Llibreries infantils i juvenils: els dinamitzadors culturals del barri

Rodacontes organitzat per la llibreria La Petita en un autobús - Foto: Dani Alvarez

Moltes llibreries infantils i juvenils de Catalunya busquen el seu espai com a “llocs vius on passen coses”.

Contacontes, clubs de lectors, exposicions, tallers infantils o presentacions de llibres són algunes de les propostes que omplen les agendes d’aquestes llibreries, amb l’objectiu d’atraure lectors i crear un vincle amb les famílies. El llibre es converteix així en la eina per omplir de cultura el carrer i teixir xarxa. Aquesta iniciativa es combina en la majoria dels casos amb racons pensats per als petits, amb taules i cadiretes a la mida dels menuts o catifes on els bebès poden jugar mentre els adults trien els contes.

Us expliquem què converteix deu llibreries catalanes especialitzades en llibres infantils i juvenils en eixos vertebradors de la vida cultural del seu barri i municipi, amb llibreters que escolten i proposen animant als veïns a remenar, descobrir i llegir.

Barcelona ciutat

La Petita (Poblenou)

Foto: Bibarnabloc
Racó infantil de la Petita – Foto: Bibarnabloc

El somni de Miguel Ángel Rincón Gafo i Júlia Blázquez Cabrera sempre havia estat obrir una llibreria. Al 2012 finalment fan el pas, obrint La Petita al barri del Poblenou, a Barcelona, tancant així l’etapa dedicada al periodisme gastronòmic. Llibres il·lustrats i obres d’editorials petites omplen les prestatgeries del seu local. Al fons, un espai amb tauletes per a que els nens puguin jugar i llegir. Les pissarres a la paret conviden als menuts a deixar volar la seva imaginació.

El calendari d’activitats inclou mensualment el conta-contes per a nens fins a 6 anys. Pels adolescents hi ha un club de lectura dels clàssics i pels adults un cicle d’àlbum il·lustrat.

El projecte pilot Rodacontes promet convertir-se en el plat fort de La Petita. Es tracta d’una sessió de contes i activitats infantils que té un autobús dels anys ’50 i ’60 del segle passat com espai escènic. Amb la col·laboració de la Fundació TMB, l’autobús arribarà a diferents barris per apropar la lectura als nens.


La Petita
Llibres per a nens de 0 a 16 anys
C/Marià Aguiló, 115 – Barcelona
Tel.: 93 188 24 56
e-mail: info@lapetita.com


Pebre Negre (Clot)

Pebre Negre - Foto: Bibarnabloc
Llibreria Pebre Negre – Foto: Bibarnabloc

Amb molta il·lusió, les gestores culturals Maite Cusó i Maite Sànchez, amb l’autor de llibres infantils Oriol Canosa obren l’any 2014 la llibreria Pebre Negre, al barri del Clot de Barcelona. Des de l’inici aposten per una barreja curiosa: gastronomia i llibres infantils. No només el nom de la llibreria n’és una mostra, sinó que al fons de la llibreria hi ha un obrador amb fogons on experimentar i tastar durant els tallers de cuina que s’organitzen regularment, tant per a nens com per a adults. El programa d’activitats també inclou conta-contes temàtics i tallers infantils relacionats amb el món del llibre.

La llibreria està plena de raconets, coixins i un sofà colorit que converteixen l’espai en un lloc amb encant on passar la tarda remenant entre contes infantils i llibres crossover (escrits en aquella frontera que tan pot agradar a adolescents com a adults).


Pebre Negre
Llibres per a nens de 0 a 18 anys (i crossover)
C/Clot, 41 – Barcelona
Tel.: 93 179 75 42
e-mail: llibreria@pebrenegre.cat


Abracadabra (Born)

Foto: Abracadabra
Foto: Abracadabra

Amb la inauguració al 2009 de la llibreria Abracadabra al barri del Born de Barcelona, Ricardo Rendón, qui fins aleshores estava vinculat al món editorial, iniciava un projecte propi per fugir del producte massiu. A la seva llibreria volia donar veu a llibres infantils treballats, sigui en la llengua que sigui. Actualment, una cinquena part dels llibres que hi ha a la llibreria són en llengua estrangera. Trobareu llibres en anglès, francès, alemany, italià, neerlandès i portuguès.

