f movies Merry Christmas Images download in hd free

Instagram: com educar els nens en un ús segur

Foto: Erik Lucatero

Per què Instagram és la xarxa social de moda entre els adolescents? Com podem educar els nostres fills en un ús responsable i segur?

Si teniu fills o filles adolescents, de ben segur haureu vist que es fan selfies davant del mirall ensenyant “tableta” o posant amb un gran somriure a la platja. Aquestes fotos no les guarden només al mòbil. Les comparteixen a Instagram, la xarxa social que triomfa entre els menors.

I és que, segons dades recents d’Smart me family, una app que ajuda als pares i mares a fer un seguiment de l’ús que fan els fills del mòbil, Instagram és la tercera aplicació més utilitzada darrera de WhatsApp i Youtube pels menors. De fet, 7 de cada 10 menors utilitzen Instagram i Youtube de forma diària, passant-hi una mitjana de 50 minuts al dia.

En la mateixa línia, l’estudi anual de xarxes socials fet per l’Interactive Advertising Bureau (IAB Spain) confirma que Instagram és la xarxa social que més usuaris ha guanyat els darrers anys, posicionant-se així com a cinquena més utilitzada entre usuaris de 16 a 65 anys al 2017.

Per tant, si volem estar al cas del que fan els nostres fills i filles, va sent l’hora de descobrir Instagram, no creieu?

Per què instagram “mola” tant als joves

Foto: Mantas Hesthaven
Foto: Mantas Hesthaven

Segons Albert Anguera, pare d’un nen de nou i una nena de set anys i mànager de IgersTGN, IgersCatalonia i IgersMap, la raó és que Instagram és una app d’apps.

Aquesta aplicació, que va néixer amb la idea de ser una eina per compartir fotos i vídeos directament des del mòbil, ha sabut captar el millor d’altres aplicacions. “Molts adolescents es van passar d’Snapchat a Instagram quan Instagram va incorporar les stories, permetent la publicació de vídeos i fotografies que s’esborren automàticament al cap de 24 hores”, afirma Anguera.

Però Instagram també ofereix la possibilitat de fer grups de “xat” reduïts de màxim 15 usuaris per conversar a l’estil “WhatsApp” gràcies a la seva funció Direct. A més, les seves múltiples opcions d’editar les fotos amb filtres, introduint text, gifs o complements curiosos obren una vessant creativa que atrau als joves, ja que es poden donar a conèixer a través de la fotografia, una manera molt més visual i atractiva que simples textos.

Font: Motivaciones sociales y psicológicas para usar Instagram; Infografia: QTZ Marketing
Font: Motivaciones sociales y psicológicas para usar Instagram – Infografia: QTZ Marketing

L’adolescent no només busca compartir moments de la seva vida o les seves impressions a Instagram, sinó que també vol reflectir un tret de la seva personalitat. Vol mostrar la seva creativitat a través de les fotos que decideix compartir

– Gema R. Quintana,  Universidad de Cantabria

L’adolescent no només busca compartir moments de la seva vida o les seves impressions a Instagram, sinó que també vol reflectir un tret de la seva personalitat. Vol mostrar la seva creativitat a través de les fotos que decideix compartir”, afirma Gema R. Quintana al seu estudi sobre els motius de l’ús d’Instagram pels adolescents, fet a la Universidad de Cantabria.

De fet, la possibilitat de ser creatiu és la segona raó més important per la qual els menors fan ús de l’app, segons l’estudi de Quintana. Per davant només hi ha la possibilitat de socialització, que els permet estar al corrent del que fan els demés. I, en aquest sentit, Mariona Prades i Xavier Carbonell, de la Universitat Ramon Llull, destaquen en un article publicat al 2016 que la principal activitat que els adolescents realitzen a Instagram és mirar què fan els usuaris que segueixen (43,5%), penjar fotografies i vídeos (42%), mirar el perfil d’un personatge (30,4%) i, finalment, explorar la pàgina d’inici (30,4%).

El to positiu d’Instagram

A diferència de Twitter o Facebook, Instagram té un to positiu, explica l’instagrammer Albert Anguera, mànager la comunitat d’instagrammers del Camp de Tarragona. “A Instagram només tenim l’opció de fer ‘m’agrada’ a una foto o vídeo. No existeix el botó ‘desagrada’, ni tampoc trobarem gaires haters (usuaris amb una actitud destructiva), explica Anguera.

Tot i així cal ser prudents a l’hora de fer servir l’aplicació. “Així com no deixem anar els nens fins a certa edat sols pel carrer, tampoc hem de deixar-los sols en aquest món digital sense oferir-los unes pautes”, complementa Albert Anguera.

