f movies Merry Christmas Images download in hd free

De Can Maçana a la Roca Foradada de Montserrat fent una ruta circular

El Bruc, Anoia

De camí a la Roca Foradada de Montserrat - Foto: YouMeKids

Ruta circular de Can Maçana a la Roca Foradada de Montserrat amb trams de grimpada i cordes ideal per a famílies aventureres!

La muntanya de Montserrat amb les seves formes capricioses visible des de molts llocs de la província de Barcelona és un reclam per la imaginació a grans i petits.

Us proposem pujar fins a la Roca Foradada, un forat triangular de 10 metres d’alçada i uns 6 metres d’amplada visible des de molts kilòmetres de distància amb unes vistes espectaculars sobre la Catalunya Central. Al seu costat trobem la cadireta, una imponent roca amb forma de cadira, cap de gat o dinosaure.

Aquesta és una ruta pels amants dels reptes, ja que hi ha dos trams on la pujada requereix certa destresa tècnica.

Can maçana - Roca Foradada

Com arribar-hi:
Per arribar a Can Maçana, punt d’inici de la ruta, heu d’agafar la BV-1101 des del Bruc en direcció Manresa. Entre el kilòmetre 1 i 2, trobareu un desviament a la dreta cap a l’aparcament de l’àrea de lleure de Can Maçana. Els caps de setmana, ponts i festius, l’aparcament, amb una capacitat d’uns 100 cotxes, és de pagament (4€).

En marxa:
Per iniciar la ruta, agafem la pista ubicada al costat de l’àrea de pícnic que puja cap a Montserrat. En arribar a l’encreuament de camins, marcat amb un pal indicador, agafem el camí de l’esquerra seguint el GR en direcció del refugi de Vicenç Barbé. Pugem a poc a poc per una pista ampla. Quan fa uns cinc minuts que hem sortit, arribarem al mirador que trobarem a l’esquerra del camí. Des d’aquí podreu veure el Puigmal i el Pedraforca.

Església de Sant Pau Vell - Foto: YouMeKids
Església de Sant Pau Vell – Foto: YouMeKids

Seguim pel camí fins a topar amb un nou encreuament. El nostre camí cap a la Roca Foradada contínua per l’esquerra, però fem primer un petit desviament a la dreta per pujar al balcó on trobarem les restes de l’església romànica de Sant Pau Vell. El lloc ofereix unes fantàstiques panoràmiques sobre el Baix Llobregat i l’Anoia… i sobre la Roca Foradada, destí de la nostra ruta. Són 5 minuts de pujada intensa fins al mirador. Quan hageu gaudit de les panoràmiques, desfeu el camí fins a la pista principal, per continuar el camí cap a la Roca Foradada.

Collet de Guirló - Foto: YouMeKids
Collet de Guirló – Foto: YouMeKids

En arribar a un nou encreuament de camins, agafem el camí pla davant nostre en direcció al refugi de Vicenç Barbé. Quan fa uns 30 minuts de la sortida, arribarem al Collet de Guirló, després d’haver passat un pas d’home. Aquí seguim recte en direcció al Monestir de Montserrat. A partir d’aquí el sender cada cop esdevé més estret i comença una lleugera pujada. En el proper desviament, continuem recte. No deixeu de fixar-vos en la Roca Foradada. Quan la tingueu just sobre vostre, haureu de pujar per un corriol que s’enfila a la dreta pel bosc. Aquest tram està ple de roques i pot suposar certa dificultat per a nens menors de 6 anys. Tot i que el corriol s’enfila fent zig-zag pel bosc, no té pèrdua. Si dubteu en algun moment, no perdeu de vista la ubicació de la roca que es troba damunt vostre. Superat aquest tram (seran uns 20 minuts de pujada si aneu amb nens), gaudireu d’unes panoràmiques increïbles.

