Jocs de taula per a nens de 3 a 12 anys que fomenten la imaginació fent servir cartes o daus com a recurs per crear contes
És ben sabut que explicar històries fomenta la imaginació i la creativitat dels nens, elements essencials per afrontar els reptes del futur.
Per això, us presentem cinc jocs de taula per crear contes amb l’objectiu d’iniciar els nens en el món de la lectura d’una forma alternativa.
I és que el potencial educatiu dels jocs creadors d’històries és enorme, ja que es treballa el vocabulari, la seqüenciació i l’expressió. També augmenten la intel·ligència visual i associativa d’idees, fent servir imatges com a punt de partida de la narració.
A més, depenent de l’enfocament temàtic que es doni al joc, poden ser un gran recurs per ajudar als nens a verbalitzar emocions i sentiments.
Joc de cartes “Create a story – Tell me a story” – Explica’m una història (+3)
Aquest joc de 36 cartes d’Eeboo amb il·lustracions d’escenes alegres i divertides són el punt de partida per inspirar els nens de 3 a 6 anys a explicar contes. Hi ha tota una col·lecció de jocs amb temàtiques diverses per triar la que més agradi als vostres fills o alumnes: fades, robots, animals, l’escola, el circ, el bosc, la illa volcà, etc.
I a l’hora de jugar, també hi ha opcions. La més senzilla és deixar triar als nens a l’atzar un nombre determinat de cartes (quatre és un bon número) perquè desenvolupin el conte a partir de les il·lustracions que surten a les cartes. Poden endreçar les escenes de la manera que ells considerin i a partir d’aquí explicar la història.
Si teniu nens més grans, podeu jugar en grup. El primer jugador agafa una carta del mall i comença a explicar la història. Successivament cada jugador agafa una carta amb el repte de seguir el relat incorporant la il·lustració que li ha tocat. Els girs dràstics, els contextos divertits i els personatges sorpresa no us han de sorprendre en aquesta versió del joc, recomanada per a nens a partir de 6 anys.
INA, creador d’històries (+4)
Aquest joc creat per Cuscusian*s consta de nou figures de formes i colors diferents i de dos fons. Cal combinar-los i deixar volar la imaginació. Coets, robots, mags, gallines… surten com per art de màgia de la caixa de cartó. Aquests personatges seran el punt de partida d’aventures divertides, enigmàtiques, misterioses o absurdes.
El que fa aquest joc tan divertit és que pot ser col·laboratiu. Tothom pot posar el seu granet de sorra creant un personatge, explicant el conte o construint un decorat per jugar a titelles. Aquest joc treballa, a més de l’expressió oral, d’una forma molt clara la creativitat i l’abstracció visual, ja que els nens han de ser capaços de convertir figures geomètriques en personatges i després en protagonistes d’un relat.
Story Cubes: daus per crear contes (+6)
Aquest joc consta de nou daus amb 6 dibuixos que representen accions, objectes, llocs o animals. Per jugar, cal llançar-los, ordenar-los i construir una història a partir de les imatges que han tocat.
El conte pot ser explicat per una persona o col·lectivament per torns. La col·lecció disposa d’extensions per tal que aquest joc creatiu no tingui fi. Hi ha daus de viatges, encanteris, por, prehistòria, esports, animals i fins i tot de l’espai galàctic.
És un recurs ideal a l’aula per treballar l’expressió oral o escrita d’una forma lúdica gràcies al component d’atzar que incorporen els daus.
Dixit: joc d’associació d’idees (+8)
Aquest joc de cartes conté 84 il·lustracions d’escenes estranyes i curioses. Més que explicar històries, aquest és un joc per associar idees. Es tracta que un jugador (el contacontes) triï una carta del seu mall de 6 cartes i sense ensenyar-la a la resta de jugadors, formuli una frase inspirada en la seva carta.
Ara és el torn de la resta de jugadors per triar una carta dels seus malls que s’ajusti al microconte. Sense ensenyar-les a ningú, els jugadors donen les cartes al contacontes. Aquest les barreja (inclosa la seva) i les exposa sobre la taula. Ara tots els jugadors han d’endevinar quina és la carta del contacontes. Depenent dels encerts, s’obtenen punts.
Com que guanya el jugador amb major puntuació, el repte dels contes és trobar una frase prou enigmàtica però alhora suficientment clara perquè algú encerti, però no tothom, ja que el conta contes rep més o menys punts en funció del nombre d’encerts.
Érase una vez: joc de cartes per explicar contes fantàstics (+10)
Aquest joc de cartes amb un component competitiu té l’objectiu de crear un conte fantàstic de forma col·lectiva. Cada jugador rep diferents cartes de narració amb personatges, llocs, objectes, estats o esdeveniments i una carta “Vivieron felices para siempre”.
El primer narrador comença a explicar un conte. Cada vegada que esmenta un element d’una de les seves cartes, la situa cap per amunt sobre la taula. Quan el narrador menciona alguna cosa que també apareix en una de les cartes d’un altre jugador, aquest altre jugador, pot prendre el control de la història. Guanya el joc qui hagi fet servir totes les seves cartes.
La col·lecció disposa d’expansions que fan referència a contes de cavallers, pirates i contes encantats.
I pels que volen iniciar-se en la poesia, tasteu noHaiku, l’inspirador de poesies (+12)
Aquest joc consta d’un trencaclosques de blocs de fusta amb paraules estampades. En la seva versió en català cada paraula està extreta d’una mini poesia de poetes catalans. La versió en castellà del joc està enriquida amb paraules de poemes de tradició japonesa.
L’objectiu del joc és crear micro poemes fent servir les paraules del trencaclosques. És un joc ideal per treballar la poesia a l’aula o estimular la creativitat de petits poetes en potencia.
"En castellà: Castellà"