Font de la Llúdriga a Capafonts: bosc de fades amb bany al riu

Capafonts, Baix Camp

Les Tosques de Capafonts - Foto: YouMeKids

Heu vist alguna vegada com brolla l’aigua de sota terra de forma natural?

Us portem a seguir aigües amunt el curs del riu Tosques a Capafonts, un itinerari fantàstic enmig d’un bosc espès que us portarà per dics, salts d’aigua i gorgs on a l’estiu podeu aprofitar per fer un bany. Al final de l’itinerari, en un ambient misteriós i oníric, la Font de la Llúdriga.

Un indret digne de fades.

Com arribar-hi:
Heu d’arribar a Capafonts per la bonica però recargolada carretera local TV-7041. A Capafonts podeu deixar el cotxe a l’aparcament davant de l’oficina de Turisme (un edifici quadrat de fusta a l’entrada del poble).

En marxa:
Des de l’oficina de turisme heu de pujar pel carrer Pau Casals, fins arribar al carrer Barceloneta. Agafeu el carrer Barceloneta de baixada fins arribar a la carretera TV-7041. Gireu cap a la dreta i seguiu la carretera durant uns 300 metres fins arribar a un revolt molt pronunciat. La ruta comença aquí.

Agafeu la pista de terra seguint l’indicador ‘La Mussara per la font de la Llúdriga’. El camí desemboca en un gual cimentat que creua perpendicularment una altra pista i per on baixa l’aigua de la riera. Es gira a l’esquerra i es continua pel camí principal deixant petits trencalls que condueixen als horts que s’extenen entre la pista i la riera. Heu de seguir la pista de terra fins a arribar a una bifurcació a aproximadament 1 km (20 minuts de ruta). En aquest punt heu de seguir recte passant pel marge el cadenat que impedeix el pas dels vehicles.

Passada la cadena, a aproximadament 30 metres trobareu un camí a l’esquerra que s’endinsa cap al bosc. Agafeu-lo, seguint sempre els pals indicadors. En les bifurcacions que trobeu, sempre heu de anar cap a la dreta fins arribar al Mirador del dic de les Tosques, a 10 minuts de la pista forestal. Continueu el camí. En la bifurcació gireu cap a l’esquerra (deixant a la vostra dreta el camí que us portaria a la carbonera).

En cinc minuts i sempre agafant ara les bifurcacions cap a l’esquerra trobareu un gran gorg on us podreu banyar. Seguiu el camí que ara fa una bona pujada. En la bifurcació heu d’anar cap a l’esquerra. En dos minuts trobareu un altre gorg. Continueu escales cap amunt. En arribar a la bifurcació aneu cap a la dreta (deixant a l’esquerra el pal indicador). Arribareu a una clariana d’herba on el camí es desdibuixa, però de seguida torneu a entrar al bosc i el camí es torna a veure. En pocs minuts arribareu de nou a la pista forestal. Gireu cap a l’esquerra per arribar en cinc minuts a la font de la Llúdriga, passant per pedres fins arribar al bosc de les fades. Per tornar agafeu la pista forestal, que us portarà en menys de 30 minuts de tornada al poble.

On dinar:
Al mig del bosc no hi ha cap àrea de pícnic, tot i que al costat de la font de la Llúdriga trobareu una petita clariana on podreu seure a fer un àpat perfectament. Respecteu l’entorn i a les altres persones que han vingut a gaudir d’aquest indret. Quan marxeu, preneu amb vosaltres la brossa que heu generat. Així entre tots mantenim els espais naturals nets!

Vistes de camí a les Tosques - Foto: YouMeKids
Panoràmica sobre Capafonts - Foto: YouMeKids
De camí cap a la Font de la Llúdriga - Foto: YouMeKids
De camí pel bosc a Capafonts - Foto: YouMeKids
Grimpant pel bosc cap a la Font de la Llúdriga - foto: YouMeKids
Dic de camí a la Font de la Llúdriga - foto: YouMeKids
Gaudint del bosc - Foto: YouMeKids
Les Tosques a Capafonts - Foto: YouMeKids
Les Tosques a Capafonts - Foto: YouMeKids
Les Tosques a Capafonts - Foto: YouMeKids
Font de la Llúdriga - Foto: YouMeKids
Font de la Llúdriga - Foto: YouMeKids

Serveis:

Dades de la ruta:
Edat recomanada: +4 anys
Tipus: ruta semi-circular
Distància: aprox. 3 km (inclou anada i tornada)
Durada: aprox. 1h20. (anada i tornada)
Accessibilitat: el primer tram és molt senzill per una pista de terra ampla, però una vegada s’agafa el trencall, el camí és molt més estret i hi ha pujades fortes amb trams de pedres i desnivells (màx. 65m).
Recomanacions: a l’hivern és una zona on fa bastant de fred, i per tant es recomana anar ben abrigat (i fins i tot portar guants). Tot i que a l’estiu és una zona amb ombra, es recomana evitar les hores de molta insolació. S’ha de portar suficient aigua per tota la ruta.

"En castellà: Castellà"

Sobre Barbara Vastenavond 526 Articles
Historiadora de l’Art, gestora cultural i mare de dos nens. Convençuda de que cada experiència que vivim enriqueix la nostra vida. Explorar, tocar, viatjar, sentir... és la millor herència que els puc deixar.. Creadora de YouMeKids i coautora de la col·lecció de guies “Excursions amb nens des d'una àrea de pícnic” .

Comenta

Deixa un comentari

El teu e-mail no es publicarà.


*