Molins hidràulics de camí al Salt del Mir a Vidrà

Vidrà, Osona

Què en penseu d’anar a la recerca de molins fariners abandonats però amb part de la seva maquinària a l’interior?

A Vidrà trobareu tres molins fariners de camí al Salt del Mir, un espectacular salt d’aigua amb una alçada de 35 metres, envoltat de faigs i pollancres.

Amb una mica d’imaginació, podreu esbrinar com funcionaven els molins. A la part superior del salt hi havia una petita bassa. Mitjançant unes comportes s’enviava  l’aigua cap al primer dels dos molins. La força de l’aigua feia bellugar la turbina i les moles.

Una excursió per gaudir de la natura i descobrir el passat dels molins hidràulics.

Com arribar-hi:
Sortiu del poble de Santa Maria de Besora en sentit Vidrà per la carretera BV-5227. Al cap d’1,5km hi ha un trencall a la dreta amb una senyalització cap “el Pous, el Nogué, el Molinot i el Mir”. Agafeu aquest trencall i continueu per la pista de terra seguint les indicacions cap al veïnat del Mir. Un cop arribeu, deixeu el vehicle estacionat al marge de la pista abans d’arribar al restaurant “La Cabanya del Mir“. Si us quedeu a dinar, podeu aparcar a l’aparcament del restaurant.

En marxa:
Un cop deixeu el vehicle estacionat, continueu per la pista de terra que fa baixada entre camps de conreu. Després dels camps, entrareu a la zona boscosa on haureu de treure el fil de bestiar que talla el camí. Un cop passeu, torneu a col·locar el fil i continueu per la mateixa pista. Més endavant aquesta pista es divideix i heu de seguir cap a l’esquerra en sentit al cartell que indica els Molins.

Arribareu a la riera de la Foradada. Podeu travessar-la per la passarel·la de fusta.

Uns metres més endavant el camí es divideix; agafeu el camí de la dreta. A partir d’aquí ja podeu escoltar la caiguda d’aigua del Salt del Mir. Si us apropeu pel caminet de la dreta, podreu veure, entre la vegetació, el salt per la part de dalt (Aneu amb precaució amb els més petits, ja que no hi ha cap barana de protecció).

Continueu pel camí de terra que heu deixat per veure el salt des de dalt, el camí anirà fent baixada. Anireu trobant els molins mig enderrocats fins a arribar al Salt del Mir. El primer molí tot i estar en estat ruïnós ens permet veure dues moles. El segon molí conserva l’estructura de l’edifici sense teulada. El tercer conserva part de l’estructura i podem veure molt malmès el mecanisme que, aprofitant la força de l’aigua, feia girar les moles.

La tornada és pel mateix lloc per on heu vingut.

Info de la ruta:

Dades de la ruta:
Edat recomanada: +4 anys
Tipus: ruta lineal
Distància: aprox. 3 km (inclou anada i tornada)
Durada: aprox. 2h (inclou anada i tornada)
Desnivell: 100m (pujada), -100m (baixada)
Recomanacions: S’ha de portar suficient aigua per tota la ruta, no hi ha cap font d’aigua.

"En castellà: Castellà"

Sobre Carol Blasco 10 Articles
Apassionada de la natura del nostre país. M'encanta sortir en família a descobrir nous indrets. Amb la meva parella Iván, porto la pàgina “Rutes a peu” .

Comenta

Deixa un comentari

El teu e-mail no es publicarà.


*