Mesures per prevenir i actuar en cas d’incendi forestal

Risc d’incendi a 47 municipis de Catalunya, 29-31 juliol de 2013

Si teniu previst anar d’excursió a la muntanya aquest cap de setmana, feu un cop d’ull al mapa de perill d’incendis de la Generalitat.

Davant l’augment de risc d’incendi, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, i Alimentació, ha decidit fer un major control, a partir de demà dissabte, 30 de juliol, a l’accés a peu de persones i vehicles a la serralada del Montsant. A més d’aquest espai protegit, es controlaran 47 municipis pel molt alt risc d’incendi forestal i en aquestes zones han quedat suspeses totes les activitats que poden generar perill d’incendi. Està previst que el Pla Alfa 3 es mantingui activat fins diumenge 31 de juliol de 2016 a la nit.

Com saber on hi ha risc d’incendi?

1. Consulteu els municipis de risc d’incendi

2. Consulteu el mapa de zones amb perill d’incendi

3.  Consulteu el mapa de prevenció d’incendis

Com evitar els incendis?

  1. Apagueu bé els llumins i cigarrets i no els tireu per les finestretes del cotxe.
  2. No abandoneu en el camp ampolles, objectes de vidre o escombraries que puguin provocar o afavorir l’incendi.
  3. No encengueu fogueres per a cap ús (cuinar, escalfar-se, etc. ). Tingueu en compte que, en general, està prohibit l’ús del foc a qualsevol zona forestal. Només s’autoritza el seu ús en zones i èpoques molt determinades (àrees recreatives condicionades específicament per a això i fora de l’època de sequera o perill). Encara a zones autoritzades, tingueu una cura especial en apagar-lo i assegureu-vos que no queda cap caliu que el pugui revifar i amb això iniciar un incendi.
  4. No deixeu fogueres o llums encesos quan us absenteu del campament.

Què fer en cas d’incendi forestal si esteu a la muntanya?

  1. Si observeu un incendi forestal o una columna de fum dins de la muntanya, és important avisar com més aviat millor algun dels serveis d’emergència més pròxims: telèfon 112, serveis forestals, bombers, policia, Guàrdia Civil o Protecció Civil.
  2. Tracteu d’allunyar-vos per les zones laterals de l’incendi i més desproveïdes de vegetació.
  3. Recordeu que un canvi en la direcció del vent pot fer que el foc l’envolti. Per tant, aneu sempre en sentit contrari a la direcció del vent.
  4. Procureu no dirigir-vos cap a barrancs o fondalades, ni intenteu escapar vessant amunt quan el foc ascendeixi per aquest.
Sobre YouMeKids 161 Articles
Equip de redacció del magazine. Som gent inquieta. Ens agrada descobrir i rastrejar el territori.

Comenta

Deixa un comentari

El teu e-mail no es publicarà.


*