La iniciativa del col·lectiu Entret(r)es recupera la tradició de l’intercanvi per oferir experiències úniques.
Sona el timbre. Els nens corren a obrir la porta. A l’ambient es nota que alguna cosa especial està a punt de passar. Un petit sospir i el Follet “Poca Son” surt de la capseta de llumins. El viatge al món dels contes està a punt de començar.
Al 2013 la Rat Cebrián, la Imma Pujol i la Carme González, tres amigues narradores amb més de vint anys d’experiència, prenien un te -d’aquí el nom Entret(r)es- mentre esbrinaven com podien tornar a portar els contes als nens. La crisi estava en plena febrada i biblioteques, centres cívics i festivals havien reduït el seu pressupost. En conseqüència, cada vegada hi havia menys llocs on les famílies amb nens podien anar a escoltar contes.
I és així com decideixen crear el Col·lectiu Entret(r)es, amb l’objectiu de promoure la literatura infantil, el gust per la lectura i el plaer d’escoltar històries. De seguida posen en marxa el projecte “Contes a domicili”, per portar les històries a casa dels nens just abans d’anar a dormir. A canvi no volen diners, sinó una aportació en espècies. Es tracta de que els adults trobin una forma imaginativa de compensar els 60 euros que calcula el col·lectiu que costa la sessió privada de 60 minuts de contes. D’aquesta manera han aconseguit el blog del col·lectiu, les xapes que regalen als nens en finalitzar el contacontes, així com el Follet “Poca Son”, que protagonitza la sessió. En altres ocasions han estat compensades amb un cistell ple de verdures de l’hort, una estada al Pirineu o litres de sabó fet de manera artesana.
“Es tracta d’apreciar la cultura de regalar bons moments per recordar”.
Es tracta, com resumeix la Rat Cebrián, “d’apreciar la cultura de regalar bons moments per recordar”, i això només és possible en un ambient relaxat i amb poca gent. En aquest sentit la Rat Cebrián subratlla que “hi ha persones que no han entès la filosofia i ho veuen com una opció per amenitzar una festa de pijames o un aniversari”.
Les sessions es fan preferiblement els caps de setmana (divendres i dissabtes al vespre) per a un màxim de cinc persones (entre adults i nens) a la demarcació de Tarragona, tot i que el col·lectiu està obert a considerar ofertes fora del territori.