La Roca Foradada - Foto: YouMeKids
La Roca Foradada – Foto: YouMeKids

Quan hàgeu descansat, desfarem el camí fins al sender principal on havíem pujat cap a la roca. Anem cap a la dreta, per tornar a Can Maçana fent una ruta circular. En arribar a un trencall en forma de T, anem a l’esquerra. Pocs minuts després, a l’alçada dels Frares Encantats, haurem d’agafar del trencall a la dreta en direcció el Portell Estret. El camí torna a fer una pujada forta fins a arribar a un nou encreuament. Seguim per l’esquerra fins a arribar a una “T”. Anem cap a la dreta en direcció del Portell Estret. Ara el camí és més planer fins a arribar a la part més aventurera de l’excursió: la paret rocosa on haurem de grimpar agafant-nos de les cordes per pujar. Aquest tram el recomanem només per a nens a partir de 8 anys, ja que la pujada és bastant forta tot, ja que superem un desnivell de d’uns 100 metres en molt pocs metres.

El patiment és curt, ja que quan arribeu a dalt, comença el descens pel sender de la dreta (recte) en direcció del Refugi de Vicenç Barbé. Passejareu per un alzinar amb un aire màgic. Quan porteu uns 15 minuts de passeig pel bosc, trobareu un nou desviament. Aneu a la dreta en direcció Can Maçana, seguint el canal ample. Pocs minuts després arribareu al refugi de Vicenç Barbé on podreu fer una parada. Hi ha servei de bar i unes taules de pícnic per fer un mos.

Pas entre roques - foto: YouMeKids
Pas entre roques – foto: YouMeKids

Per tornar a Can Maçana, heu d’agafar el corriol que baixa per la dreta del refugi per la part de darrera del refugi (la part sense porta d’entrada). Quan arribeu a un trencall, agafeu el camí de la dreta. Creuareu un petit torrent seguint les marques blanques i grogues d’un PR. En arribar a una cruïlla de camins, continueu recte en direcció Can Maçana. Al següent trencall, continueu recte. Ara el camí pujarà una mica fins a arribar a un nou trencall on haureu d’anar de nou a la dreta passant per un pas estret entre roques. Quan porteu uns trenta minuts des que heu deixat el refugi, arribareu de nou al collet de Guirló. Aquí heu de girar a l’esquerra, passant pel pas d’home. A la següent cruïlla continueu recte en direcció can Maçana. Arribareu en uns 15 minuts a l’àrea de pícnic des d’on havíeu sortit.

On dinar:
El Coll de Can Maçana disposa d’una àrea de pícnic amb 6 taules de fusta grans (amb una capacitat per a unes 12 persones). Els caps de setmana, ponts i festius de 8h30 a 18h30 hi ha un punt d’informació obert amb una petita botiga on podeu adquirir mapes i productes locals. L’àrea també disposa d’un WC.

La Roca Foradada - foto: YouMeKids
La Roca Foradada – foto: YouMeKids

Més informació:

Detalls de la ruta:
Durada: 4h30 minuts (sense aturades)
Distància: aprox. 5,7 km
Accessibilitat: el tram de pujada a la Roca Foradada requereix una mica d’esforç i no es recomana per a nens menors de 6 anys. El tram de pujada de roca amb cordes a l’alçada del Portell estret es recomana per a nens a partir de 8 anys. Recomanacions: Porteu aigua pel camí, ja que no hi ha fonts.
Edat recomanada: +8 anys (si feu la ruta circular sencera). Si aneu només fins a la Roca Foradada i desfeu el camí (ruta lineal), podeu fer l’excursió amb nens de 6 anys.

"En castellà: Castellà"

Sobre Barbara Vastenavond 526 Articles
Historiadora de l’Art, gestora cultural i mare de dos nens. Convençuda de que cada experiència que vivim enriqueix la nostra vida. Explorar, tocar, viatjar, sentir... és la millor herència que els puc deixar.. Creadora de YouMeKids i coautora de la col·lecció de guies “Excursions amb nens des d'una àrea de pícnic” .