Llegir 20 minuts diaris a l’estiu equival a millors resultats escolars

Llibres d'endevinalles, acudits, novel·les gràfiques o comics són un bon punt de partida per despertar el cuc de la lectura - Foto: Victoria Borodinova

Deixar de llegir a l’estiu té conseqüències negatives en el camp cognitiu

Amb l’arribada de l’estiu molts nens deixen els llibres de lectura de banda. És el moment d’anar a la platja, la piscina i fer tot allò que durant el curs no troben temps per fer. Un estudi presentat en 2010 per la universitat de Tennessee va constatar que deixar de llegir a l’estiu comporta la pèrdua de riquesa lèxica i el cervell retrocedeix entre dos i tres mesos en destresa.

El professor Richard Allington, investigador qui va participar en l’estudi, ho exemplifica amb una comparativa esportiva: “a l’igual que els jugadors d’hoquei perden algunes de les seves habilitats si no toquen el gel en tres mesos, els nens que no llegeixen a l’estiu perden dos o tres mesos de les seves habilitats lectores“. De fet, segons el mateix estudi, cada dos o tres anys els nens que no llegeixen a l’estiu retrocedeixen un any en fluïdesa i comprensió lectora en comparació amb nens que si que llegeixen a l’estiu. I en l’àmbit de les matemàtiques la pausa estiuenca sense llibres provoca una pèrdua d’aprenentatge equivalent a 2,6 mesos.

Beneficis de la lectura diària

La neurocientífica Sally Shaywitz recomana una lectura de mínim 20 minuts diaris. Al seu llibre Overcoming Dyslexia explica que alumnes que llegeixen més de 20 minuts diaris durant tot l’any solen estar entre el top 10 d’alumnes amb millors resultats escolars en proves de competència bàsica.

I és que la lectura ajuda a connectar els hemisferis cerebrals, gràcies a les diferents àrees cerebrals que intervenen en el procés lector. Segons María Ángeles Megías, psicopedagoga i professora de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) “llegir afavoreix l’enriquiment del vocabulari i les construccions morfosintàctiques, fa guanyar velocitat lectora i, en conseqüència, afavoreix la comprensió lectora, cosa que es tradueix en menys temps de dedicació a l’estudi“.

Així els nens que han fet alguna activitat cognitiva a l’estiu, els costa menys tornar a agafar el ritme després del llarg període de vacances que els que no han fet res en tot l’estiu.

Llegeix 20 minuts al dia info

Millors resultats, si els nens trien el llibre

Però què passa amb els nens que no els agrada llegir? “L’hàbit de lectura no ha de ser una obligació, sinó un descobriment”, explica Montse Martínez, col·laboradora del grau de Psicologia i del màster universitari de Psicologia Infantil i Juvenil de la UOC. Per tant, aposta perquè els nens a qui els costa més llegir facin lectures simples i senzilles, com ara un còmic.

Llibres d’endevinalles i acudits o novel·les gràfiques també poden ser un bon punt de partida per despertar el cuc de la lectura. Per descomptat, els nens llegiran millor si se’ls permet decidir per si mateixos què han de llegir. Així un estudi que va començar com un experiment a l’estiu de 2013, dirigit per la resident de la Universitat de Rochester, Erin Kelly, va demostrar que els nens que triaven la seva pròpia lectura d’estiu perdien menys capacitats lectores i cognitives en relació a d’altres que tenien lectures obligatòries o no llegien.

De fet, els llibres que van triar els nens no eren habitualment els que els seus professors o pares haguessin recomanat. Un dels llibres més populars durant l’experiment del 2013 fet per la Universitat de Rochester va ser una adaptació impresa de la pel·lícula Frozen de Disney. “No és la millor literatura del món“, comenta Erin Kelly, però va engrescar als nens a llegir i per tant va influir positivament en el seu desenvolupament. De fet en 2014 va ampliar l’experiment i va detectar que els nens que el 2013 van triar els llibres segons els seus interessos, tenien més probabilitats de continuar llegit. “L’obstacle en definitiva és aconseguir que obrin un primer llibre”, conclou Kelly.


També us pot interessar:

10 llibres per a nens que (creuen que) no els agrada llegir (selecció de llibres infantils i juvenils)

Llibres per a nenes (i nens) a qui no els agrada llegir (selecció de novel·les gràfiques)

6 llibres infantils per llegir a l’estiu (selecció de llibres i contes per a nens de 2 a 10 anys)

5 llibres juvenils per llegir a l’estiu (selecció de llibres per a nens +10 anys)

5 llibres d’endevinalles en català per a nens de 3 a 10 anys 


"En castellà: Castellà"

Sobre Barbara Vastenavond 526 Articles
Historiadora de l’Art, gestora cultural i mare de dos nens. Convençuda de que cada experiència que vivim enriqueix la nostra vida. Explorar, tocar, viatjar, sentir... és la millor herència que els puc deixar.. Creadora de YouMeKids i coautora de la col·lecció de guies “Excursions amb nens des d'una àrea de pícnic” .

Comenta

Deixa un comentari

El teu e-mail no es publicarà.


*