De la Cova d’en Ximet a l’ermita de Sant Salvador a Margalef

Margalef, Priorat

De camí a l'ermita de Sant Salvador a Margalef - Foto: YouMeKids

Si us ve de gust deixar-vos sorprendre per la natura, apropeu-vos a Margalef.

No només gaudireu del magnífic paisatge del Montsant, sinó que trobareu grans tresors com la Cova d’en Ximet, amb un espectacular salt d’aigua clara, o la gran balma sota la qual es troben les dues ermites de Sant Salvador: la vella del SXVI i la nova, que fa servir la punta d’una bomba de la Guerra Civil com a campana.

Un itinerari molt atractiu amb dues àrees de lleure per fer una parada amb la canalla.

Com arribar-hi:

L’itinerari s’inicia a l’àrea de lleure de la Cova d’en Ximet, a Margalef. Arribareu a Margalef per la T713. Travesseu el riu Montsant pel pont, deixant a l’esquerra la Fonda els Tres Pins, per agafar la pista asfaltada cap a l’ermita de Sant Salvador (3,5 km). A aproximadament 2 km, trobareu un desviament cap a l’esquerra també asfaltat que us portarà (tal com assenyala el pal indicador) cap a la Cova d’en Ximet.

Àrea de la Cova d'en Ximet - Foto: YouMeKids
Àrea de la Cova d’en Ximet – Foto: YouMeKids

En marxa:

ermita sant salvador margaelA partir de l’àrea de lleure de la cova d’en Ximet l’itinerari es fa a peu. Per pujar cap a l’ermita de Sant Salvador, haureu de creuar el petit pont més proper a la bassa. De seguida gireu a l’esquerra per baixar per unes petites escales de pedra. Davant vostre trobareu un camí de terra que puja suaument cap a l’ermita de Sant Salvador. En arribar a una zona amb oliveres, us heu de mantenir a la dreta i agafar el camí que ara esdevé més estret. A partir d’aquest moment la pujada serà més forta i sostinguda, fins arribar a l’ermita. En arribar a un trencall de camins amb un pal indicador (15 min des de la Cova d’en Ximet), heu d’agafar el camí de la dreta en direcció a Sant Salvador. A partir d’aquí heu de seguir les marques grogues que us portaran fins a l’àrea de lleure de la Font de Sant Salvador. Cinc minuts després d’haver agafat la bifurcació, trobareu una balma. El camí aquí es bifurca (de pujada cap a la balma) o vorejant la balma. Podeu agafar el camí que preferiu, ja que finalment es retroben en acabar la balma. Passada la balma, seguiu sempre el camí principal, senyalitzat amb marques grogues. En aproximadament 1 hora des de que heu sortit de la Cova d’en Ximet, arribareu a l’àrea de lleure de la Font de Sant Salvador, amb les dues ermites a la vista. Aprofiteu per visitar la casa de l’ermità i l’interior de l’ermita més nova.

Tornarem al cotxe pel camí asfaltat. Podeu agafar el camí asfaltat que es troba just entre l’àrea de lleure i les ermites. En dos quarts d’hora arribareu al punt d’inici de la ruta gaudint d’unes vistes magnífiques sobre Margalef i el barranc de Sant Salvador.

On dinar: 

Pel camí trobareu 2 àrees de lleure. Podeu fer un pícnic a l’àrea de lleure de la Cova d’en Ximet amb taules i bancs. Si preferiu fer una barbacoa, haureu de pujar a l’àrea de lleure de la Font de Sant Salvador. Trobareu diverses zones amb graelles, taules de pedra amb bancs i una font d’aigua clara.

Balma amb vistes panoràmiques de camí a l'ermita de Sant Salvador a Margalef - Foto: YouMeKids
Balma amb vistes panoràmiques de camí a l’ermita de Sant Salvador a Margalef – Foto: YouMeKids

Info de la ruta:

Detalls de la ruta:
Durada: 1 hora i 30 minuts (sense aturades, anada i tornada)
Distància: aprox. 5 km
Accessibilitat: d’anada es segueix un camí de terra que sempre fa pujada amb un desnivell de 200 m. Des de l’ermita de Sant Salvador s’agafa un camí asfaltat de baixada cap al cotxe.
Recomanacions: Porteu bon calçat i prou aigua. És recomanable evitar les hores de màxima insolació a l’estiu, ja que hi ha poca ombra.
Edat recomanada: +7 anys

"En castellà: Castellà"

Sobre Barbara Vastenavond 526 Articles
Historiadora de l’Art, gestora cultural i mare de dos nens. Convençuda de que cada experiència que vivim enriqueix la nostra vida. Explorar, tocar, viatjar, sentir... és la millor herència que els puc deixar.. Creadora de YouMeKids i coautora de la col·lecció de guies “Excursions amb nens des d'una àrea de pícnic” .

Comenta

Deixa un comentari

El teu e-mail no es publicarà.


*