En la mateixa línia organitza mensualment conta-contes en alemany. Els divendres la llibreria es converteix en un taller creatiu on nens i adults poden convertir-se en petits artistes. Els dissabtes sempre hi ha programada alguna activitats familiar de conta-contes o presentació de llibre original. Ricardo també reserva un espai a la seva llibreria per exposar les obres d’il·lustradors de llibres infantils.

A la llibreria, a més de llibres i contes, també trobareu una secció de joguines de fusta i material per fer manualitats, sempre pensades per a que aportin alguna cosa a la canalla.


Abracadabra
Llibres per a nens de 0 a 18 anys
C/ Gral. Álvarez de Castro, 5 – Barcelona
Tel.: 93 310 14 10
e-mail: ricardo@abracadabrallibres.es


Luz de Lula (Gràcia)

Foto: Luz de Lula
Foto: Luz de Lula

La Dolors Rodríguez Toledo, amb els seus fills ja crescuts, va deixar l’any 2012 el món de la moda per apostar per un projecte molt personal: Luz de Lula. Entrar en aquesta llibreria és gaudir d’un espai decorat amb molt de gust, ple de petits detalls que evoquen el món imaginari dels llibres infantils.

A més de llibres hi trobareu titelles, diademes decorades amb feltre, bossetes de berenar i mòbils decoratius fets a mà per la Dolors. És la secció handmade de la botiga. Aquesta faceta més artesana fa possible oferir setmanalment tallers creatius amb material reciclat per a nens, a més de tallers de lectura i conta-contes.

I pels que volen un aniversari original, la Dolors organitza festes en petit comitè amb tallers de manualitats.


Luz de Lula
Llibres per a nens de 0 a 14 anys
C/Ramon y Cajal, 158 – Barcelona
Tel. 932 19 05 38
e-mail: luzdelula@gmail.com


Al·lots (Eixample)

Foto: Al·lots
Foto: Al·lots

L’any 2012, Paula Jarín, historiadora, i Helder Farrés, escriptor i filòsof, van agafar les regnes de la llibreria Al·lots, ubicada al barri de l’Eixample de Barcelona des del 1996. És des d’aquell moment que encomanen el cuc de la lectura als nens amb sessions de conta-contes. Amb el seu club de lectura orientat a pares, mares i mestres aposten per apropar els llibres infantils i juvenils als adults perquè aquests engresquin als petits.

La llibreria té un racó infantil amb una tauleta on els nens poden pintar i una caixa de joguines per entretenir-se mentre els grans remenen llibres.


Al·lots
Llibres per a nens de 0 a 18 anys
C/ Consell de Cent, 266 – Barcelona
Tel. 934 548 820
e-mail: info@llibreriaallots.com

Sant Cugat del Vallès

Pati de llibres

Racó infantil amb sortida al pati - Foto: Marcel Albet Guinart
Racó infantil amb sortida al pati – Foto: Marcel Albet Guinart

El pati interior és el que dóna nom a la llibreria infantil i juvenil Pati de llibres, que la Sònia Gómez i la Diana Riba van obrir a Sant Cugat del Vallès el 2008. Al voltant del taronger, el centre d’aquest pati amb encant, els nens poden trobar joguines i coixins per remenar llibres amb tranquil·litat.

Amb l’arribada del bon temps, aquest espai es converteix en el lloc de trobades familiars amb conta-contes, presentacions de llibres alternatives i tallers. A la primera planta de la llibreria, grans i petits poden gaudir regularment d’exposicions amb il·lustracions d’artistes especialitzats en llibre infantil. Els dimarts es donen cita a les saletes d’activitats de la llibreria els grups del club de lectura, agrupats per edat des de primers lectors fins a joves adolescents.

A la llibreria, a més de llibres per a nens i joves també s’hi poden trobar joguines ben escollides, material didàctic i puzles.


Pati de llibres
Llibres per a nens de 0 a 16 anys
C/de Xerric, 22, – Sant Cugat del Vallès
Tel. 935 83 17 22
e-mail: pati@patidellibres.com

Cerdanyola del Vallès

Lilliput

Foto: Lilliput
Foto: Lilliput

L’any 2015, la Núria Nájera Rosa i l’Arantxa Medina Valle, dues educadores infantils, obren Lilliput, una llibreria especialitzada en llibres infantils i àlbum il·lustrat a Cerdanyola del Vallès.

