Gorgs del Torrent de la Cabana a Campdevànol

Campdevànol, Ripollès

Gorg de la Bauma - Foto: YouMeKids

Què en penseu de gaudir de set salts d’aigua fantàstics?

L’itinerari que us proposem ressegueix el fresquívol torrent d’Estiula, conegut popularment com el Torrent de la Cabana. Passejareu per una gran varietat d’ambients com fagedes, rouredes, pinedes, camps de conreu i de pastura.

Podreu gaudir dels petits peixos i macroinvertebrats que viuen als gorgs. Des de l’estiu 2017 el bany torna a estar permès i podreu refrescar-vos amb l’aigua fresca dels gorgs.

És un espai preciós que hem d’intentar conservar i per això és essencial no deixar empremtes de la nostra presència.

Com arribar:
L’inici de la ruta es troba a l’àrea de pícnic de la Font de Querol ubicada entre el km 2 i 3 de la carretera GI401 de Campdevànol a Gombrèn. Trobareu l’entrada a l’aparcament de pagament (10€/ dia) a l’esquerra de la carretera a l’alçada del càmping Pirinenc.

Torrent de l'Estiula - Foto: YouMeKids
Torrent de l’Estiula – Foto: YouMeKids

En marxa:

Des de l’àrea de pícnic heu d’agafar el petit pont de ferro a prop de l’aparcament per passar a la riba esquerra del riu Merdàs. Arribareu a la pista per on heu vingut en cotxe. Seguiu-la durant pocs metres fins trobar a l’esquerra l’entrada al camí ral que us portarà seguint les marques grogues del PRC26 fins els gorgs del Torrent de la Cabana.

Aquest primer tram voreja el riu Merdàs per una pista ampla fins arribar a una cruïlla de camins, on haureu de desviar-vos a l’esquerra per la pista asfaltada a l’alçada d’un vell pollancre i tornar a creuar el Merdàs per un pont. A partir d’aquest punt comença la pujada. A l’alçada de Mas Cal Paraire, trobareu una tanca per barrar el pas als vehicles, però vosaltres podreu continuar a peu. A la primera bifurcació, haureu de continuar per la pista asfaltada per l’esquerra. Més endavant trobareu un segon desviament a l’esquerra amb un pal informatiu senyalant la direcció del primer gorg. Agafeu-lo, continueu uns 2 minuts per aquest sender, fins agafar un petit corriol a l’esquerra que baixa. Durant aquest tram de camí és important seguir els senyals grogues del PR, perquè hi ha un munt de corriols que surten a cada costat del camí. En arribar a una T, aneu a la dreta i de seguida agafeu un nou corriol a l’esquerra que baixa cap al Gorg de la Cabana. Haureu arribat en uns 30 minuts des de l’inici de la ruta.

Torneu al camí principal. En arribar al desviament en V, aneu cap a la dreta seguint el PR pel bosc. Deu minuts més tard torbareu un nou corriol que baixa per l’esquerra i seguidament fa un fort revolt a la dreta. Anireu vorejant el riu fins arribar al Gorg de la Tosca.

Gorg de la Bauma - Foto: YouMeKids
Gorg de la Bauma – Foto: YouMeKids

De nou torneu a desfer part del camí, per retornar al PR. Fixeu-vos bé en les marques grogues, ja que haureu d’agafar un corriol a l’esquerra (i no seguir recte pel sender més ample, ja que està marcat amb una creu groga, el que indica que el PR no segueix per aquí). Immediatament haureu d’anar a la dreta i pocs metres davant vostre, veureu el riu. Just passat el pas del riu, arribareu a una V. Agafeu el corriol que puja (hi ha una marca groga a l’arbre). Al següent desviament, aneu a la dreta i una mica més endavant agafeu el sender de l’esquerra que us portarà al damunt del Gorg de la Bauma. Torneu a desfer part del camí vorejant el riu fins arribar a un prat amb grans roques. Continueu recte passant pel pas d’home que evita que el ramat s’escapi. Una mica més endavant veureu el pal indicador senyalant la direcció cap el gorg petit del Colomer. Per arribar-hi haureu de baixar pel sender de l’esquerra i vorejar el riu, fins arribar al gorg. Per continuar la ruta, haureu de tornar a la pista principal per vorejar el gorg. Ara el sender fa una forta pujada fins arribar a un prat on a l’estiu podreu trobar vaques pasturant. Continueu recte, fins trobar un nou indicador, i una mica més endavant trobareu el darrer dels gorgs i el que té el salt d’aigua més gran, el Gorg del Colomer.

Per tornar, haureu de desfer el camí, ara sense desviar-vos del PR. La tornada la podreu fer en uns 50 minuts.

On dinar: 

L’àrea de la Font de Querol disposa de barbacoes, taules de pícnic, WC i una font. Els nens podran jugar a la gran esplanada entre els pins.

Gorg del Petit Colomer - Foto: YouMeKids
Gorg del Petit Colomer – Foto: YouMeKids

Serveis: 

Detalls de la ruta:
Durada: 3 hores (anada i tornada sense aturades)
Distància: 9,7 km (inclou anada i tornada)
Accessibilitat: gran part de la ruta transcorre per pistes i camins de bosc.
Recomanacions: Intenteu evitar l’època d’estiu, ja que és una ruta molt transitada i no podreu gaudir del bosc com cal.
Comentaris: els caps de setmana dels mesos de juny, juliol, setembre i durant tot el mes d’agost es cobrarà una ecotaxa de 5€/persona a majors de 12 anys (empadronats a Campdevànol i les Llosses entrada gratuïta). Aquests dies els visitants no hauran de pagar els 10€ de pàrquing. Hi ha un aforament limitat a 500 persones/dia. La taxa es paga a la pista d’accés o online. La resta de l’any l’espai funcionarà amb llibertat d’accés.
Edat recomanada: +8 anys

"En castellà: Castellà"

Sobre Barbara Vastenavond 526 Articles
Historiadora de l’Art, gestora cultural i mare de dos nens. Convençuda de que cada experiència que vivim enriqueix la nostra vida. Explorar, tocar, viatjar, sentir... és la millor herència que els puc deixar.. Creadora de YouMeKids i coautora de la col·lecció de guies “Excursions amb nens des d'una àrea de pícnic” .

Comenta

Deixa un comentari

El teu e-mail no es publicarà.


*