ser durant molts anys un important punt de pas i reunió del contraban que venia d’Andorra.

Entre prats alpins, boscos de pi negre plens de petits salts d’aigua, rierols, marmotes, isards, vaques i cavalls, remuntareu la vall del riu Molí, saltant de pedra en pedra, per anar a trobar l’antic cau de la gent de frontera. Calceu-vos bé, que entreu en territori de contrabandistes…

Com arribar-hi: El punt d’inici de la ruta es troba a l’aparcament de l’àrea de pícnic de la Font de les Pollineres. Accedireu a l’àrea agafant la carretera LV-4036 des de Martinet en direcció a Lles de Cerdanya. Aproximadament 1,2 quilòmetres abans d’arribar a Lles de Cerdanya, heu d’agafar el desviament cap a Aransa. Travesseu el poble seguint els indicadors dels estanys de la Pera. En arribar a l’estació d’esquí d’Aransa, heu d’agafar la pista de terra. Són 5,1 km de pista fins a arribar a l’àrea de pícnic.

Salts d'aigua de pujada als estanys de la Pera
Salts d’aigua de pujada als estanys de la Pera – Foto: YouMeKids

En marxa: El punt d’inici de la ruta es troba a la pista de terra passat l’aparcament de l’àrea de pícnic. Cal agafar un corriol que surt de la pista i s’enfila muntanya amunt. El corriol es troba a l’altura del pal indicador que assenyala cap als “Estanys de la Pera”. Pugeu pel corriol fins a arribar de nou a la pista que heu de creuar.

El camí que seguiu remunta la vall del riu del Molí i creua la pista de tant en tant. A poc a poc guanyeu altura tot seguint els senyals blancs i vermells del GR. A partir d’aquí haureu de creuar un parell de vegades els rierols, saltant de pedra en pedra. En arribar a una clariana, haureu de tornar a creuar el riu i creuar tota la clariana fins que arribeu als peus d’una cinglera on hi ha un fantàstic salt d’aigua. Deixeu el salt a la vostra dreta i us enfileu fent una ziga-zaga fins a desembocar de nou a la pista principal. Feu uns pocs metres per la pista per agafar el corriol que puja de nou a la dreta i us porta fins al refugi dels estanys de la Pera.

Paisatge d'alta muntanya de baixada a l'estany Gran de la Pera
Paisatge d’alta muntanya de baixada a l’estany Gran de la Pera – Foto: YouMeKids

A més de gaudir de les vistes, podreu recuperar forces fent un cafè a la cafeteria del refugi. Just passat el refugi, seguint per la pista trobareu a mà dreta un corriol que s’enfila cap al port de Perafita. Amb un petit esforç arribareu als prats d’alta muntanya, on a l’estiu hi podeu trobar ramats de vaques i cavalls. Continueu seguint els senyals blancs i vermells del GR fins a arribar a un punt on a l’esquerra veureu un munt de rierols que baixen cap a l’estany Gran de la Pera. Baixeu pel marge d’esquerre dels rierols fins a retrobar un sender més marcat, que porta directament a l’estany.

Per anar a l’estany petit voregeu l’estany gran fins a trobar un corriol que baixa a l’esquerra, seguint un petit rierol. En arribar a la pista, aneu a la dreta per trobar l’estany Petit. Des de l’estany Petit de la Pera feu la tornada fins a les Pollineres per la pista de terra, aprofitant en alguns punts les dreceres que van enllaçant els diferents trams de la pista fins a l’àrea de pícnic, en uns 40 minuts.

Estany Petit de la Pera
Estany Petit de la Pera – Foto: YouMeKids

On dinar: Podeu dinar a l’àrea de pícnic de la Font de les Pollineres equipada amb barbacoes. A l’estiu compartireu espai amb ramats de vaques… un lloc perfecte per entrar en contacte amb l’alta muntanya. L’àrea s’obre de maig a octubre i disposa d’una font d’aigua no tractada, taules i zona d’aparcament. També podeu dinar al refugi dels Estanys de la Pera entre el 15 de juny i el 15 de setembre.

Àrea de pícnic de la font de les Pollineres
Àrea de pícnic de la font de les Pollineres – Foto. YouMeKids

Informació de la ruta:

A peu, ruta semicircular
Edat recomanada: + 6 anys.
Distància: 5,4 km.
Durada aproximada: 2 h 10 minuts.
Accessibilitat: ruta pel bosc amb un desnivell acumulat de 275 metres.
Recomanacions: porteu recanvi de mitjons per si algun nen es mulla els peus en creuar els rierols saltant de pedra en pedra. Està prohibit banyar-se als estanys. Els gossos han d’anar lligats en tot moment.

"En castellà: Castellà"

Sobre Barbara Vastenavond 526 Articles
Historiadora de l’Art, gestora cultural i mare de dos nens. Convençuda de que cada experiència que vivim enriqueix la nostra vida. Explorar, tocar, viatjar, sentir... és la millor herència que els puc deixar.. Creadora de YouMeKids i coautora de la col·lecció de guies “Excursions amb nens des d'una àrea de pícnic” .