Castell d’Olèrdola: casa d’ibers, romans i medievals

Olèrdola, Alt Penedès

Vistes des de la Talaia romana - Foto: YouMeKids

Què en penseu d’agafar la màquina del temps i fer un vol per tres períodes històrics en un tancar i obrir d’ulls?

Resulta que les cingleres que envolten la muntanya d’Olèrdola la fan un lloc privilegiat per viure-hi. Els primers que es van adonar van ser els ibers. Ells van construir una muralla senzilla en la part menys protegida de la plataforma rocosa olerdolenca, per complicar l’entrada de forasters. D’aquella època encara podeu veure el lloc on es adobaven les pells. És ben curiós el sistema de canalitzacions d’aigua que es van inventar per treure les aigües residuals.

En arribar els romans, van aixecar una muralla amb quatre torres per defensar l’únic punt de la muntanya que no estava envoltat de cingleres i convertir-ho així en una impressionant fortificació. A l’altre extrem van edificar una torre de guaita amb la finalitat de controlar tant la plana del Penedès com la costa. Apropeu-vos i veureu que les panoràmiques són impressionants! També van construir una cisterna ben gran per emmagatzemar l’aigua de pluja, que era recollida de la part superior de la muntanya i conduïda a través de dos canals fins a una petita bassa situada davant la cisterna que feia de filtre. Encara avui podeu veure molt bé com funcionava tot plegat.

Si us apropeu a l’església de Sant Miquel, entreu en territori medieval. Fixeu-vos en la quantitat de tombes antropomorfes excavades a la roca amb la forma del cos humà! Si continueu la ruta, podreu passejar per un carrer medieval on encara es poden veure les canalitzacions per on passava l’aigua que sortia de les cases.

La visita al conjunt monumental d’Olèrdola és una oportunitat única per viatjar en família per la història sense moure’s de lloc!

On dinar: hi ha una petita i agradable àrea de pícnic amb parc infantil, font i taules de pícnic al costat de l’aparcament del conjunt monumental.

Pedrera romana i medieval - Foto: YouMeKids
Pedrera romana i medieval amb l’església de Sant Miquel de fons – Foto: YouMeKids

Serveis:

Conjunt monumental d’Olèrdola
BV2443, km2 – Olèrdola
Tel. 93 890 14 20
e-mail: mac.olerdola@gencat.cat
Horari: 16/12 a 28/2 de 10h a 16h; 1/03 a 31/05 de 10h a 17h30; 1/06 a 30/09 de 10h a 20h; 1/10 a 15/12 de 10h a 17h30
Tancat els dilluns no festius , el 25 i 26 de desembre i l’1 i 6 de gener
Preu: famílies (dos adults i mínim 1 nen): 2,5€/persona; menors de 25 anys: 2,5€; adults: 3,5€
Edat recomanada: +8 anys
Recomanacions: aneu ben calçats per caminar per la muntanya, ja que el terreny és irregular amb grava i roques.

"En castellà: Castellà"

Sobre Barbara Vastenavond 526 Articles
Historiadora de l’Art, gestora cultural i mare de dos nens. Convençuda de que cada experiència que vivim enriqueix la nostra vida. Explorar, tocar, viatjar, sentir... és la millor herència que els puc deixar.. Creadora de YouMeKids i coautora de la col·lecció de guies “Excursions amb nens des d'una àrea de pícnic” .

Comenta

Deixa un comentari

El teu e-mail no es publicarà.


*