De vegades sembla que la dieta dels nens es restringeixi al típic menú infantil de macarrons amb pollastre arrebossat.
No sabem com, però en algun moment entre les farinetes de verdures i el menjar sòlid, vàrem perdre el control sobre les preferències culinàries dels nostres fills.
Segons la psicopedagoga i màster en nutrició i salut Josefina Llargués, els pares tenim gairebé el cent per cent de la responsabilitat en aquest fet. No cal que ens fustiguem, però sí que és important invertir temps i dedicació en reeducar el paladar dels nostres fills. És cert que no és una tasca fàcil, i sovint comporta reeducar també els hàbits erronis que els adults hem anat interioritzant al llarg dels anys.
Josefina Llargués (Barcelona, 1956) és psicopedagoga i màster en nutrició i salut. És mare de tres fills i autora dels llibres La Filomena els fogons remena i La Filomena llaminera, uns llibres de receptes senzilles i saludables per a pares i fills. Ens ofereix consells útils per recuperar una dieta sana i equilibrada.
1) Tenacitat i constància
Quantes vegades no hem sentit dir: “d’això no en vull“, “això no m’agrada“, “si no veig els dibuixos de la tele, no menjo“, “m’ho menjaré, si em compres una xuxe“, “tinc mal de panxa“… És primordial no entrar en el seu joc i transmetre’ls, de mica en mica, amb paciència, però amb fermesa, la importància d’una alimentació equilibrada.
Hem de tenir clar que ni podem cedir cap dia, ni podem rendir-nos. Si no vol menjar algun àpat, no cal anar a preparar un altre plat corrents o compensar amb les postres el que no han menjat. Si el nen no té gana o no s’ho vol menjar, no cal forçar-lo, però tampoc no ha de sobreviure a base de natilles, per no entrar dins d’una roda de la qual en serà complicat sortir-ne. I si han d’anar a dormir o a l’escola sense estar tips, no patiu que ja reclamaran menjar més tard, si veuen que sou constants.
2) A la taula tots mengem el mateix
Com volem que els nostres fills sopin el seu plat de verdures, si nosaltres estem prenent pa amb tomàquet i embotits a la mateixa taula? A taula tots hauríem de menjar el mateix, una vegada els petits han deixat de menjar farinetes. Només practicant amb l’exemple, els nens van aprenent i assimilant la importància d’una bona alimentació.
3) Cuinem amb els nens
Potser un dels nostres errors principals és que cada vegada cuinem menys. Optem per plats precuinats i processats per anar més de pressa, i aquests no són tan nutritius ni gustosos.
Aprofitem per trobar estones per cuinar junts. Sense dubte, els nens que manipulen els aliments i participen en l’elaboració de les receptes, mostren una actitud molt més oberta i receptiva a nous sabors. El simple fet de voler tastar el que han cuinat, com a recompensa a la feina feta, ens facilita introduir aquells ingredients que no els solen agradar. A més, és una manera de passar temps en família i enfortir el vincle familiar.
4) Siguem creatius
Certament no podem canviar d’un dia per l’altre els macarrons per un plat de verdures, però sí que ho podem fer progressivament. Als àpats diaris poden “colar” moltes coses: els macarrons poden portar bocins petits de pastanaga, per exemple. Podem fer patés de verdures per posar a la llesca de pa i fer uns pinxos colorits de fruita per introduir vitamines. Podem substituir la brioixeria industrial per trufes de fruits secs o unes galetes d’ametlla, entre d’altres.
Es tracta de ser creatius i presentar el menjar d’una forma atractiva.
Semblen tots consells molt raonables i de sentit comú però, tot i així, costa. Per això Josefina Llargués va crear el simpàtic personatge de la La Filomena, una barreja de cangur i rateta a qui li encanta menjar i descobrir nous sabors i aromes. Amb ella com a fil conductor dels receptaris, els nens viuran aventures del dia a dia que seran l’excusa perfecta per preparar una recepta llaminera per a cada moment: plats per portar a la platja o la muntanya, àpats per sorprendre els amics o els avis…
A més, hi ha un seguit de suggeriments amb consells útils per educar el paladar dels nostres fills. Bon profit!