Per a elles era molt important que fos un espai de trobada familiar. Per això van incorporar racons amb catifes, bancs, llibres per mirar i joguines de fusta perquè els petits poguessin estar entretinguts, mentre els adults triaven entre la gran oferta de contes, llibres i jocs didàctics i educatius que ofereix la llibreria.

Mensualment organitzen activitats de conta-contes, presentacions de llibres o intervencions al carrer, com ara creacions de murals o festes amb signatura de llibres.


Lilliput
Llibres per a nens de 0 a 14 anys
c/Sant Ramon 126 – Cerdanyola del Vallès
Tel. 935 150 180
e-mail: info@llibrerialilliput.cat

Badalona

Llibreria Girafa Negra

Foto: Girafa Negre
Foto: Girafa Negre

A en Carlos Álvarez li bullien al cap mil i una idees quan l’any 2014 va obrir la llibreria Girafa Negra a Badalona. Volia apostar pels àlbums il·lustrats i els còmics perquè les imatges “parlen” d’una manera diferent depenent de qui les mira, i la imaginació comença a volar.

Els tallers d’il·lustració i creació artística que ofereix cada dimarts per a nens de 4 a 6 anys en són una extensió. I no podien faltar els Saraus de Girafa Negra organitzats els dissabtes, on tenen cabuda tot tipus d’activitats mentre siguin divertides i aportin valor educatiu: presentacions de llibres, espectacles de titelles, rondalles per a nens, conta-contes…


Girafa Negra
Llibres per a nens de 0 a 12 anys
C/ Ribas i Perdigó, 24 – Badalona
Tel. 931 653 560
e-mail: llibreriagirafanegra@gmail.com

Caldes de Montbui

Joc de Paraules

Foto: Joc de paraules
Foto: Joc de paraules

L’any 2015, la Marina Meneses, enamorada dels llibres infantils, obre la llibreria Joc de Paraules per omplir un buit a Caldes de Montbui. Des d’un bon inici té clar que vol convertir-ho en un espai acollidor. El racó amb l’estora, la caixa de fusta amb joguines i els contes per mirar convida a les famílies amb nens a visitar la llibreria amb tota tranquil·litat.

A més de llibres infantils podreu trobar jocs de taula, joguines educatives i els llibres-joc, una aposta segura segons la Marina.

Regularment programa conta-contes, titelles, tallers de manualitats familiars i un mercat de llibres outlet.


Joc de Paraules
Llibres per a nens de 0 a 14 anys
Plaça Església, 6 – Caldes de Montbui
Tel. 938 665 656
e-mail: llibreria@jocdeparaules.cat

Vic

El Petit Tresor

Racò de lectura del Petit Tresor - Foto: Petit Tresor
Racó de lectura del Petit Tresor – Foto: Petit Tresor

El 2009, l’Stel·la Camacho, mestra especialista en educació Infantil, va obrir un espai virtual on comentava llibres. No va ser fins al 2015 quan el Petit Tresor es va materialitzar com a llibreria física a Vic amb l’ajuda de Germán Machado, escriptor i gestor cultural.

Des d’aquell moment apropen la lectura a les famílies amb conta-contes, presentacions de llibres, mostres d’art relacionades amb els àlbums il·lustrats i ara també amb quatre sessions a l’any de “Primeres Lectures”, un petit projecte pensat per construir un vincle entre llibres, famílies i xiquets.


El Petit Tresor
Llibres per a nens de 0 a 18 anys
Carrer de la Fusina, 17 – Vic
Tel. 938 134 730
e-mail: contacte@elpetittresor.com

"En castellà: Castellà"

Sobre Barbara Vastenavond 526 Articles
Historiadora de l’Art, gestora cultural i mare de dos nens. Convençuda de que cada experiència que vivim enriqueix la nostra vida. Explorar, tocar, viatjar, sentir... és la millor herència que els puc deixar.. Creadora de YouMeKids i coautora de la col·lecció de guies “Excursions amb nens des d'una àrea de pícnic” .

1 Comentari de Llibreries infantils i juvenils: els dinamitzadors culturals del barri

Deixa un comentari

El teu e-mail no es publicarà.


*