De la platja del Torrent del Pi cap al Castell de Sant Jordi d’Alfama pel GR92

Ametlla de Mar, Baix Ebre

Camí de ronda pel GR92 - Foto: YouMeKids

Què en penseu d’anar a la recerca del lloc on els templers van construir un castell per protegir la costa dels atacs de pirates del mar?

Pujant i baixant per camins de ronda, seguireu els capricis de la costa pel tram del GR92 entre la platja del Torrent del Pi, un espai d’interès natural, fins a la Platja de Sant Jordi on trobareu un petit fortí militar i les ruïnes del primer castell de l’Ordre de Sant Jordi d’Alfama.

Les vistes són espectaculars. No és d’estranyar que al SXII es construís una torre de guaita. Tot i que no va ser fins al SXIII que els templers van fer ampliacions per convertir-ho en un convent fortificat. D’aquesta primera construcció només queden restes, perquè amb la Guerra dels Segadors el lloc va ser bombardejat. Però no patiu, que els nens podran passejar al voltant d’un fortí militar en forma de petit castell construït a la primera meitat del segle XVIII per vigilar rutes marítimes.

Un itinerari de panoràmiques sobre cales fantàstiques i un passeig agradable per gaudir del Mediterrani en família, amb un bany com a recompensa final.

Castell de Sant Jordi d'Alfama - Foto: YouMeKids
Castell de Sant Jordi d’Alfama – Foto: YouMeKids

Com arribar-hi:
Hi arribareu per la N340. A l’alçada del km 1117 en direcció Ametlla de Mar, haureu d’agafar un desviament a l’esquerra cap a Sant Jordi d’Alfama. Entreu a una urbanització per l’avinguda del Golf. Continueu durant aproximadament un quilòmetre per aquesta avinguda asfaltada sense agafar cap desviament fins a passar per sota de dos ponts. Just passat el segon pont, haureu de desviar-vos a la dreta en direcció al Moll Sud i la platja Sant Jordi. En arribar al primer encreuament, agafeu el camí de terra de la dreta (Passeig del ferrocarril) seguint la via del tren. Passats uns 400 metres arribareu de nou amb un encreuament ara asfaltat. Continueu recte durant 2,1 km, passant per una rotonda i dos encreuaments. Arribareu a l’avinguda del Mig. Al final d’aquesta avinguda el camí farà una forta baixada i just passat el revolt (uns 200 m després de sortir de la zona urbanitzada), trobareu a l’esquerra l’accés a la Platja del Torrent Del Pi. Al final del camí de terra batuda, trobareu una petita zona d’aparcament.

Platja del Torrent del Pi - foto: YouMeKids
Platja del Torrent del Pi – foto: YouMeKids

En marxa:
Dirigiu-vos cap a la Platja del Torrent del Pi. Al final de la platja a mà esquerra trobareu unes escales que donen accés al camí de ronda. A partir d’aquest moment heu d’estar molt atents a les marques blanques i vermelles del GR92 que us portaran de cala en cala.

En arribar a dalt, aneu a la dreta per vorejar una casa. Més endavant arribareu a unes escales. Cal baixar-les i anar a l’esquerra per caminar sobre un tram de roques. En uns 10 minuts haureu arribat a les escales que baixen a la Cala Mosques. Heu de creuar la cala per trobar de nou el sender que puja a la dreta per una zona més boscosa. Aneu seguint el camí de ronda fins arribar en uns 15 minuts a una esplanada que serveix com de mirador. Des d’aquí podreu veure el castell de Sant Jordi. Sota vostra trobareu un niu de metralladora. Seguiu el camí fins arribar de nou a una cala. Fixeu-vos que aquesta cala té unes galeries subterrànies que fan ressonar l’aigua d’una forma ben estranya. Creueu de nou la cala fins la zona de plantes verda davant vostre. A l’esquerra trobareu el corriol (no agafeu les escales) que puja per la dreta. Arribareu a una zona amb un pinar. Passat aquest punt, comença un tram més complicat. Haureu de caminar arran d’un barranc per anar baixant a poc a poc enganxats a la roca fins a la cala. Aquesta cala té eriçons de mar.

Creueu de nou la cala. El camí us portarà fins l’aparcament de la Cala Forn. Voregeu-lo per la dreta fins trobar el panell de la Cala Forn. Baixeu a la platja de sorra i creueu-la. Haureu de pujar per unes escales vorejant la cala. En arribar a una esplanada, heu d’agafar el primer corriol a la dreta marcat amb una marca blanca i vermella. Més endavant veureu una rotonda amb una petita àrea de pícnic davant vostre. Aneu a la dreta fins a la segona rotonda. De nou agafeu la primera a la dreta. El camí empedrat us portarà a la Cala Vidre amb sorra i dutxes. Creueu la cala. Les escales us portaran directes cap al Castell de Sant Jordi d’Alfama.
Heu de desfer el camí per tornar al punt d’inici.

On dinar:
Podeu dinar a l’àrea de pícnic del Castell de Sant Jordi d’Alfama. Disposa de 4 taules amb bancs i un parc infantil amb tobogan on els nens podran jugar una bona estona.

Antic castell de Sant Jordi - foto: YouMeKids
Antic castell de Sant Jordi – foto: YouMeKids

Info de la ruta:

Dades de la ruta:
Durada: aprox. 1h10 (només anada))
Distància: aprox. 3 km (només anada)
Accessibilitat: es camina per zones rocoses i en alguns punts al costat de penya-segats, pel que no es recomana fer la ruta amb nens petits. Hi ha un petit desnivell, ja que s’ha d’anar de cala en cala.
Recomanacions: Tot i que aneu a la platja, heu de portar molt bon calçat per caminar perquè caminareu sobre roca. Vigileu els nens en tot moment, ja que hi ha algun tram on el sender és molt estret i passa just al costat dels penya-segats.
Edat recomanada: +8 anys

"En castellà: Castellà"

Sobre Barbara Vastenavond 526 Articles
Historiadora de l’Art, gestora cultural i mare de dos nens. Convençuda de que cada experiència que vivim enriqueix la nostra vida. Explorar, tocar, viatjar, sentir... és la millor herència que els puc deixar.. Creadora de YouMeKids i coautora de la col·lecció de guies “Excursions amb nens des d'una àrea de pícnic” .

Comenta

Deixa un comentari

El teu e-mail no es publicarà.


*