f movies Merry Christmas Images download in hd free

Itinerari pels Estrets a Horta de Sant Joan

Horta de Sant Joan, Terra Alta

Itinerari dels Estrets - foto: YouMekids

Heu tingut mai la sensació que la natura us mareja?

És el que experimentareu si seguiu el riu Estrets pel Parc Natural dels Ports, sota l’espectacle imponent de les Moles del Don. Conglomerats de roques,  tolls d’aigua cristal•lina… Al cel, els vigilants del riu: voltors i, si teniu sort, també àligues.

Un recorregut per un dels indrets més espectaculars del Parc Natural dels Ports, entre Arnes i Horta de Sant Joan.

Com arribar-hi:
Sortint d’Horta de Sant Joan en direcció a Arnes per la T333, heu de seguir les indicacions “Els Ports”. De seguida heu d’agafar la pista asfaltada que porta a l’àrea recreativa “La Franqueta”. A 8,8 km heu d’agafar un desviament molt tancat a la dreta. Hi ha un indicador cap a l’aparcament de Lliberós. Podeu deixar el cotxe aquí.

En marxa:
L’itinerari comença als plafons amb les explicacions pels escaladors. Heu de seguir recte en direcció al rierol que es troba davant vostre. Creueu aquest rierol per una passera de pedres. En aquest tram heu d’estar alertes perquè el sender es desdibuixa una mica. Passareu per una zona de pins ben alineats i de seguida trobareu una senyal que indica “Els Estrets” (portem 5 minuts de camí). Seguint el sender, de cop ens trobarem amb el riu, que baixa majestuós encaixat entre les roques. Comencem a seguir el seu curs, caminant per la riba dreta on som, i a poc a poc la vegetació dóna pas a un paisatge completament rocós. Quan portem aproximadament 12 minuts de ruta ens trobarem amb un tòtem format per dos pals de fusta coronats per una àliga. Entrem en la zona de voltors i àligues propietat de la Fundació Catalunya-La Pedrera.

Seguim el sender i el curs natural del riu sense abandonar en cap moment la riba en la que ens trobem. En cert punt haurem de pujar per unes escales. Ara ja estem de ple entre els conglomerats amb el riu a la nostra esquerra. Seguirem el sender ben marcat passant per les Moles del Don, on hi podrem trobar escaladors. Seguim la sendera fins arribar a un punt on hi ha un toll gran i el riu és molt ample. En aquest punt tornarem a trobar el tòtem amb l’àliga que indica el final del nostre itinerari. És el moment de mirar cap amunt i gaudir de l’espectacle de voltors i (si teniu sort) d’alguna àliga. En aquest punt s’agrupen i podeu trobar moltes donant voltes a les moles. Un espectacle impressionant. Desfarem el camí, per tornar al cotxe.

On dinar:
Podeu agafar forces a l’àrea de lleure de la Franqueta que es troba a uns 4 km seguint la pista asfaltada per on heu vingut des d’Horta de Sant Joan. Trobareu una zona amb jocs infantils, taules de pedra, fonts i serveis. En dirreció a Hort de Sant Joan just 2 km abans d’arribar a la carretera, trobareu l’àrea del Mirador dels Ports amb una zona de jocs, una font i taules de fusta amb bancs.

Els Estrets: territori d'àligues i voltors - Foto: YouMeKids
Els Estrets: territori d’àligues i voltors – Foto: YouMeKids

Serveis:

Dades de la ruta:
Durada: aprox. 1h30 (inclou anada i tornada, sense aturades)
Distància: aprox. 4,4 km (inclou anada i tornada)
Accessibilitat: el primer tram té uns punts una mica més complicats, ja que s’ha de caminar directament sobre la roca. El segon tram és fàcil, ja que es segueix un sender ben marcat i pla (tot i que s’ha d’anar amb compte amb una canonada que no sempre està soterrada).
Recomanacions: és una zona on sempre hi ha vent, per tant protegiu als nens. A l’estiu no és recomanable anar-hi ja que gran part de l’itinerari es fa al descobert, sense cap arbre per protegir del sol. S’ha de portar bon calçat per caminar sobre roques i prou aigua.
Edat recomanada: +6 anys

"En castellà: Castellà"

Sobre Barbara Vastenavond 526 Articles
Historiadora de l’Art, gestora cultural i mare de dos nens. Convençuda de que cada experiència que vivim enriqueix la nostra vida. Explorar, tocar, viatjar, sentir... és la millor herència que els puc deixar.. Creadora de YouMeKids i coautora de la col·lecció de guies “Excursions amb nens des d'una àrea de pícnic” .