De la Muntanya de Sant Jaume a l’Ermita de Sant Pau, el mirador de Vilafranca

Vilafranca del Penedès, Alt Penedès

Mirador de l'Ermita de Sant Pau - Foto: YouMeKids

Als afores de Vilafranca hi ha una petita ermita cavada a la roca molt curiosa. És l’ermita de Sant Pau, ubicada a un petit turó, des d’on tenim una panoràmica fantàstica sobre les vinyes i tot el pla de Vilafranca.

Sabíeu que l’ermita va ser una sinagoga durant l’època medieval? L’any 1324 el rei autoritza als jueus de Vilafranca situar la seva segona sinagoga a la muntanya de Sant Pau, ja que el barri dels jueus a la ciutat era ja massa ple i no es podia fer altra sinagoga. Però la sessió només va durar uns 60 anys, fins que l’indret va passar a mans dels ermitans de Pacs. De l’ermita d’aquella època no quedar res. La cova que veiem avui, hauria sigut l’absis del projecte de nova ermita que es volia construir a principis del segle XX, però que mai es va arribar a dur a terme en la seva totalitat.

Fixeu-vos en la roca calcària que envolta l’ermita. Es va formar, al fons del mar, fa uns 18 milions d’anys. Per això, si els vostres nens són bons observadors, segur que trobaran alguns fòssils d’organismes marins.

El passeig des de l’àrea de lleure de la muntanya de Sant Jaume fins a l’ermita de Sant Pau és curt i passa per una zona boscosa fins a arribar al peu de l’ermita amb una taula de pícnic, una font i un mirador.

camí ermita de sant pau

Com arribar-hi:
El punt d’inici de la ruta és l’àrea de pícnic de la Muntanya de Sant Jaume. Arribareu a l’àrea de Sant Jaume per la BV2127 entre Vilafranca del Penedès i Les Cabanyes. Entre el km 1 i km 2 d’aquesta carretera, trobareu a mà esquerra (si veniu de Vilafranca) una pista de terra amb un indicador cap a la muntanya de sant Jaume. Trobareu l’accés a l’àrea de pícnic i l’aparcament a aproximadament 650 metres. En cas que l’àrea de pícnic estigui tancat, podreu deixar el cotxe uns metres més endavant a la dreta del camí a l’alçada d’una torre elèctrica.

En marxa:
La ruta s’inicia a l’àrea de lleure de la muntanya de sant Jaume. Des d’aquí heu de tornar a la pista per on heu vingut en cotxe. En arribar a la pista aneu a la dreta en direcció de l’ermita d’ermita de Sant Pau i en sentit contrari a la carretera principal.

Continueu uns 350 metres fins a arribar un encreuament de camins. Agafeu el segon sender a l’esquerra que s’endinsa al bosc i puja cap a l’ermita de Sant Pau (hi ha un indicador). Al final de les escales, arribareu a un petit mirador sobre les vinyes. Aneu a l’esquerra per arribar al gran mirador amb àrea de pícnic de l’ermita de Sant Pau. Trobareu una taula a cobert i una font.

Ermita de Sant Pau - Foto: YouMeKids
Ermita de Sant Pau – Foto: YouMeKids

L’ermita, que es troba en una cova, té dues campanes. Després de recuperar forces, agafeu el sender que puja per la dreta cap el cim de Sant Jaume. En arribar a una T, aneu a l’esquerra i en següent encreuament a la dreta fins a arribar al cim on hi a una un restaurant. Per tornar a l’àrea de pícnic de Sant Jaume, heu d’agafar la pista a la dreta que passa per davant del restaurant. En aquest tram tindreu unes bones vistes sobre Montserrat. Continueu recte, fins a arribar a un trencall. Agafeu el camí de la dreta que baixa amb una mica de pendent fins a enllaçar amb sender amb escales per on havíeu pujat a l’anada. Desfeu el camí des d’aquí fins a arribar a l’àrea de pícnic de la muntanya de sant Jaume.

On dinar:
Hi ha dues àrees de pícnic a la zona. La Muntanya de Sant Jaume disposa d’una gran zona de pícnic amb diferents taules, bar, WC, font i camp de bàsquet. Davant de l’ermita de Sant pau, trobareu una taula a cobert i una font.

camí ermita sant pau

Info de la ruta:

Detalls de la ruta:
Durada: 45 minuts (sense aturades)
Distància: aprox. 2km
Accessibilitat: és un camí amb una lleguera pujada per escales d’anada.
Recomanacions: portar bon calçat per caminar sobre roca.
Horaris d’obertura de l’espai de la muntanya de Sant Jaume: Dissabtes, diumenges i festius de 10 a 19 h, d’abril a setembre.
De 10 a 17 h, d’octubre a març. Reserves: tel. 93 890 47 32; caps de setmana: 674 053 976.
Edat recomanada: +3 anys

Sobre Barbara Vastenavond 526 Articles
Historiadora de l’Art, gestora cultural i mare de dos nens. Convençuda de que cada experiència que vivim enriqueix la nostra vida. Explorar, tocar, viatjar, sentir... és la millor herència que els puc deixar.. Creadora de YouMeKids i coautora de la col·lecció de guies “Excursions amb nens des d'una àrea de pícnic” .

Comenta

Deixa un comentari

El teu e-mail no es publicarà.


*