Jocs i contes per educar en la diversitat familiar

contes familiars
Contes familiars, una col·lecció de contes que tracta la diversitat familiar

Recursos didàctics per treballar la diversitat familiar a casa i a l’aula mitjançant quatre contes i un joc de cartes amb nens de 3 a 12 anys

Mares solteres. Nens amb dos pares o dues mares. Famílies enllaçades o reconstituïdes. Nens adoptats o en acollida. Els darrers anys el ventall de tipologies de famílies ha evolucionant. La família tradicional de pare, mare i fills ha quedat obsoleta, però encara a les escoles i a casa seguim fent servir aquest model que fa que molts nens i nenes no se sentin representats. Calen referents adequats per aquestes noves realitats.

En aquest sentit, educar en la normalització de la diversitat és fonamental per a que infants amb situacions familiars distintes a la tradicional no pensin que són bitxos estranys, sinó membres d’una opció més dins del gran ventall de famílies existents. Però alhora també és una manera d’obrir la ment a la resta d’infants per a què puguin créixer sense limitacions i esquemes preestablerts.

Us presentem una sèrie de jocs i contes per apropar la diversitat familiar als vostres fills i filles o alumnes.

1Contes familiars (3 a 8 anys)

contes familiars

Aquesta col·lecció de sis contes, escrita per dues mares i mestres d’educació primària, es centra en un dia qualsevol de la vida de cinc infants i la seva família. Hi ha un nen amb dues mares, un amb dos pares, un pare i una mare, només una mare o dues famílies. El fil conductor és l’escola, ja que tots els nens i nenes són alumnes del mestre Serafí. Per això el sisè conte tanca el cicle amb una festa familiar a l’escola on tots conviuen junts.

Aquests contes escrits en lletra de pal, ideals per a primers lectors, són una eina ideal per treballar la diversitat familiar, el respecte, la convivència i la igualtat tant a casa com l’escola. Les darreres pàgines del llibre tenen activitats didàctiques de comprensió lectora. Per a les escoles, les autores han preparat un pdf amb material didàctic.

Autores: Antònia Cardona i Natàlia Ferrús
Il·lustradora: Alba Bla
Editorial: autoedició
Any de publicació: 2017
Idiomes: català, castellà

Circled-2-C-48Cada familia, a su aire (5 a 8 anys)

Cada familia a su aireCom si fos un joc, cada pàgina del llibre representa a una família d’animals. Famílies formades per dues mares, dos pares, un papa i una mama, amb un o diversos fills, famílies enllaçades, famílies amb pares divorciats, famílies sense fills, famílies amb fills adoptats, en acollida… El text va donant pistes per a que els nens i nenes endevinin qui és cadascú. Trobarem la tribu de les llúdrigues, la família castor que va al museu, l’ocell Martí amb les seves dues cases, la mare ós amb els seus petits, el nou xicot del pare granota… L’autora aconsegueix descriure amb tota naturalitat la diversitat familiar sense remarcar la diferència.

Autora i il·lustradora: Béatrice Boutignon
Editorial: Hotel Papel Ediciones
Any de publicació: 2015
Idiomes: castellà

+3 anysFamiliari (+5 anys)

familariAquest llibre-joc ajuda a entendre que cada família és única i especial. Les quinze làmines tallades en quatre parts iguals representen diferents personatges. La seva combinació permet formar més de 80.000 famílies diferents, amb totes les particularitats que puguem imaginar: dues mares, germans d’altres països, familiars que viuen lluny, avis que viuen a casa, germans bessons, famílies monoparentals… N’hi ha que tenen una mascota tan estimada com si fos un germà més.

A més, hi ha una làmina buida perquè els més petits puguin dibuixar la seva família, si és tan sorprenent que no l’han trobada reflectida. Tot és possible quan parlem de famílies.

Autora i il·lustradora: Mar Cerdà
Editorial: Comanegra
Any de publicació: 2014
Idiomes: català i castellà

4Familium XXI (+6 anys)

FamiliumXXIEls protagonistes d’aquest conte-joc són 12 nens i nenes que pertanyen a una família diferent. Hi ha nens adoptats, nens amb pares separats, nens amb dos pares o en acollida. Cada història ens apropa a una realitat diferent, ajudant no només als nens a reconèixer-se en alguna de les famílies del llibre sinó a descobrir altres realitats. En acabar, els lectors tenen el repte d’emparellar el protagonista amb una de les il·lustracions de les famílies i de dibuixar la seva pròpia família a la darrera pàgina en blanc.

El llibre inclou una guia pedagògica que ajuda als pares, mares i educadors a tractar temes relacionats amb el divorci, la immigració i la interculturalitat, la mort d’un ésser estimat, la sexualitat i la reproducció, la igualtat de gènere, la discapacitat, l’adopció i l’acollida.

Autors: Bel Bellvehi i Gloria Cany
Il·lustradora: Maria Giron
Editorial: autoedició
Any de publicació: 2011
Idiomes: català, castellà, anglès, francès i portuguès

+5Tutty: joc de cartes (+8 anys)

Tutty-juego-familias-2Hi ha famílies amb dues mares i altres amb dos pares. Hi ha famílies que adopten o acullen majors o menors per compartir amor, temps i cures. No hi ha famílies model, ni models de família. Mitjançant una mecànica de joc senzilla, els jugadors d’aquest joc de cartes competiran per completar una família de sis membres, fugint dels estereotips de gènere i obrint-se a models alternatius de convivència. Hi ha 28 cartes amb personatges i colors diferents representant les funcions que fan els diferents membres de la família. El punt de competició s’aconsegueix amb 12 cartes d’acció que representen situacions que obliguen a fer canvis a la constitució del nucli, com ara una mudança, una adopció, un divorci, un matrimoni o una malaltia.

L’objectiu de Tutty és ser el primer en crear una família de sis membres amb mínim un personatge de cada generació i una funció diferent. Però la família ha de ser validada per la resta de jugadors. Per això cal explicar la història darrera d’aquesta nova família, convidant així a la reflexió i a obrir la ment a tot tipus de famílies.

Tutty – joc de cartes
Editorial: Lalala
Nombre de jugadors: 2 a 4 jugadors
Durada: 15 minuts


També us pot interessar: Famílies diverses: com tractar-ho a casa i a l’escola


 

"En castellà: Castellà"

Sobre Barbara Vastenavond 526 Articles
Historiadora de l’Art, gestora cultural i mare de dos nens. Convençuda de que cada experiència que vivim enriqueix la nostra vida. Explorar, tocar, viatjar, sentir... és la millor herència que els puc deixar.. Creadora de YouMeKids i coautora de la col·lecció de guies “Excursions amb nens des d'una àrea de pícnic” .

2 Comentaris Jocs i contes per educar en la diversitat familiar

  1. Hola!

    Moltes gràcies per les recomanacions 🙂
    Si em permeteu, afegeixo un altre llibre recentment publicat a la llista: “FAMILIAS” de OH MAMI BLUE.

    Salutacions i gràcies per la vostra tasca!

    Alicia

Deixa un comentari

El teu e-mail no es publicarà.


*