Com motivar els nens per anar a l’escola?
“Vinga, t’ho passaràs molt bé!” És la típica frase que molts pares i mares tenen preparada pel primer dia de l’escola dels seus fills i filles. Però la realitat pot ser ben diferent. La perspectiva dels deures i la gran quantitat d’hores asseguts a l’aula no sol ser molt alentidora.
Katia Velar, psicòloga del Centre Interpersonal de Barcelona assegura que a l’igual que els adults poden patir la síndrome postvacances, és molt normal que als nens els costi tornar a la rutina de l’escola. Per això aquesta psicòloga especialitzada en les àrees d’infància, adolescència i família ens ofereix cinc trucs per fer la tornada a l’escola més portadora pels nens.
Actitud positiva, sense enganys
És ben normal que als nens els faci mandra aixecar-se aviat de nou. Està bé dir als nostres fills i filles que entenem que la tornada a l’escola pot ser pesada. Però alhora hem contrarestar aquesta sensació destacant ho positiu del curs.
Podeu ajudar-los a recordar que bé s’ho passen jugant o xerrant al pati amb els amics, que divertides són les colònies o les sortides de l’aula de natura o teatre…, estareu aplanant el terreny per la tornada. I si a més recupereu anècdotes curioses del curs passat, de ben segur que algun somriure apareixerà al rostre dels vostres fills.
Recuperació dels horaris escolars a poc a poc
Uns dies abans de l’inici de curs és aconsellable començar a recuperar els horaris escolars, que a causa de les vacances han estat més flexibles. Avançar l’hora de sopar i anar a dormir o aixecar els nens cada dia una mica més aviat són recursos que ajuden als nens a tornar a la rutina, sense haver de fer el canvi de cop el primer dia d’escola.
Amb els adolescents la psicòloga Katia Velar reconeix que és més complicat que vagin a dormir abans. De fet, hi ha estudis que demostren que la melatonina, l’hormona que indueix el son, se segrega cada vegada més tard a partir de la pubertat i per això els joves tenen problemes per agafar el son si van aviat al llit. Per això és recomanable que entre una a dues hores abans d’anar a dormir deixin de banda l’ordinador, la tablet i les videoconsoles. I és que la llum artificial disminueix la quantitat de melatonina segregada i encara endarrereix més l’hora d’anar a dormir. Apagar el mòbil o deixar-lo fora de l’habitació també ajuda a reduir les distraccions nocturnes.
Preparació del material escolar
A la majoria dels nens i nenes els encanta estrenar colors i motxilla. Fer-los partícips de l’adquisició del material nou, anar junts a comprar sabates esportives o deixar-los que triïn la roba que es posaran el primer dia de l’escola ajuda que prenguin consciència de què les vacances s’acaben. A més per a molts nens pot ser un al·licient per la tornada.
Bones preguntes, millors respostes
Només si els nens expressen les seves emocions, aprendran a gestionar-les. Per això és important estar atents a com surten de l’escola els primers dies i fer preguntes més completes.
“Què és el que més t’ha agradat avui? A què has jugat al pati? Hi havien molts nens contents de tornar avui?” Les respostes poden ajudar-vos a descobrir com se senten els nens i a reconduir situacions (si cal).
La transició pot requerir adaptació
Si els vostres fills van per primera vegada a l’escola o estan en etapa de transició (d’educació infantil a primària o de primària a secundària), és important ser sincers i preparar-los. Explicar com serà el nou curs, els professors… pot ajudar a reduir l’ansietat. Han de saber que és normal si alguns nens ploren el primer dia a P3, perquè s’enyoren o que a primer hi haurà més deures. Però a poc a poc s’aniran adaptant als canvis.
Per això és important que els primers dies elogiem les coses que han fet bé com aixecar-se aviat sense protestar, menjar-se tot a l’escola…. és una manera de reforçar la seva autoestima i autonomia. I sobretot cal transmetre confiança i seguretat als nens.
"En castellà: Castellà"