f movies Merry Christmas Images download in hd free

Jocs amb bolígraf i paper per a nens

cinc jocs amb bolígraf o llapis i paper
Cinc jocs per entretenir els nens només amb bolígraf (o llapis) i paper - Foto. YouMeKids

Cinc jocs portàtils per entretenir els nens només fent servir un bolígraf (o llapis) i paper

Dinar d’amics. A una banda de la taula els adults xerrant sense parar per posar-se al dia. A l’altra un silenci absolut. Els nens d’entre 11 i 14 anys només somriuen de tant en tant amb un vídeo de YouTube o una imatge d’Instagram. Fins i tot els que no són propietaris d’un mòbil, tenen la mirada fixada en el telèfon del company.

Assumeixo que la tecnologia forma part del nostre dia a dia i que ha modificat la nostra forma de relacionar-nos, però cal arribar al punt en què els joves ja no són capaços de gaudir de la companyia sense el smartphone?

Vaig fer un experiment. De la meva bossa vaig treure un bolígraf i un paper arrugat. I els vaig proposar de jugar al “Quadrat”. Em miraven estranyats, però van escoltar les instruccions d’aquest joc de competició i estratègia on guanya qui fa el número més gran de quadrats. Va ser un èxit. Van jugar, van riure i van xerrar. Després del “Quadrat” van recuperar el joc de “Tres en ratlla” i el “Penjat” per ells mateixos. El mòbil va quedar oblidat per una bona estona.

I és que els nens també poden entretenir-se sense aparells tecnològics, només cal que els adults els donem una petita empenta (i tinguem bolígraf o llapis a mà!). Així que us fem un breu resum de les instruccions dels cinc jocs més clàssics (per si heu perdut la pràctica!).

1) El Quadrat

joc el quadratL’objectiu? Guanya qui aconsegueix fer el número més gran de quadrats possibles.

Jugadors? Mínim 2 jugadors

Com es juga? Abans d’iniciar el joc cal construir un caseller de 10 x 10 (si es juga amb 2 persones). Si sou més de 2 jugadors, podeu crear un caseller de 15 x 15. Per fer el caseller cal posar 10 punts de forma horitzontal i 10 punts de forma vertical, i així successivament fins a obtenir la base d’una quadrícula de 10 x 10.

Quan la quadricula estigui preparada, els jugadors comencen a posar per ordre una ratlla (unint un punt amb un altre) de forma horitzontal o vertical fins que algú pugui formar un quadrat. L’últim que posa la ratlla per tancar el quadrat serà el propietari del quadrat i posarà la seva inicial dins per marcar-lo. El jugador que pugui formar un quadrat, pot posar una segona ratlla com a premi. Si pot fer un altre quadrat, pot posar una tercera ratlla, si no pot fer cap nou quadrat, el torn passa al següent jugador.

La gràcia del joc està en què a l’inici només es posaran línies, però a mesura que el joc avança, hi haurà menys espais buits i caldrà pensar estratègicament on posar la ratlla de tal manera que els altres jugadors puguin fer el mínim de quadrats i nosaltres el màxim.

 2) Enfonsar la flota

joc enfonsar la flotaL’objectiu? Per guanyar cal ser el primer a enfonsar la flota de vaixells del contrincant

Jugadors? 2 jugadors

Com es juga? Abans d’iniciar el joc cada jugador ha de dibuixar dos casellers de 10 x 10. Les columnes s’enumeraran de la A fins a la J i les files de l1 al 10. En el primer caseller han de dibuixar la seva flota de vaixells: un destructor (2 caselles), un submarí (3 caselles), un creuer (3 caselles), un cuirassat (4 caselles) i un portaavions (5 caselles). L’altre caseller el faran servir per indicar on envien les seves bombes per atacar l’enemic.

Quan tots dos jugadors han posat la seva flota de vaixells a les quadrícules, comença el joc. Per torns van llançant bombes indicant les coordenades amb una lletra i un número (Exemple: C-3). Si l’altre jugador té un vaixell en aquella coordenada, ha de dir “tocat”. Si no hi ha cap vaixell, dirà “aigua”. El vaixell s’enfonsa, quan totes les caselles del vaixell hagin estat “tocades” pel contrincant. Llavors el jugador dirà “enfonsat”. Cada jugador pot llançar només un tret cada torn. Per fer un seguiment dels atacs, els jugadors anotaran els atacs del contrincant a la quadrícula de la flota.

Per recordar totes les bombes enviades a l’enemic i descobrir on té la flota amagada, cada jugador tindrà un segon caseller on anotarà els trets fets amb una X si és “aigua” i omplint el quadre si és “tocat”. Així a poc a poc podrà descobrir on podrien estar amagats els vaixells de l’enemic.

3) Pictionary

pictionary manualL’objectiu? Endevinar el màxim possible de paraules representades amb dibuixos

Jugadors? Mínim 2 jugadors

Com es juga? Un jugador pensa una paraula i la representa en imatges sense dir res. Es tracta de comunicar-se només a través dels dibuixos. Si només juguen dos jugadors, es pot posar un temps límit (1 minut per exemple) per endevinar la paraula. Quan l’endevini, li toca a l’altra contrincant. Si hi ha més de dos jugadors, es poden fer equips i guanya un punt l’equip qui ho endevini més de pressa. Els equips s’han d’alternar per dibuixar.

Aquest és un joc que estimula la creativitat i la imaginació.

4) Tres en ratlla

joc tres en ratllaL’objectiu? Guanya el jugador que primer faci tres en ratlla

Jugadors? 2 jugadors

Com es juga? Abans de començar cal dibuixar un hastag gran (#). Per torns els jugadors van dibuixant la seva fitxa (un cercle o una creu) en les caselles fins que un dels jugadors aconsegueixi posar 3 fitxes en línia. El “tres en ratlla” es pot formar de forma horitzontal, vertical o diagonal.

5) El Penjat

el penjatL’objectiu? Endevinar la paraula abans que el ninot sigui penjat

Jugadors? Mínim 2 jugadors

Com es juga? Un jugador pensa una paraula i com a pista col·loca el mateix nombre de ratlles com a lletres tingui la paraula sota la fusta on es penjarà el ninot.
Per torns, la resta de jugadors va dient lletres. Si la lletra es fa servir a la paraula secreta, s’escriu al seu lloc i si no, s’afegeix un traç al dibuix del penjat. El penjat té sis parts (un cap, dos braços, dues cames i un torç). El joc acaba quan el ninot es penja o un dels jugadors endevina la paraula.

"En castellà: Castellà"

Sobre Barbara Vastenavond 526 Articles
Historiadora de l’Art, gestora cultural i mare de dos nens. Convençuda de que cada experiència que vivim enriqueix la nostra vida. Explorar, tocar, viatjar, sentir... és la millor herència que els puc deixar.. Creadora de YouMeKids i coautora de la col·lecció de guies “Excursions amb nens des d'una àrea de pícnic” .