FabLabs: fabrica tot el que puguis imaginar

Heu perdut una de les torres blanques del joc d’escacs? Preneu la que us queda i aneu fins al FabLab més proper. Escanegeu la peça en un escàner 3D, genereu un arxiu i envieu a imprimir. Apa, ja la teniu!

Però, ja que us hi poseu… per què no aprofiteu per fer un joc d’escacs nou i personalitzat al vostre gust? Podríem fer que les peces negres passessin a ser d’un color carabassa llampant, que els peons tinguessin forma d’R2-D2, els cavalls fossin dracs i les torres trolls? I que la cara del rei fos una caricatura d’algú de la família? I que la reina s’assemblés a una cantant d’òpera com la Castafiore? I que…? I tant! Podem personalitzar-ho tan enllà com ens permeti la nostra creativitat. Ara bé: si ho hem de fer amb una impressora 3D, ens hi estarem una estoneta… Depenent de la complexitat del disseny, imprimir una sola peça pot arribar a trigar hores.

Ho provem amb la talladora làser? Podem fer uns dissenys vectoritzats de peces en 2D que, un cop tallats amb el làser, acoblarem perquè agafin formes en 3D. Podem fabricar-los en fusta, en metacrilat, en cartró… I moltíssim més ràpid que amb la impressora 3D!

FabLabEls FabLabs són espais de fabricació a escala personal, oberts al públic i amb màquines compartides controlades per ordinador, on s’experimenta, es comparteix coneixement i s’aprèn fent.

Que potser voleu fer-vos un moble a mida? Introduïu l’arxiu amb el disseny a la fresadora amb control numèric i poseu el trepant a treballar. Aneu-vos-ho mirant mentre la màquina va fent tota sola. Feu potes de tamboret, sobres de taula gravats, respatllers amb filigranes… Després, agafeu les peces i construïu el vostre moble. Si quan us parlen de Hemnes, Äpplarö, mandonguilles i salmó no us sona a suec, ja sabeu de què va això de muntar-vos mobles que vénen a peces.

Feu els vostres dissenys o descarregueu-vos arxius Creative Commons, versioneu propostes existents, afegiu-hi noves funcionalitats, compartiu-ho… Als FabLabs us ajudaran a donar les primeres passes en el món Maker i us guiaran en l’aprenentatge compartit, col·laboratiu i experimental. Li diuen Learn by Doing (Aprendre Fent) i, si hi aneu en família, podreu fer projectes comuns ben xulos.

A Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears hi ha uns quants FabLabs repartits arreu, com el FabLab de Reus, on hem fet el vídeo que acompanya aquesta entrada, tot i que la concentració més gran es troba a l’àrea metropolitana de Barcelona. FabLab és una contracció de paraules que significa Fabrication Laboratory (Laboratori de Fabricació) i que té els seus orígens en el Center for Bits and Atoms de l’MIT (Massachusetts Institute of Technology). Són espais de fabricació a escala personal, oberts al públic i amb màquines compartides controlades per ordinador, on s’experimenta, es comparteix coneixement i s’aprèn fent.

Molts d’aquests FabLabs estan integrats a la xarxa internacional impulsada des de l’MIT, d’altres van per lliure, hi ha propostes municipals (com els Ateneus de Fabricació de Barcelona), combinacions amb cafeteria, com els Fab Cafes… La llista és variada i segueix creixent. Tots, però, comparteixen aquest esperit per experimentar, innovar i aprendre amb un fort component de crear comunitat.

Una impressora 3D, una talladora làser i una fresadora CNC (amb control numèric) acostumen a ser l’equipament bàsic d’aquests laboratoris de fabricació. Els usuaris paguen pel temps d’ús, i es fan responsables del bon funcionament de les màquines i de deixar-ho tot endreçat i net en acabar. Artistes, professionals liberals o petites empreses startup acostumen a passar per aquests centres, però hi ha cada cop més famílies amb nens que s’hi acosten per conèixer i experimentar. El món dels drons, la robòtica i la cultura Do It Yourself (DIY) o ‘Fes-t’ho tu mateix’ impulsen aquest apropament.

Expositor de LaserLab 3D a Reus - Foto: YouMeKids
Expositor de LaserLab 3D a Reus – Foto: YouMeKids

Cost mitjà d’ús de les màquines a un FabLab:

Talladora làser: 60€/hora
Clauer personalitzat i gravat en metacrilat: temps de fabricació: 1,5 minuts; Cost aprox.: 2,5€
Impressora 3D: 4€/hora
Elefant articulat: temps de fabricació: 4-5 hores; Cost aprox.: 12€-15€
Fresadora CNC: 60€/hora
Porta ampolles de vi de porexpan en format d’arbre: Temps de fabricació: 3 minuts; Cost aproximat: 3€

No cal ser cap expert en maquinària, ni saber dissenyar, ni programar, ni res de tot això per començar a obtenir resultats i satisfaccions des del primer moment. De la mateixa manera que els més experimentats us guiaran a l’inici, sereu vosaltres els que guiareu a d’altres en un futur.

Si no se us acut res per a fer, o no sabeu per on començar a buscar, la xarxa és plena de recursos amb dissenys descarregables de productes, llestos per enviar a la impressora 3D, a la talladora làser o a la fresadora CNC.

Un bon punt per engegar és Tinkercad, un programa gratuït pensat per a que els nens (i també els grans) dissenyin els seus propis projectes 3D, amb arxius amb formats llestos per anar a la impressora 3D o a la talladora làser, i amb un catàleg obert de dissenys fets per altres usuaris, que podreu descarregar i personalitzar al gust.

Si el que voleu és agafar idees i descarregar-vos dissenys, Thingiverse té un catàleg gratuït de més de mig milió d’arxius 3D, a punt per imprimir al FabLab. De pagament, MakeCNC ens ofereix un seguit de dissenys descarregables pensats per a fresadores CNC.

Pels que vulgueu endinsar-vos en el disseny amb vectors, necessari per fer projectes amb màquines com la fresadora CNC, Inkscape és un programa gratuït amb el que podreu anar molt lluny.

El primer pas, però, és acostar-vos a un d’aquests FabLabs i travessar la porta…

Sobre Rafael Servent Arracó 17 Articles
Pare d'en Rafel i la Queralt. Periodista. M'agrada estar al cas del que passa en aquest món, entendre-ho i explicar-ho. Quan se'm fica al cap conèixer alguna cosa, mai en tinc prou. Com tants dels que vam tirar pel grunge, ara m'he passat a l'indie folk.

Comenta

Deixa un comentari

El teu e-mail no es publicarà.


*