Instagram, una eina per educar digitalment

Tot i que l’edat recomanada d’ús d’Instagram és a partir dels 14 anys, molts nens comencen més aviat. De fet, segons els darrers resultats de l’enquesta de l’INE el 25% dels nens de deu anys són els orgullosos propietaris d’un smartphone. Amb tretze anys i ja a la ESO, vuit de cada deu joves porten un telèfon mòbil a la butxaca. I amb l’arribada del mòbil, també comencen a aparèixer les aplicacions.

nens fent-se un selfie - Foto: Tim Gouw
Nens fent-se un selfie – Foto: Tim Gouw

“Instagram t’ajuda a prendre consciència del què passa quan penges una foto i del recorregut que fa per internet”

– Albert Anguera, gestor de la comunitat d’IgersTGN, IgersCatalonia i IgersMap

En aquest sentit, Albert Anguera, pare de dos nens i gestor de la comunitat d’instagrammers del Camp de Tarragona, creu que pels adults és una oportunitat per acompanyar-los i educar-los digitalment. “Instagram t’ajuda a prendre consciència del què passa quan penges una foto i del recorregut que fa per internet” , explica Anguera. Els nens han de ser conscients que una vegada una foto està a la xarxa, té vida pròpia i formarà part de la seva identitat digital. La gent copia fotos, les envia, les descarrega. És impossible seguir la pista del que es comparteix.

Instagram també és un recurs per parlar del dret a la privacitat de les persones. “Al meu fill li he dit alguna vegada: li has demanat permís a la teva germana petita per fer aquesta foto d’ella i compartir-la?”, comenta Anguera. Cal que els menors prenguin consciència de que no tot s’hi val. Per això ens recomana seguir cinc pautes a l’hora que els nens obrin un compte d’Instagram per primera vegada.

Cinc pautes per a un ús segur d’Instagram

1Crear un compte privat (mai públic)
Quan ens donem d’alta a Instagram, l’aplicació automàticament activa un compte públic que tothom pot veure. Des de les opcions del perfil, podem fer-lo privat. És una bona pràctica que els menors tinguin un perfil privat, ja que d’aquesta manera només els usuaris que ells autoritzin poden veure les fotos i vídeos que publiquen. Cal tenir en compte, però, que el nom d’usuari, la foto de perfil i la petita biografia que acompanya l’avatar sempre seran públiques per a tothom i per tant cal valorar quina informació volem donar en aquest apartat.

Circled-2-C-48Només autoritzar i seguir a gent de confiança
Com a la vida presencial, és millor moure’s en cercles coneguts, com amics i familiars. És una manera de reduir la possibilitat d’estar en contacte amb continguts i comentaris inapropiats. Per això, és important explicar als nens que només han d’autoritzar a seguir-los a persones amb les que tinguin un cert grau de confiança.

+3 anysNo vincular el compte amb Facebook
A l’hora de crear el compte d’Instagram, feu-ho amb un correu electrònic, no amb el compte de Facebook. D’aquesta manera serà més fàcil mantenir-lo privat.

4Activar l’opció d’etiquetatge manual
Si voleu que els vostres fills i filles puguin triar en quines fotos els etiqueten, activeu l’opció d’incloure de forma manual les fotos en les que apareguin. D’aquesta manera rebran un avís quan algú els ha etiquetat. Aquesta opció es pot modificar des del perfil seleccionant “Fotos en les que apareixes”. En tot cas, si els nens tenen el perfil privat, per molt que els etiquetin, les fotos només seran visibles per aquelles persones que els segueixen (i han estat autoritzades prèviament).

+5No geolocalitzar les fotos i vídeos
Cal que els menors prenguin consciència de la informació que donen d’ells mateixos i de la seva vida off-line quan publiquen fotos. Si les geolocalitzen, estan donant informació que pot revelar on viuen o quins són els llocs que sovintegen.

Trucs per fer un seguiment de l’ús d’Instagram

lupaLa pestanya per “Explorar” a Instagram (la lupa) mostra vídeos i fotos relacionades amb els interessos de l’usuari i no només les tendències. De fet en aquest apartat és possible trobar fotos i vídeos que han estat marcats amb un “m’agrada” per usuaris als quals els vostres fills i filles segueixen. Fent un cop d’ull a aquesta pestanya al Instagram dels menors, tindreu una visió general sobre què busquen i miren els vostres fills i filles a Instagram.

passwordLa opció d’autenticació en dos passos, a més de ser una manera de reforçar la seguretat del compte, pot ser una manera de controlar l’ús de l’aplicació per part dels vostres fills si els heu requisat el mòbil per una estona. Quan l’autenticació en dos passos estigui activada, es demanarà que s’introdueixi un codi de seguretat SMS o un codi de recuperació (que hauria d’arribar al mòbil dels pares, si aquest s’ha introduït amb anterioritat), cada vegada que els nens iniciïn la sessió a Instagram des d’un dispositiu desconegut.


També us pot interessar: Nens amb mòbil: com gestionar-ho?


 

"En castellà: Castellà"

Sobre Barbara Vastenavond 526 Articles
Historiadora de l’Art, gestora cultural i mare de dos nens. Convençuda de que cada experiència que vivim enriqueix la nostra vida. Explorar, tocar, viatjar, sentir... és la millor herència que els puc deixar.. Creadora de YouMeKids i coautora de la col·lecció de guies “Excursions amb nens des d'una àrea de pícnic” .