Kit bàsic de primers auxilis per les excursions amb nens

Farmaciola per portar d'excursió seguint els consells de Creu Roja - foto: YouMeKids

Què hi posem a la motxilla quan sortim d’excursió amb els nens? Al costat de l’aigua, el menjar, la crema solar i les gorres no hi pot faltar una farmaciola de primers auxilis.

Segur que vosaltres teniu feta la vostra, però… necessiteu tot el que hi ha dins? I, el més important: us falta res d’essencial? Amb aquesta guia no us mancarà (i no us sobrarà) res.

Hem anat a veure a la Meritxell Lorente (Tarragona, 1991), infermera i tècnica d’ambulància avançada de la Creu Roja a les platges de Tarragona –a més de màster en urgències, emergències i catàstrofes, postgraduada en pacients crítics i escaladora de vies ferrades en el seu temps lliure- perquè ens ajudi a preparar una bona farmaciola per sortir a caminar tranquils amb els nens per la muntanya.

Primera observació: la millor farmaciola és la que no cal obrir. Amb nens, els incidents més habituals quan es va d’excursió a la muntanya són les torçades de peu i les esgarrinxades d’ensopegar i anar per terra. Un bon calçat i no córrer ni fer el cabra ens estalviaran haver d’anar a buscar el nostre kit de primers auxilis. Una altra cosa: a la muntanya no estem sols. Res de llençar pedres muntanya avall, perquè li podem obrir el cap a algú que passi per allà. I succeeix més sovint del que ens pensem.

Però la certesa no la tenim mai del tot en res. I les esgarrinxades passen. Estem preparats?

Al vídeo la Meritxell ens explica què hem de portar a la farmaciola, quan optar per punts de sutura i com posar-los.

Kit bàsic de primers auxilis per les excursions amb nens

Kit bàsic de primers auxilis per les excursions amb nens - Foto: YouMeKids
Kit bàsic de primers auxilis per les excursions amb nens – Foto: YouMeKids

Material imprescindible:

 • Guants de vinil (2 parells): Serveixen per aplicar els primers auxilis de forma higiènica. Evitem els guants de làtex, perquè hi ha moltes persones al·lèrgiques a aquest material.
 • Tovalloletes sense alcohol humides (4 sobrets): Com les tovalloletes de llimona per rentar-nos les mans al restaurant després de menjar gambes, però sense alcohol. Serveix per netejar les mans abans d’ajudar al ferit. Podeu fer servir una ampolleta de líquid antisèptic de mans com a alternativa.
 • Tovalloleta d’amoníac (2 sobrets): Per si us pica una abella o us topeu amb unes ortigues. Podeu fer servir una barreta d’amoníac (After Bite) com a alternativa.
 • Sèrum en ampolletes (2-3 ampolletes de 10 mil·lilitres): Per netejar la ferida. Es pot fer servir també per netejar una picada de medusa o d’abella.
 • Gases estèrils (3 paquets): Per aplicar el sèrum i netejar rascades.
 • Benes estèrils (2 rotllos): Feu un embenat.
 • Esparadrap de paper (1 rotllo): Remateu l’embenat amb esparadrap. El paper és el material menys al·lèrgic per als nens.
 • Tiretes ja tallades i per tallar (2 sobres): Una tireta i un petó fan meravelles.
 • Punts de sutura de paper (2 sobres): Si el tall és més gros, els punts ens serviran per aguantar fins l’ambulatori.
 • Mocador triangular: Per fer un cabestrell al braç.
 • Tisores: Talleu les tiretes i els punts a la mida, o els pantalons estripats, si cal.
 • Pinces: Serveixen les pinces de les celles. Traieu espines, fiblons d’abella i petites estelles.
 • Agulla: Per si amb les pinces no heu aconseguit ser prou precisos
 • Fred químic (2 bosses): Dónes un cop sec a la bossa i s’activa. Fred instantani al mig del no res. És la base per contusions, torçades de peu o picades de tota mena. Si dubteu, apliqueu gel.
 • Calor químic (1 bossa): La mateixa tecnologia que amb el fred químic, però per escalfar. Per lesions musculars.
 • Manta tèrmica (1 sobre per persona): Va plegada en un sobre. Desplegada, té aquell característic color daurat per una banda i platejat per l’altra. Segons quina banda acostem al cos, serveix per escalfar-nos o refrigerar-nos. Amb la cara platejada cap endins, enganxada al cos, ens escalfarem. És el que necessitarem si ens quedem atrapats a la muntanya i hem de fer nit al ras. És important tapar-vos bé el cap, que és per on perdem més escalfor. Amb la cara daurada cap endins i la platejada enfora, baixarem la temperatura del nostre cos. Ens ajudarà en un cop de calor o en una pujada forta de febre.
 • Mascareta de protecció (1 unitat): Serveix per fer la respiració assistida (el boca a boca) si esteu ajudant a algú que té vòmits (sí, això passa) o és una persona que no sabeu si us pot encomanar res (a la família tots us coneixeu, sí, però si us trobeu un desconegut en problemes també l’ajudareu, oi?).
 • Betadine’ en monodosis (2 ampolletes): Si heu netejat la ferida amb sèrum, el ‘Betadine’ és opcional. Podeu aplicar-lo quan arribeu a casa, si voleu. De moment, us estalviareu els “Nooo! El ‘Betadine’ nooo!!!”

Què? Us faltava res? Us sobraven gaires coses? Passeu per la farmàcia i poseu a punt la vostra farmaciola. Hi haurà coses (com el gel químic o les mantes tèrmiques) que potser no les tindran allà mateix, però si hi aneu amb certa previsió, uns dies abans de marxar d’excursió, de segur que us les podran encarregar i us arribaran a temps.

Amb un estoig ben petit us podeu muntar un kit familiar de primers auxilis com el dels professionals!

Sobre Rafael Servent Arracó 17 Articles
Pare d'en Rafel i la Queralt. Periodista. M'agrada estar al cas del que passa en aquest món, entendre-ho i explicar-ho. Quan se'm fica al cap conèixer alguna cosa, mai en tinc prou. Com tants dels que vam tirar pel grunge, ara m'he passat a l'indie folk.

Comenta

Deixa un comentari

El teu e-mail no es publicarà.


*