A quina edat és recomanable que un nen tingui el seu primer telèfon mòbil? Quines eines tenim a l’abast per supervisar el seu ús?
“Mama, necessito un mòbil!”. Si teniu fills adolescents o pre-adolescents, de ben segur que heu sentit aquesta frase. I si heu posat cara de pocs amics, la següent frase serà “tots en tenen un!”.
Si el vostre fill té 13 anys, la seva crida no és una exageració. Els resultats de l’enquesta de l’INE del 2017 demostren que vuit de cada deu nens d’aquesta edat porten un telèfon a la butxaca. I amb 15 anys la xifra s’incrementa al 94%. Fa no tants anys era impensable que nens de 10 anys tinguessin un telèfon mòbil, però ara, el 25% d’ells són els orgullosos propietaris d’un smartphone.
És cert que en molts casos els menors ràpidament aprenen a fer anar millor el mòbil que els seus progenitors, però això no implica automàticament que tinguin idea de com bellugar-se en aquest món digital. Cal ser conscients que el món virtual té perills que no es poden obviar. L’accés a continguts inapropiats, el ciberbullying (assetjament entre iguals), el grooming (assetjament d’un adult a un menor) i el sexting (la creació o enviament de texts, fotos o vídeos amb un contingut sexual) són amenaces existents a la xarxa.
Per això Katia Velar, psicòloga infantojuvenil i familiar del Centre Interpersonal de Barcelona considera que quan més tard els nens tinguin el mòbil millor. “Normalment a partir dels 13 o 14 anys estan capacitats per entendre els riscos vinculats a l’ús del mòbil, però més que l’edat depèn del nivell de maduració i responsabilitat de cada nen i l’acompanyament dels pares”, afirma la psicòloga. La clau està, per tant, en educar en un bon ús.
“Si no deixem els nostres fills sols en un parc i els inculquem que no han de parlar amb desconeguts, hauríem de seguir les mateixes regles en relació al món digital”, afirma Pascual Hernández Guzmán, CEO de Smart Me, empresa creadora de l’app Smart Me Family. Aquesta aplicació ajuda als pares i mares a fer un seguiment de l’ús que fan els seus fills del mòbil. L’app dóna informació sobre el temps que dediquen els nens al mòbil, quan i per a què el fan servir. A més ofereix comparatives en relació a la resta d’usuaris. “Els nens no solen ser conscients del temps que estan davant la pantalla. Si els ensenyes un gràfic que demostra que en comptes de deu minuts porten una hora enganxats, ho entenen millor”, explica Pascual Hernández Guzmán. Per aquest pare amb quatre fills, no es tracta de prohibir, sinó d’entendre el que fan els menors i orientar-los de la millor manera.
“Els nens no solen ser conscients del temps que estan davant la pantalla. Si els ensenyes un gràfic que demostra que en comptes de deu minuts porten una hora enganxats, ho entenen millor”
– Pascual Hernández Guzmán, CEO de Smart Me
Per això Smart Me Family també incorpora un decàleg editable amb les normes d’ús del mòbil, basades en les 18 regles de Janell Hoffman que van ser virals. Apagar el mòbil a la nit, tenir una contrasenya que sàpiguen els pares, no utilitzar el mòbil per ferir a altres amb comentaris o fotos o no portar el mòbil a l’escola, són alguns dels acords que va arribar aquesta mare americana amb el seu fill de 13 anys, quan li va regalar el seu primer i-phone.
Per a la psicòloga infantojuvenil i familiar, Katia Velar, aquest tipus de contractes faciliten la feina als pares i mares, ja que a banda de pactar les normes d’ús del mòbil, també es fixen les conseqüències en cas d’incompliment. “Cal regular l’ús, però també els horaris”, afirma Katia Velar. “Hi ha estudis que demostren que el 30% dels usuaris no apaga el mòbil a la nit”, explica la psicòloga. En aquest sentit, l’estudi de Smart Me Family afegeix una dada preocupant: fins el 73% dels menors utilitzen alguna vegada el mòbil entre la una i les sis de la matinada en dies escolars. “Si els nens no dormen prou, el cervell no descansa i això pot tenir repercussions en el seu rendiment acadèmic i estat físic”, alerta Katia Vilar.
“Si els nens no dormen prou, el cervell no descansa i això pot tenir repercussions en el seu rendiment acadèmic i estat físic”
– Katia Velar, psicòloga infantojuvenil i familiar
Però no només la falta de son pot ser un problema, també les addiccions. “Jugar al mòbil pot produir l’augment de dopamina al cervell, un neurotransmissor vinculat al plaer. Això fa que el nostre cervell vulgui repetir l’acció més vegades, obrint la porta a l’addicció, la pèrdua d’interès en altres activitats, l’oblit dels amics i la deixadesa dels estudis”, explica la psicòloga. Per això és tant important controlar el temps de joc.
Aplicacions mòbils com a Smart Me Family, que monitoritzen l’ús del mòbil dels nens, poden ser un recurs útil per entendre quant de temps dediquen els nens a jugar, veure vídeos o xatejar amb els amics. Altres apps com Locatgey ofereixen a més la possibilitat de limitar el temps d’ús de cada aplicació per tal d’evitar distraccions durant els horaris d’estudi, els sopars familiars o les hores de dormir.
En definitiva, donar un mòbil a un nen pot suposar una bomba de rellotgeria si no va acompanyat d’un seguiment adequat per part dels adults.
Cinc consells per educar als nens en l’ús del mòbil:
1) Establiu unes normes d’ús (contracte model) i unes conseqüències en cas d’incompliment
2) Sigueu coherents amb els límits i doneu bon exemple (si voleu evitar l’ús del mòbil durant el sopar, no el feu servir vosaltres tampoc).
3) Respecteu les hores de son. A la nit els mòbils dels nens haurien d’estar apagats i fora de la seva habitació.
4) Ajudeu als nens a crear els perfils de les apps que vulguin instal·lar, evitant així les aplicacions perilloses i l’accés a continguts inapropiats. Aprofiteu per parlar dels riscos del ciberbullying, el grooming i el sexting. (Recurs útil sobre seguretat a internet: guia de l’Hospital Sant Joan de Déu p. 101-109)
5) Instal·leu una app que us ajudi a seguir l’ús dels smartphone dels vostres fills.
"En castellà: Castellà"
Hola,
He arribat a aquest article buscant l’ús del mobìl entre els adolescents. L’app a la que feu referència “Smart Me Family” no està disponible a google play, tot i que pàgina i blog de l’app encara funcionen.
Gràcies
Hola Rubén,
En el moment en que varem redactar l’article (Febrer de 2018) estaven les 2 aplicacions en funcionament. A data d’ara, només segueix funcionant la versió de Smart me Family per a I-Phone. https://itunes.apple.com/ca/app/smartme-family/id1212898892?mt=8
No sabem quina és la raó per la qual l’empresa va decidir retirar la versió d’android de Google Play. De totes maneres, si t’interessa una app on els pares podeu rebre, directament en els vostres telèfons, informes que us ajuden a comprendre les activitats realitzades pels vostres fills com el temps que han fet servir cada aplicació (com ara jocs i aplicacions socials) Locategy és una bona opció. I està en Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.locategy.family