Deu claus per a l’educació canina en positiu i la construcció d’una relació positiva i de confiança amb el gos basat en el joc i el menjar
La majoria de vegades, quan decidim incorporar un gos a la nostra família per primera vegada, només pensem en el divertit que serà passejar-lo, ho bé que s’ho passaran els nens jugant a la pilota amb ell i quant amor rebrem de l’animal. Però oblidem que els gossos no neixen sabent què volem d’ells. Cal educar-los. I aquí és on es pot complicar la cosa. Cal aprendre a entendre l’animal i, sobretot, fer-nos entendre per reforçar els comportaments desitjats.
Patricia Gonçalves, educadora canina professional, va explicar el passat cap de setmana als assistents de la novena edició del Saló de la mascota “Bestial”, celebrat a Fira de Reus, que la clau està en la construcció d’una relació positiva i de confiança amb el gos. “Molta gent castiga en comptes de premiar”, explica Gonçalves. “Cal trobar què motiva al nostre gos i fer-lo servir com a premi per reforçar el que fa bé”, continua aquesta professional que des del 2009 treballa en el camp de l’ensinistrament i teràpia de gossos.
“Molta gent castiga en comptes de premiar. Cal trobar què motiva al nostre gos i fer-lo servir com a premi per reforçar el que fa bé”
– Patricia Gonçalves, educadora canina professional
El menjar i el joc són recursos que habitualment funcionen com a estímul gratificant, ja que estan vinculats als instints primaris de supervivència i de caça dels gossos. Però cal utilitzar-los de manera adequada. Durant el taller d’educació canina va respondre als dubtes dels assistents. Destaquem les respostes a deu de les preguntes més comunes quan ens enfrontem a l’educació d’un gos.
El meu gos no m’entén, què puc fer?
Cal tenir en compte que la comunicació verbal amb els gossos es quasi nul·la. L’animal interpreta el to de veu, els moviments i els gestos del seu amo. Per això és molt important ser coherents quan volem donar a entendre alguna cosa al nostre gos. A casa tots han de fer servir la mateixa paraula per la mateixa acció. I si ho acompanyem d’un moviment amb les mans, reforçarem l’associació del comportament concret amb la paraula. Repetir la paraula diverses vegades al mateix temps que es porta a terme l’acció ajudarà al nostre pelut a entendre’ns millor. I si a més el premiem amb una mica del seu pinso cada vegada que faci bé l’acció, aprendrà ràpidament.
No tinc gaire temps per passejar el gos, què puc fer perquè no s’avorreixi?
Si volem que el nostre gos no s’avorreixi, fem treballar el seu olfacte. El treball mental és més cansat pels gossos que sortir a córrer una estona. Amagar trossets de pinso per la casa i fer que els busqui, és una bona opció per tenir entretingut al gos. Una altra opció que pot ser útil per les llargues estones que el gos està sol a casa, és fer servir la joguina Kong. Dins de la joguina es poden introduir trossets de pinso o llaminadures. El dispensador es manté dret fins que el gos el toca i el balanceja lleugerament per a que pugui caure el menjar. El moviment impredictible de la joguina manté la mascota distreta una bona estona.
Ensenyar al nostre pelut noves habilitats (com donar la pota o caminar sota les nostres cames) també és un treball mental que demana molta concentració i cansa al nostre gos.
Què puc fer perquè el meu gos no pugi al sofà o a la catifa?
Si volem que el nostre gos estigui tranquil al nostre costat mentre mirem la televisió sense pujar al sofà o seure a la nostra catifa, cal donar-li una millor alternativa. Podem posar el seu llit al costat del sofà i deixar-li trossets de pinso o llaminadures en aquell lloc. Per tant, si el gos rep un estímul gratificant quan s’estira al seu llit, tendirà a repetir allò que li ha reportat benefici, deixant de banda aquella acció que no li ha reportat res.
He de castigar el meu gos si s’ha fet pipi o caca a casa?
Renyar a un gos perquè ha fet pipi o caca a casa, només farà que la propera vegada el gos s’amagui per fer les seves necessitats. En comptes de castigar-lo, cal buscar una conducta alternativa. Podem premiar-lo amb menjar i bones paraules les properes vegades que sortim fora i faci les seves necessitats al lloc correcte. Així el nostre gos relacionarà l’estímul positiu amb fer les necessitats al lloc que ens interessi a nosaltres (carrer, pipi can, jardí,…).
Què puc fer si el meu gos està molt nerviós?
La millor manera de tranquil·litzar a un gos és mitjançant el joc. Primer podem donar-li una joguina o un mossegador. Si contínua neguitós, podem passar als jocs d’olfacte. Amagar trossets de menjar i demanar-li que els busqui pot ser un exercici relaxant per a ells. I en darrer lloc, si cap de les darreres opcions fa efecte, podem fer servir el racó de pensar. Cal deixar el gos sol amb un trosset de menjar durant màxim cinc minuts en un lloc aïllat.
Sabrem que el nostre gos està relaxat quan tingui la boca oberta i la cua caiguda.
Què puc fer per mantenir el meu gos al meu costat, quan hi ha altres gossos bordant?
Si volem que el nostre gos s’oblidi dels sorolls del carrer o d’altres gossos que borden quan sortim a passejar, cal que aprenguin a centrar-se en nosaltres. I això ho podem aconseguir jugant. Un truc és fer servir la “mà màgica” quan es distreuen. El que fem és deixar caure petits trossets de pinso o llaminadures entre els dits de la nostra mà. El gos intentarà agafar-los i s’oblidarà de l’altra distracció, perquè està centrat en la nostra mà.
Què puc fer perquè el meu gos deixi d’exigir-me coses?
Si el nostre gos borda per exigir que el mimem, per exemple, cal canviar el seu punt d’atenció. En comptes de mimar-lo, li podem llançar una pilota o donar el Kong (el dosificador de menjar) per a que s’entretingui una estona. D’aquesta manera aprendrà que exigint no aconsegueix el que vol. Un altre mètode provat per ajudar a evitar que el gos bordi buscant atenció és simplement ignorant-l’ho. Sens dubte es sentirà frustrat i al principi bordarà molt, però una vegada que s’adoni que no li està resultant, s’aturarà.
Gossos adoptats. Com puc guanyar-me la seva confiança?
Els gossos adoptats poden sentir-se amenaçats pels seus nous amos. Si veiem que en apropar-nos a ells no es troben bé, és millor mantenir la distància a l’inici o acostar-nos de costat, sense mirar-los als ulls. Poc a poc els podem conquistar mitjançant el joc i el menjar.
Què puc fer si el meu gos em mossega les mans?
Per la majoria de gossos, mossegar les mans dels seus amos és una forma de joc. Si ho volem evitar, cal substituir la mà per un altre joguina. Podem apropar-los un mossegador o una corda a la seva boca i jugar una estona amb ells.
Què puc fer si les joguines no li interessen?
Si voleu jugar amb el vostre gos però les joguines semblen no interessar-li, agafeu una pilota de tennis i feu-li un forat. Introduïu una mica de menjar a la pilota i veureu com de cop la pilota tindrà un gran interès. Poc a poc podeu fer el forat del menjar més petit, fins que el gos deixi de necessitar el menjar per jugar amb la pilota.
"En castellà: Castellà"