Endevinalles en català per a nens de 3 a 10 anys

Detall del llibre 'Qui la diu, qui l'endevina' - Foto: CruïIlla

Cinc llibres infantils d’endevinalles divertides per a nens que no els agrada llegir

No tots els nens neixen amb el cuc de la lectura activat. Encara recordo les paraules de la senyoreta de primer de primària del meu fill gran: “És igual el llibre que llegeixi el teu fill, mentre sigui alguna cosa que li agradi“. I així va ser com un llibret primet d’acudits d’animals el va portar a llegir. Ara, amb 13 anys, devora llibres de més de 1500 pàgines! Tot és començar!

Després dels llibres d’acudits vam passar a les endevinalles. Els texts curts amb el repte d’encertar la resposta eren un bon al·licient per seguir llegint. De fet, el que més agradava als meus fills era que ells ho llegien en veu alta i jo havia d’endevinar l’enigma amagat. Aquests texts sovint amb rima i amb un ritme molt marcat van ser un recurs molt engrescador per millorar la fluïdesa lectora.

Nosaltres a casa vàrem gaudir molt de la col·lecció de llibres “El tresor de les endevinalles” de l’editorial Barcanova. Els vuit títols ajuden a jugar amb el llenguatge per temàtiques (Temps d’estiu, Parar taula, La vida al mas, Fem música i juguem, La roba, Els nostres animals, El cos humà i Bestioles). Les il·lustracions amb colors atractius i forts donen pistes als nens facilitant així la troballa.

Els darrers anys s’han publicat molts altres llibres ideals per iniciar-vos en aquest món on es juga amb comparacions, metàfores i els diferents sentits de les paraules. Hem fet una selecció de cinc llibres per a nens entre 3 i 10 anys.

Selecció de cinc llibres d’endevinalles per a nens entre 3 i 10 anys

1) Què és això? i Qui sóc? (+3 anys)

Què és això - cruïllaL’editorial Cruïlla ha publicat dos llibres verticals d’endevinalles ben curiosos de l’autor Alain Crozon ideal per a menuts en edat infantil.

El llibre Què és això? (+3 anys) conté endevinalles molt visuals basades en 48 imatges abstractes. Cadascuna dóna una pista del que amaga l’interior de la solapa. Us sorprendrà com una rodona en forma de botó resulta ser el musell d’un porc o uns dits són els arcs d’un viaducte de tren. Només cal deixar volar la imaginació i no oblidar el títol de llibre Què és això?

El llibre Qui sóc (+4 anys) incorpora un fragment de text junt amb una imatge incompleta que ajuda a encertar l’enigma amagat “M’arrossego sense pressa, el meu rastre fa una essa“, qui sóc? Aquesta és una de les 58 endevinalles sobre animals, personatges, esports i objectes que trobareu al llibre.

2) Endevinalla va, endevinalla ve (+5 anys)

endivinalla va endivinalla veSom de família valenta i pel fred no ens espantem, puix que a l’estiu ens vestim i a l’hivern ens despullem.

Aquesta és una de les 100 endevinalles del llibre Endevinalla va, endevinalla ve de l’editorial Salvatella. Les rimes fan servir el sentit figurat o sentit simbòlic de les paraules com a punt de partida i ho converteixen en un joc. Algunes de les endevinalles són bastant complicades, però si us fixeu en tots els detalls dels dibuixos de ben segur que trobareu la resposta.

3) Endevina… Què deu ser? (+6 anys)

endevina que deu serCotó fluix que vola amunt, portes la pluja al damunt?

Amb Endevina… què deu ser? Eumo editorial ens ofereix un llibre amb 45 endevinalles agrupades per temàtiques com ara els animals, l’escola, els vehicles, els fenomens meteorològics… elements que els nens poden identificar amb facilitat. Les fantàstiques il·lustracions estan relacionades amb el tema, però (compte!) no sempre donen pistes per solucionar l’enigma!

Al final de cada tema hi ha un apartat de “maneres de dir” o frases fetes ideal per treballar el llenguatge i les tradicions amb nens de 6 a 8 anys.

4) Qui la diu, qui l’endevina (+7 anys)

qui la diu endivinaQuan la passo dintre casa, queda tot net i polit.

Tot i ser un llibre d’endevinalles ben senzilles, Qui la diu, qui l’endevina de Cruïlla té un punt d’originalitat ja que és un personatge qui presenta l’endevinalla. Així l’autor posa en boca de divuit personatges diferents (un fantasma, la bruixa, la princesa el caganer, una cuinera, un espantaocells…) dues endevinalles, sempre vinculades al voltant de qui ho explica.

Les il·lustracions vistoses i acolorides complementen l’imaginari del personatge.

5) Qui la rima l’endevina (+10 anys)

qui-la-rima-lendevinaSols de negre faig gargots,
amb la punta del meu cos.
També faig cal·ligrafia,
i dibuixa amb traça fina
si aprofites el talent
per a fer-me treballar
amb destresa, lentament.
Fes servir aquesta pista
i em sabràs endevinar:
estic fet de mineral,
bona fusta a mi m’abriga.
Tal com ara m’uses tu
ja m’usaven els teus avis.
Sóc humil, i sóc el ……….

Qui la rima l’endevina de Bromera Edicions presenta 50 poemes en format d’endevinalla. L’escola, la natura, personatges de contes,… són alguns dels temes tractats al llibre. Llegiu amb calma, perquè no tots els enigmes són senzills d’encertar… com augura la portada, el cap us traurà fum!

Les il·lustracions que acompanyen els versos són jocs visuals independents del text, tot i que si tractant els mateixos temes.


També us pot interessar:  4 portals d’endevinalles en català per a nens online


"En castellà: Castellà"

Sobre Barbara Vastenavond 526 Articles
Historiadora de l’Art, gestora cultural i mare de dos nens. Convençuda de que cada experiència que vivim enriqueix la nostra vida. Explorar, tocar, viatjar, sentir... és la millor herència que els puc deixar.. Creadora de YouMeKids i coautora de la col·lecció de guies “Excursions amb nens des d'una àrea de pícnic” .

Comenta

Deixa un comentari

El teu e-mail no es publicarà.


*