Educació financera per a nens

La setmanada, un bon recurs per aprendre a gestionar els diners.

Un de cada quatre adolescents té mancances greus per entendre conceptes bàsics de finances i de despesa quotidiana. L’alfabetització financera ha de començar de petits.

Les dades de l’informe PISA en matèria d’educació financera presentades el passat 24 de maig de 2017 són preocupants. Un de cada quatre adolescents espanyols de 15 anys (un 24,7%) no arriba al nivell bàsic d’aptitud d’aquesta competència. Això vol dir que aquests alumnes són capaços d’entendre què és una factura, però tenen mancances a l’hora d’explicar els principals productes financers o prendre decisions raonades en relació a la despesa quotidiana.

Aquests joves seran ben aviat usuaris de serveis financers. “Als tallers que impartim pocs adults saben que ajornar una visa suposa un interès d’entre el 21% i el 26%, i fins i tot alguna persona ens ha comentat que no entenia per què cobrava mil euros, si li havien dit que cobraria mil doscents. No havia entès la diferència entre el sou brut i net”, comenta Elisa Martínez, creadora de Finanpolis, un mètode que utilitza un joc de taula per aprendre els conceptes bàsics financers de forma amena i molt pràctica. Per a ella, educar els nens des de petits sobre el valor i l’ús dels diners pot traduir-se en adults millor qualificats per gestionar i rendibilitzar les seves finances.

paga-nens“Anar a comprar i que els nens paguin i revisin el canvi, comparar preus o gestionar la seva setmanada són recursos que tots tenim a l’abast”.

– Montse Junyent fundadora d’EducarxTransformar

Montse Junyent, fundadora d’EducarxTransformar, comparteix la mateixa opinió. “És important començar a parlar des de petits sobre el tema, perquè forma part de la vida de tots”, afirma. Segons aquesta llicenciada en direcció i administració d’empreses per Esade, és tan senzill com fer els nens partícips de les activitats diàries: “Anar a comprar i que els nens paguin i revisin el canvi, comparar preus o gestionar la seva setmanada són recursos que tots tenim a l’abast”. Per a Montse Junyent, una quantitat petita de diners (entre 10 i 20 euros al mes) a partir dels 12-13 anys està bé perquè aprenguin a gestionar els seus recursos, a aprendre com invertir-los, pressupostar les seves necessitats personals i donar valor a les coses materials.

Per a alguns adults parlar de diners davant dels menors és trencar la innocència dels infants. Però el fet és que els nens mostren interès. Segons Laia Servera, directora i presentadora de l’InfoK, algunes de les càpsules de l’InfoEkonomia han tingut més audiència que el mateix programa informatiu del canal Super3 adreçat als nens. L’espai setmanal pensat per acostar els nens a l’economia ha tractat temes com la hipoteca, la declaració de la renda o l’iva a partir d’un relat il·lustrat.

Viva Topo, un joc per educar en el cost de l'oportunitat i el risc
Viva Topo, un joc per educar en el cost de l’oportunitat i el risc

“Els jocs on s’han de prendre decisions i els recursos són limitats, fomenten l’anàlisi de la situació i el cost del risc i l’oportunitat”

– Xavier Moratonas, co-fundador de Lu2

Però l’educació financera no acaba amb la comprensió d’uns conceptes: “també cal educar en l’esperit crític”, comenta Montse Junyent, fundadora d’EducarxTransformar. “És important aprendre a qüestionar i no donar tot per fet”, explica. Això és bàsic a l’hora de desenvolupar habilitats per analitzar els riscos i les oportunitats financeres. En aquest sentit, els jocs de taula poden ser un bon recurs. “Els jocs on s’han de prendre decisions i els recursos són limitats, fomenten l’anàlisi de la situació i el cost del risc i l’oportunitat”, explica Xavier Moratonas, cofundador de Lu2“A Viva Topo, un joc per a nens a partir de 4 anys – exemplifica Moratonas- els jugadors intenten aconseguir la major quantitat possible de porcions de formatge, però sense perdre de vista un gat que els persegueix a tots. Com més lluny arribin els ratolins més gran és el premi, però també més grans els riscos“.

En aquest sentit, Elisa Martínez, creadora de Finanpolis, afegeix que es poden aprofitar els vídeo-jocs per fomentar l’estalvi. A la majoria de jocs els nens obtenen gemmes amb les quals poden comprar nous personatges o millorar d’altres. “Jo li dic al meu fill que no cal comprar per comprar. Què pensi bé si no prefereix estalviar per comprar un drac amb el qual podrà fer més coses”, explica aquesta diplomada en Ciències Empresarials.

Un altre recurs interessant per treballar l’estalvi és la calculadora infantil del Banc d’Espanya. Mitjançant una aplicació senzilla els nens poden saber quant de temps hauran d’estalviar per poder comprar-se les coses que volen. També poden fer un pressupost.

Sigui com sigui, fomentar l’educació financera des de petits ajudarà als nens a prendre consciència del valor dels diners, com administrar-lo i sobretot permetre’ls maximitzar l’ús dels seus ingressos quan siguin persones productives de la nostra societat.

Finances per a principiants


Din i neretAprenem llegint

Amb el seu llibre ‘Din i Neret. El meu primer llibre d’economia‘ (Combel Editorial),  Montse Junyent explica als nens majors de 4 anys que cada cosa té un preu i que el caixer automàtic no dóna diners si abans no n’hem portat al banc. A més, el llibre disposa de jocs per  jugar a pagar i a estalviar.


cashflow for kidsAprenem jugant

Els jocs de taula “Cashflow for Kids” (+6 anys) i “Cashflow 101″ (+12 anys) ajuden a grans i petits a iniciar-se en el món financer fent un exercici de comptabilitat bàsica. Jugant s’aprèn a dominar les habilitats comptables que ens ajuden a avaluar constantment la nostra situació financera i a utilitzar els diners de forma intel·ligent.

Finanpolis ofereix un taller a mida per a AMPAS utilitzant un joc de taula per aprendre finances bàsiques en grups de 9 a 20 persones (+13 anys). D’una forma lúdica es tracten  conceptes com l’iva suportat, quins són els càrrecs d’una targeta visa o quina és la diferencia entre un crèdit i un préstec.


infoekonomiaAprenem mirant

La sèrie InfoEkonomia de l’InfoK repassa conceptes diferents del món financer a partir d’un relat il·lustrat amb el senyor K com a protagonista de diferents situacions quotidianes. És un diccionari en imatges per descobrir què volen dir algunes de les paraules que fan servir els grans quan parlen de diners.

"En castellà: Castellà"

Sobre Barbara Vastenavond 526 Articles
Historiadora de l’Art, gestora cultural i mare de dos nens. Convençuda de que cada experiència que vivim enriqueix la nostra vida. Explorar, tocar, viatjar, sentir... és la millor herència que els puc deixar.. Creadora de YouMeKids i coautora de la col·lecció de guies “Excursions amb nens des d'una àrea de pícnic” .

Comenta

Deixa un comentari

El teu e-mail no es publicarà.


*