Experiment amb un ou: com es forma el vent?

Sabeu com es forma el vent? Doncs ho descobrirem fent un experiment amb un ou.

El vent es genera pel desplaçament de l’aire d’una zona on hi ha més aire (i per tant més pressió) cap a una zona on hi ha menys pressió i per tant menys aire. I és que l’aire tendeix sempre a omplir l’espai i gràcies al moviment que fa per anar a una zona amb més aire, es crea el vent.

Què necessitarem?
1 ampolla de vidre amb una boca d’una mida una mica més petita que un ou
1 ou dur pelat
1 bullidor d’aigua calent

Com ho fem?
Posem a bullir aigua amb un bullidor d’aigua. Quan estigui bullint omplim l’ampolla amb un dit d’aigua. També podeu optar per fer escalfar l’aigua de l’ampolla al bany maria.
Esperem un minut i buidem l’ampolla. Ràpidament posem l’ou dur pelat al damunt de la boca de l’ampolla i veurem com l’ou a poc a poc s’introdueix dins de l’ampolla.

Truc per treure l’ou de l’ampolla: introduïu parcialment una bossa de plàstic a l’ampolla i bufeu fins que l’ou estigui envoltat per la bossa. Estireu a poc a poc fins que l’ou surti. Si cal, torneu a bufar per col·locar l’ou en la posició correcta.

Què passa?
A l’escalfar l’ampolla amb aigua calenta fem que l’aire dins de l’ampolla s’escalfi i s’escapi per la boca, quedant menys aire dins de l’ampolla. Quan posem l’ou al damunt, l’aire de l’interior queda aïllat i amb menys pressió. L’aire de l’exterior on hi ha una pressió més alta tendirà a desplaçar-se cap a l’interior de l’ampolla on la pressió és inferior. L’aire entrarà per la boca on hem posat l’ou. Veureu com l’ou s’allarga i entra dins de l’ampolla. L’ou representa el vent que es mou d’una zona d’alta pressió cap a una zona de baixa pressió.

"En castellà: Castellà"

Sobre Barbara Vastenavond 526 Articles
Historiadora de l’Art, gestora cultural i mare de dos nens. Convençuda de que cada experiència que vivim enriqueix la nostra vida. Explorar, tocar, viatjar, sentir... és la millor herència que els puc deixar.. Creadora de YouMeKids i coautora de la col·lecció de guies “Excursions amb nens des d'una àrea de pícnic” .

Comenta

Deixa un comentari

El teu e-mail no es publicarà.


*