Fòssils entre la platja de l’Arrabassada i la Savinosa a Tarragona

Tarragona, Tarragonès

Camí entre platja de l'Arrabassada i la Savinosa a Tarragona - foto: YouMeKids

Us imagineu trobar-vos amb les restes de petxines, eriçons i alguns peixos de fa més de 15 milions d’anys?

Si us fixeu bé, a les roques vermelloses entre la platja de l’Arrabassada i la platja de la Savinosa a Tarragona trobareu uns quants fòssils d’aquests antics animals. I és que aquests sediments es van formar durant la Prehistòria, quan aquesta zona estava coberta pel mar.

Us proposem un itinerari que us servirà d’excusa per retrocedir en el temps, acompanyats de la olor salada del mar i amb una platja com a inici i destí on banyar-se i fer castells de sorra amb els nens.

Foto: YouMeKids
Foto: YouMeKids

Com arribar-hi:

La ruta s’inicia a la platja de l’Arrabassada de Tarragona. Podeu accedir-hi per la A7 (sortida Via Augusta).  En arribar a la rotonda ubicada a la Via Augusta, seguiu els indicadors cap a la platja de l’Arrabassada. Aparqueu el cotxe el més a prop de l’antic sanatori (ubicat a un extrem de la platja en direcció Barcelona).

En marxa:

A partir d’aquest punt heu de dirigir-vos a peu cap a les roques on està ubicat el sanatori.  Per arribar a la platja de la Savinosa (destí de l’itinerari) heu de seguir sempre la tanca del sanatori, que fou un complex per la cura de la tuberculosi fins el 1929. Durant la Guerra Civil es va convertir en un hospital de campanya. Al 1945 torna a ser un centre d’antituberculosi fins que tanca al 1969 perquè la malaltia deixa de ser una plaga. Just en passar el primer revolt i en una zona més ampla del sender, trobareu un petit búnquer de la Guerra Civil. Una mica més enllà normalment podreu trobar a pescadors de canya a la captura dels llobarros, uns peixos que principalment viuen a les costes rocalloses.

En arribar a una bassa just passada la zona de les roques vermelloses on més oportunitats tindreu de trobar alguns fòssils, heu d’anar amb molt de compte, ja que el sender s’estreny molt.

Aproximadament 20 minuts després d’haver deixat la platja de l’Arrabassada, arribareu a la platja de la Savinosa. Heu de desfer el camí, per tornar al punt d’inici.

A la recerca dels fòssils - Foto: YouMeKids
A la recerca dels fòssils – Foto: YouMeKids

Info de la ruta:

Detalls de la ruta:
Durada: aprox. 40 minuts (anada i tornada)
Distància: aprox. 1,2 km (en total)
Accessibilitat: Tot i que aneu a la platja, heu de portar molt bon calçat per caminar. Vigileu els nens en tot moment, ja que hi ha algun tram on el sender és molt estret. A més l’itinerari passa just al costat dels penya-segats.
Recomanacions: No hi ha ombra durant la ruta, per això es recomana fer l’itinerari durant les hores de menys sol. Aneu amb molt de compte amb apropar-vos massa a la tanca del sanatori, ja que està rovellada i us podríeu fer mal.
Edat recomanada: +4 anys
Comentari: Tot i que la ruta ofereix unes vistes magnífiques sobre el mar Mediterrani i disposa d’una àrea de fòssils interessant, la zona ofereix en certs punts una sensació de deixadesa pel fet de trobar deixalles pel camí i el mal estat de la tanca del sanatori.

"En castellà: Castellà"

Sobre Barbara Vastenavond 526 Articles
Historiadora de l’Art, gestora cultural i mare de dos nens. Convençuda de que cada experiència que vivim enriqueix la nostra vida. Explorar, tocar, viatjar, sentir... és la millor herència que els puc deixar.. Creadora de YouMeKids i coautora de la col·lecció de guies “Excursions amb nens des d'una àrea de pícnic” .

Comenta

Deixa un comentari

El teu e-mail no es publicarà.


*