Jocs per a nens enganxats a la tablet o el mòbil

Jocs de taula que enganxen com la tablet i el mòbil - Foto. YouMeKids

Set jocs de taula plens de reptes per jugar en solitari com alternativa a les pantalles

Les tablets i mòbils s’han convertit en un gran recurs per entretenir als nens. Davant de la pantalla semblen angelets que ja no s’avorreixen. Amb l’excusa que hi ha aplicacions molt educatives, els adults tenim la consciencia tranquil·la i moltes vegades oblidem quanta estona passen els nostres fills i filles jugant davant de les pantalles o veient vídeos. No cal oblidar que l’ús excessiu de les pantalles, també pot tenir un efecte negatiu pels nens i joves.

Reducció del rendiment escolar, miopia i manca de son

Cada vegada més hi ha estudis que demostren que l’ús de les pantalles també té la seva part negativa. Segons l’Institut Nacional de Seguretat i Salut Laboral dels Estats Units el 2020, més del 30% dels nens i adolescents tindran miopia com a resultat de l’ús excessiu de la visió d’a prop i la manca de llum natural quan fan servir tablets i mòbils.

A més, la llum blava que emeten aquests aparells fa que el nostre cervell no segregui i assimili correctament una substància anomenada melatonina (inductora de el son) afectant el ritme natural del somni. De fet, segons un estudi publicat a la revista Scientific Reports el 2017, per cada hora que nens entre 3 mesos i 3 anys fan servir una pantalla interactiva es redueixen 26 minuts de son nocturn. En nens més grans fa que es trigui més en agafar el son i es descansi menys.

Per un altra banda la revista International Journal of Behavioural Nutrition and Physical publicava al 2015 les conclusions sobre el rendiment acadèmic dels adolescents. Com més temps passen davant d’una pantalla més baix és el seu rendiment escolar. La mitjana dels joves que van participar a la investigació dedicaven unes quatre hores al dia a consultar les seves pantalles, el doble del que recomanen els experts. Aquells que hi dedicaven cinc hores treien 9,3 punts menys en les notes globals de secundària; els que n’hi dedicaven sis treien 18 punts menys. Dóna que pensar.

I no oblidem la preocupació creixent que hi ha pel paper de les noves tecnologies com a facilitadores de conductes addictives, especialment dels jocs d’aposta i el joc en línia entre adolescents. Per això cal trobar recursos alternatius per entretenir la canalla acostumada a superar reptes a l’estil dels videojocs.

Alternativa a la pantalla: jocs de taula d’enginy

Des de YouMeKids us proposen set jocs de taula ideals per a nens i joves acostumats a jugar en solitari. Són jocs que desafien l’enginy i lògica amb diferents nivells de dificultat que s’han d’anar passant a l’estil dels jocs d’ordinador, mòbil, tablet o consoles. A més d’oferir els nens una opció lúdica alternativa, treballaran sense adonar-se competències com el raonament lògic, la geometria, la resolució de problemes i la percepció espacial.

tres cerditosEls tres porquets (+3)
Aquest joc consta d’un taulell, tres porquets, un llop i tres cases. Es tracta d’assolir 48 reptes amb diferents nivells de dificultat amb l’objectiu de protegir els porquets del llop o deixar-los jugar fora de casa. Per aconseguir-ho cal moure les cases fent servir el raonament lògic.
Temps de joc: 5 minuts – Compra a Amazon

camelot-jrCamelot Jr (+3)
Aquest joc de construcció de fusta repta als nens a construir un pont o una escala per a que el cavaller i la princesa puguin estar junts. Els 48 reptes tenen quatre nivells de dificultat per convertir primers constructors en futurs arquitectes. Per aconseguir-ho cal moure els blocs fent servir el raonament lògic.
Temps de joc: 5 minuts – Compra a Amazon

Colour CodeColour code (+5)
Colour code és un joc de reptes de colors. Cal reproduir una imatge combinant entre 2 i 5 làmines transparents, parant atenció a les formes, els colors i a la superposició d’aquestes peces per aconseguir resoldre el desafiament  triat. El joc proposa 100 reptes amb diferents nivells de dificultat.
Temps de joc: 5 a 10 minuts – Compra a Amazon

flex puzzlerFlex puzzler (+6)
Aquest trencaclosques desafia la ment amb 80 diferents reptes tant en 2D com en 3D, ordenats per nivell de dificultat. El puzle compost per 12 cubs de 6 colors diferents i units per una goma elàstica de gran resistència, obliga a raonar per girar, moure i desplaçar els petits cubs de tal manera que aconseguim la forma que trobem al llibre de reptes.Temps de joc: aprox. 15 minuts – Compra a Amazon

Rush hourRush Hour (+8)
Aquest joc repta als nens a treure el cotxe vermell de l’aparcament. Sembla senzill de fer, per la cosa es complica quan hi apareixen molts més cotxes, camions i ponts que s’han de superar. El jugador ha d’escollir una de les 40 cartes classificades en diferents nivells (principiant, avançat, professional, expert) i col·locar els cotxes tal com es mostren a la carta. A continuació ha de moure cotxes i camions per portar el cotxe vermell a la sortida.  Per a nens més petits, hi ha Rush Hour Jr.
Temps de joc. Aprox. 15 min – Compra a Amazon

gravity mazeGravity maze (+8)
El joc consisteix a construir un camí de torres de colors per on baixi una bala entre dos punts indicats en una carta de repte. Hi ha 60 reptes amb diferents nivells de dificultat que a més d’indicar el punt de partida i final, limiten les peces que han de ser utilitzades en cada partida. A partir d’aquí, es tracta de moure les peces del tauler fins a aconseguir que la bala passi per elles sense entrebancar-se.
Temps de joc. Aprox. 15 min – Compra a Amazon

circuit mazeCircuit Maze (+8 anys)
L’objectiu d’aquest joc és crear un circuit elèctric que faci encendre les LED del tauler. Per aconseguir-ho hem d’acceptar el repte d’una de les 60 cartes en què s’indiquen quines peces utilitzar per crear el circuit. A partir d’aquí es tracta de solucionar el puzle i fer que el corrent arribi d’un punt a un altre per encendre les LED. Una estupenda introducció a l’enginyeria elèctrica.
Temps de joc. Aprox. 15 min – Compra a Amazon

"En castellà: Castellà"

Sobre Barbara Vastenavond 526 Articles
Historiadora de l’Art, gestora cultural i mare de dos nens. Convençuda de que cada experiència que vivim enriqueix la nostra vida. Explorar, tocar, viatjar, sentir... és la millor herència que els puc deixar.. Creadora de YouMeKids i coautora de la col·lecció de guies “Excursions amb nens des d'una àrea de pícnic” .

Comenta

Deixa un comentari

El teu e-mail no es publicarà.


*