Què en penseu de practicar les matemàtiques amb els vostres fills i filles jugant? Sense que se n’adonin posaran a prova les seves habilitats de càlcul mental, la percepció espaial i la lògica.
El pensament matemàtic requereix funcions cognitives d’ordre superior i el seu aprenentatge és acumulatiu o “en espiral”; és a dir que, per a progressar, requerirem sempre coneixements previs. Però els estudis demostren que la dificultat de l’aprenentatge de les matemàtiques també està altament vinculat a les nostres emocions. La manera en què visquem la seva dificultat implícita (com un repte o com a una situació incòmoda) i interpretem emocionalment els errors (imprescindibles per a poder aprendre), també condicionarà el nostre aprenentatge matemàtic.
En aquest sentit els jocs de taula esdevenen un gran recurs educatiu tant per a les famílies com a les aules. Un bon joc de taula ens motiva, i en conseqüència, ens facilitarà la pràctica, la repetició i la percepció de l’error com a una oportunitat.
Viva Topo (+4)
A “Viva Topo” fem una cursa entre equips de ratolinets per aconseguir la quantitat més gran de formatge. Però amb compte amb el gat! Té tanta gana, que si cau a la nostra casella o ens avança, se’ns menja! El joc potencia el càlcul bàsic: quantes caselles haig d’avançar per aconseguir entrar al refugi? I quantes caselles em separen del gat?
Més enllà de les matemàtiques, Viva Topo també ens permetrà prendre decisions i assumir riscos, practicar el respecte dels torns i aprendre a tolerar la frustració de que el gat se’ns mengi alguna peça.
Viva topo
Edat recomanada: + 4 anys
Nombre de jugadors: 2 a 4 jugadors
Durada: 30-40 minuts
Superfarmer (+6)
A Superfarmer els jugadors es converteixen en grangers. L’objectiu principal del joc és criar i intercanviar animals per arribar a ser el primer a tenir un animal de cada tipus. Però aneu amb compte que hi ha guineus i llops al voltant de les granges preparats per deixar-vos sense conills, ovelles, vaques… Tots els jugadors comencen amb un conill, i mitjançant la sort i la “negociació”, han d’arribar a ser súper grangers.
La mecànica de l’intercanvi d’animals “obliga” als jugadors a fer un bon grapat de càlculs i resoldre petits problemes matemàtics per obtenir els animals que necessiten. De tant en tant, les tirades de daus provocaran que bé un llop o una guineu ataqui a la nostra granja i ens faci perdre algun animal i així el joc ofereix una oportunitat a petits (i grans) a aprendre a gestionar la frustració de tornar a començar.
Superfarmer
Edat recomanada: a partir de 6 anys
Nombre de jugadors: 2 a 4 jugadors
Durada: entre 30 i 60 minuts
Codi Secret 13+4 (+8)
A Código Secreto 13+4 ens convertim en agents especials per recuperar l’apreciada màscara d’Amon-Ra que es troba dins un museu altament protegit. Per poder arribar fins al nostre objectiu, haurem de desconnectar múltiples alarmes desxifrant cadascun dels seus codis secrets. Combinant daus i fent sumes, restes, multiplicacions i divisions, haurem de calcular un resultat que es correspongui amb el codi de cada alarma.
Les alarmes són peces de cartó amb un codi diferent a cada cara. A cada nova partida podem canviar-les de posició al taulell o girar-les, de manera que difícilment es produiran dos càlculs iguals.
Código Secreto 13+4
Edat recomanada: a partir de 8 anys
Nombre de jugadors: 2 a 4 jugadors
Durada: menys de 20 minuts
SKIWAMPUS (+10)
Aquest joc de percepció visual i espacial, lògica i càlcul es pot jugar en solitari o amb un màxim de 6 jugadors. El joc consisteix a combinar les nostres cartes de forma que les cantonades estiguin connectades i es formin cercles que complexin les condicions dels reptes plantejats el més ràpid possible, ja que estem competint amb la resta de jugadors.
Aquest joc ple de reptes de diferents nivells de dificultat, posa a prova l’agilitat de pensament. Hi ha reptes que demanen que tots els números del cercle tinguin el mateix color, d’altres que la suma total dels números del cercle sigui 25 punts, etc.
SKIWAMPUS
Edat recomanada: a partir de 10 anys
Nombre de jugadors: 1 a 6 jugadors
Durada: menys de 30 minuts
KINGDOMS (+12)
I per aquelles edats on tot es calcula amb calculadora, us proposem un joc de senyors feudals amb un regne ple de perills com dracs, pantans i trolls. Per guanyar i aconseguir el màxim d’or cal construir castells a les zones més riques del regne evitant les zones perilloses, que podrien causar-nos la fallida.
Només cal prendre dues decisions: fitxa o castell? I, on ho poso? Senzill i molt matemàtic. Tot i això, el joc es converteix en un complex Sudoku de probabilitats i de càlculs, ja que en cada torn podem beneficiar-nos, sabotejar als altres jugadors o bé construir un castell per aconseguir riqueses de la zona.
KINGDOMS
Edat recomanada: a partir de 12 anys
Nombre de jugadors: 2 a 4 jugadors
Durada: menys de 30 minuts
"En castellà: Castellà"
Hi han jocs q estiguin en català?
Ja q els nens/es q tinc no saben anglés.
Hola Marta,
El Viva Topo i Codi Secret estan en castellà. Tot i que al superfarmen té instruccions en anglès, les fitxes no tenen cap element escrit i per tant es pot fer servir en qualsevol idioma. Al Skiwampus i Kingdoms si que apareixen certes paraules en anglès al material que han de fer servir.
En aquest enllça trobaràs dos altres jocs que es poden jugar en qualsevol idiona: el Halli Galli i 7 ate 9: https://www.youmekids.com/aprenentatge-basat-joc-15-jocs-taula-aprendre-jugant/